Ett avslut värdigt en statsman

publicerad 28 april 2017
- Av Bo Bäckman
Kistan bars avslutningsvis ut av medlemmarna i Sven-Ingvars med tonerna av När solen färgar juninatten vackert ljudande från pianot. Bild: ANDERS JOHANSSON

karlstad (vb)

Torsdagen den 22 april hölls Sven-Erik Magnussons begravning i Domkyrkan i Karlstad. Begravningen kom att präglas av hans gärning som musikprofil och frontman för Sven-Ingvars. 300 gäster hade samlats för att ta farväl av en mycket folkkär man.

Klicka på rubriken för hela texten.

Nyheten om att Sven-Erik Magnusson avlidit den 22 mars skakade Värmland och hela Sverige. Många kollegor, kulturpersonligheter, politiker ända upp till statsministern och många andra har uttryckt uppriktig sorg och saknad, med de finaste ord direkt från hjärtat.

Några har sagt Sven-Erik Magnussons bortgång inneburit att en bit av Värmland har dött. Hur folkkär en artist kan bli är svårt att mäta och det beror förstås på en rad omständigheter.

Klart är dock att Sven-Erik Magnusson, som artist och spelman, tillhört de absolut främsta, haft en speciell plats i svenska folkets hjärtan och nått fram till var och en som lyssnat.

Redan 1959 valdes han till Värmlands rockkung och senare har han även jämställts med Fröding. När Sven- Ing vars uppträdde på Hultfredsfestivalen 1991 vann de en ny publik och tog också ännu ett steg som befäste deras plats i det svenska musiklivet.

Uppskattningen och kärleken till Sven-Ingvars och Sven-Erik Magnusson har varit tydlig sedan hans bortgång. Alla visste ju att han och bandet hade en speciell plats hos svenska folket men insåg någon hur betydande den egentligen var?

Minnesstunderna som hållits vid två tillfällen före begravningen har varit välbesökta. Uppgifter talar om bortåt 1 400 besökare samt ytterligare alla som inte kunnat räknas med som varit där då det varit öppet mellan tillfällena.

Begravningsceremonin blev en vacker hyllning. 300 gäster varav många kollegor hade samlats för att ta farväl av en mycket älskad och respekterad vän, kollega och anhörig. 200 av dem kom till minnesstunden efteråt. Bland gästerna syntes Christer Sjögren, Bengt Alsterlind, Håkan Loob och Ing var Karlsson.

Efter att Oskar Lindbergs Gammal fäbodpsalm spelats på orgel så sjöng Sven-Eriks son, Oscar Magnusson, den så välkända Så många år, så många mil ackompanjerad av Sven-Ingvars.

Biskop emeritus Esbjörn Hagberg höll i begravningsgudstjänsten. Även biskopen uttryckte ett vemod över att inte få se Sven-Erik Magnusson någon mer gång. Han tog vidare upp Sven-Erik som en person som skapat och efterlämnat en musikskatt, som varken kommer att tystna eller glömmas.

Biskopen lyfte också fram att Sven-Erik förkroppsligade det värmländska under sin imponerande och hela 60 år långa karriär. Förlusten, sorgen men ändå de vackra glada minnena av Sven-Erik Magnusson finns här i Värmland och runt om i Sverige.

Värmlands egen jazzsångerska Rigmor Gustafsson sjöng, ackompanjerad av Olle Nyberg på piano, Värmlandsvisan i slutet av begravningsgudstjänsten.Kistan bars avslutningsvis ut av medlemmarna i Sven- Ingvars med tonerna av När solen färgar juninatten vackert ljudande från pianot.

Begravningen har beskrivits som ljus och det är en stämning som passar ett avsked av den store folkkäre spelmannen inför den sista vilan.

Text: BO BÄCKMAN