Gästerna vill bara därifrån

publicerad 29 april 2022
- Av Lia Örnborn
BrainGear har för tillfället tre olika teman att välja på.

Här låser man in mellan 2 och 6 personer åt gången och uppgiften är att klura ut hur man tar sig därifrån. Escape room är en annorlunda utmaning som finns i Karlstad.
Ett företag bland andra som blev påverkat av pandemin var BrainGear AB som ägs av det gifta paret Vladimir Ouglev och Ingrida Ougleva sedan två år.
– Företaget erbjuder en aktivitet för vuxna som heter Escape Room, säger Vladimir.

Escape Room har funnits i Karlstad i fyra år nu sen den första april 2022. Dock var det inte förrän för två år sedan som Vladimir och Ingrida själva började bedriva verksamheten i Karlstad.
– Det handlar om underhållning och jag kände en person i Stockholm som hade startat ett Escape Room. Jag och min fru tyckte det passade oss bra, säger Vladimir Ouglev om uppstarten.

Fokus ligger på samarbete där man utsätts för problem som man ska försöka klura ut tillsammans. När man löst problemet kan man ta sig ut ur rummet, vilket är målet. Teambuilding, födelsedagsfester, familjeträffar och vilka typer av sällskap som helst kan hyra in sig.
– Det är ofta företag som vill se hur deras anställda fungerar i grupp. Det är ett bra sätt att se vilka som är villiga att ta initiativ och vilka som håller sig mer i bakgrunden.

De har även haft samarbeten med Nöjesfabriken i Karlstad eftersom de två företagen ligger väldigt nära varandra. Det finns olika teman att välja på. I olika rum finns olika uppgifter att lösa. Bland annat finns det tema Sherlock Holmes, den kände engelske privatdetektiven, och tema FBI, där man hämtat inspiration från den amerikanska federala polisen. Det finns olika antal rum som man kan göra, men högst tre per omgång. För att vara med och spela på egen hand behöver man vara som yngst i tolvårsåldern.
– Yngre barn har deltagit, men i sådana lägen har föräldrarna suttit utanför om något skulle hända.

Det finns olika svårighetsgrader och man bör vara mellan två och sex personer för att få en smidig och bra upplevelse och för att alla ska kunna känna sig delaktiga.
– Under pandemin var det svårt att hålla i gång BrainGear, säger Vladimir och under en tid hade paret bara råd med hyran till företaget och den typen av fasta utgifter. Ingen lön kunde tas ut.
– Det var tur att jag även jobbar med golvläggning för att vi skulle kunna leva ett bra liv under den perioden, säger han.

Det var främst Ingrida Ougleva som arbetade med BrainGear AB tidigare, men tillsammans har de nu bestämt att de ska lägga ner så mycket tid som möjligt på att ta hand om det tillsammans. De ser ljust på framtiden nu när bokningarna åter börjar trilla in.
Deras dröm och vision är att verksamheten ska växa sig större och kunna expandera utanför Karlstad. Att bygga nya rum med nya utmaningar står också på önskelistan. Här finns en möjlighet att lära sig mycket, det är ett intellektuellt spel med mycket logik.
– Det är roligt att se folk bli glada av att köra Escape Room. Det är en unik upplevelse att se den glädjen när en grupp klarar utmaningarna inom den tid som är utsatt, säger chef och ägare Vladimir Ouglev.