onsdag 26 mars 2025
ANNONS:

Karlstad i topp för biologisk mångfald

publicerad 18 juni 2024
- Av Redaktionen

Karlstad har utmärkt sig som fjärde bäst i Sverige på att arbeta för att öka växten av ängsblommor längs vägarna, vilket ger mat och boplatser till insekter. Detta framgår av en ny rankning från Naturskyddsföreningen.

På första plats kommer Linköpings kommun, följt av Stockholm och Malmö. Karlstad delar därefter fjärdeplatsen tillsammans med Lomma och Trollhättan.

Kommunen i Karlstad har genomfört flera konkreta insatser, inklusive bekämpning av invasiva arter och årliga klippningar av växtligheten med bortforsling av växtrester. Dessa åtgärder gör marken näringsfattig, vilket gynnar ängsväxterna och den biologiska mångfalden.

Framgångsfaktorerna för kommunerna i topp är att de tagit fram politiskt förankrade strategier för att gynna vilda pollinatörer. Blommande vägkanter är inte bara vackra, de är viktiga för vår hotade biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS:

Säkert vårtecken – nu sopas gruset bort i Karlstad

publicerad 11 mars 2025
-AvRedaktionen
Under de kommande veckorna ska gator och cykelvägar befrias från vinterns grus.

Våren närmar sig och ett tydligt vårtecken har nu anlänt till Karlstad – grusupptagningen har börjat.

Under de kommande veckorna ska gator och cykelvägar befrias från vinterns grus.

Arbetet inleddes denna vecka och pågår fram till mitten av maj. I år väntas cirka 4 000 ton grus sopas upp, vilket är hälften av fjolårets mängd. För att underlätta uppmanas invånarna att respektera tillfälliga parkeringsförbud och servicedagar i olika stadsdelar.

Det är ett säkert vårtecken och säkert efterlängtat, säger Adam Pettersson, gatuingenjör på Karlstads kommun till NWT.

Mellanstadieelev attackerade rektor

publicerad 7 mars 2025
-AvRedaktionen

En elev på en mellanstadieskola i Karlstad angrep rektorn med en sax och kastade glas i matsalen, vilket ledde till att polis tillkallades. Nu kräver fackförbundet Sveriges lärare åtgärder för att säkra arbetsmiljön och hotar med att gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Händelsen inträffade i tisdags och enligt uppgifter till NWT har liknande incidenter skett tidigare på skolan. Rektorn och skolpersonalen försökte först lugna eleven innan polis kallades in för att hantera situationen. Grundskolechef Johan Sjövall menar att skolan agerat föredömligt och att man nu arbetar för att säkerställa tryggheten för både elever och personal.

Efter händelsen är eleven inte längre kvar på skolan, och man utreder nu hur undervisningen ska ske framöver. Samtidigt ställer facket krav på åtgärder och hotar med att gå vidare till Arbetsmiljöverket om inte arbetsgivaren agerar senast den 7 mars.

Stadsmissionen i Karlstad varnar för matbrist

publicerad 14 februari 2025
-AvRedaktionen

Efterfrågan på matstöd är fortsatt hög, men givarna blir färre. Stadsmissionen i Karlstad kan snart stå utan mat att dela ut.

Varje tisdag köar runt 170 personer vid Stadsmissionens utlämningsställe på Älvkullen för att få en matkasse. Men förråden av torrvaror och konserver börjar sina, och hjälpen räcker bara några veckor till.

Men det är på håret, säger verksamhetschefen Marie Björklind till SVT.

Bröd finns fortfarande att dela ut, men innehållet i matkassarna blir allt mindre. Organisationen försöker fördela resurserna så långt det går, samtidigt som man hoppas på fler givare.

Ny kokbok ska lyfta lokala råvaror i skolkök

publicerad 23 januari 2025
-AvRedaktionen

På tisdagen lanserades kokboken ”Från fält till tallrik” på Färjestadsskolan i Karlstad. Receptsamlingen, som är framtagen för skolor och offentliga kök, sätter fokus på värmländska råvaror och hållbar matlagning.

Kokboken är en del av samarbetsprojektet ”Nya grödor och produkter” inom initiativet Livsmedel Värmland. Recepten bygger på baljväxter och andra proteingrödor odlade i Värmland och Sverige, med målet att minska klimatpåverkan och främja lokala producenter.

Camilla Andersson, processledare vid Länsstyrelsen i Värmland, framhåller att projektet också handlar om att ge unga hållbara matvanor och öka förståelsen för lokal matproduktion.

Det känns jättebra att vi är en bit på väg, men det finns mycket att göra, säger hon till SVT.

Lanseringen avslutades med provsmakning av rätter från kokboken. Bland gästerna fanns Jane Åsen, gruppchef för kost och lokalvård i Hammarö kommun, som uppskattade maten.

Det var supergott.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend