Medlemmar uppåt väggarna

publicerad 22 april 2022
- Av Lia Örnborn
Det finns ett stort intresse för klättring i Karlstad.

William Strömgren är ordförande för föreningen.
– Det finns ett stort engagemang för klättringen, många barn och unga står i kö, berättar han.

1987 bildades Karlstad klätterklubb av engagerade och villiga klättrare. Medlemmarna är med i styrelsen och tar hand om ungdomsgrupperna.
Föreningen är ideell och William Strömgren har varit med sedan slutet på nittiotalet, tio år som medlem, tre som sekreterare och nu som ordförande.
Om man önskar vara medlem och få klättra behöver man ha ett grönt kort. Det får man genom en utbildning på två dagar som avslutas med en examination. Om det inte finns möjlighet för det kan men besöka klubben under deras provapå-tid, då föreningsmedlemmarna är med och säkrar upp. Ingen föranmälan krävs, men man får swisha hundra kronor för att få delta och det är först till kvarn då det endast finns plats för trettio personer. Ingen åldersgräns för att prova på. Dock är det skolålder som gäller för de barn och unga som vill gå ungdomsträningen.
– Det finns ett stort engagemang kring klättringen. Det är något som barn lätt tar till sig, berättar William Strömgren.

Han beskriver det som en naturlig dragningskraft för barn och unga.
– Att klättra och härja runt ligger i barnens natur. Vi rekommenderar att barnen fyllt åtta innan de kommer hit. Det beror på att yngre barn har svårare att ta åt sig av informationen vi ger ut.

För tillfället är det trehundra barn och ungdomar som står i kö för att börja klättra för Karlstad klätterklubb. Ordföranden beskriver det som problematiskt att efterfrågan är större än vad klubben kan tillgodose för tillfället. Ungdomsgruppen är för trettonåringar och uppåt. William Strömgren har två egna barn som också är engagerade i klättring. Även de som är med på ungdomsträningen försöker föreningen se till att de hjälper till på de yngre barnens träningar som involverar uppvärmning, styrketräning, klättring, teknik och nedvarvning. Det finns chans till klättring på hög höjd, tio meter, och lägre med tjockmattor under.
Anläggningen de har tillgång till är hyrd av Karlstad kommun och ligger i Tingvalla innebandyarena. Det kan inte vara allt för många inne i lokalen samtidigt vilket bildar kö för träningarna. De som varit längst i kö har väntat i fyra år på att få börja klättra.
– Fördelen är att de kan besöka oss på provapå-tillfällena för att få någon form av klättring i sin vardag.
– För tillfället arrangerar vi inte någon tävlingsverksamhet i vår klubb, säger William Strömgren kring frågan om de tidigare arrangerat tävlingar eller om de i framtiden skulle kunna tänka sig att göra det.

Det finns tankar kring att starta upp en mer aktiv tävlingsverksamhet i framtiden. Det hänger på om medlemmar är villiga att arrangera tävlingarna.
– Finns intresset så är det möjligt att tävlingsverksamheten kommer att öka för vår förening.

William Strömgren beskriver det som en enklare väg till framgång och synlighet.
– Det är en möjlighet att få upp medlemsantalet även bland vuxna.