Bok-sport blir verklighet

publicerad 8 april 2022
- Av Lia Örnborn
Emilie började spela för snart ett år sedan.

J.K. Rowlings bokserie Harry Potter inspirerar till fritidsaktivitet.
Som för Emelie Westlund.
Hon tränar quidditch.

Det har sålts en halv miljard kopior av den kända bokserien Harry Potter. Sju böcker har släppts, om hur en pojke på elva år får upptäcker att han är en trollkarl.
Den brittiska författaren J.K. Rowling gav ut den första boken, Harry Potter och den vises sten, år 1997 och än idag är det en stor favorit bland både barn, ungdomar och vuxna. År 2001 kom den första filmen ut och böckerna har översatts till runt om åttio olika språk.
I böckerna får man uppleva en annan värld. En värld med drakar, magi och annorlunda spel. Quidditch är en bollsport i J.K. Rowlings berättelse. En påhittad sport där trollkarlar och häxor flyger på kvastar. Det finns en uppsättning regler som ska följas för varje lag, som består av sju personer var.
I boken består lagen av två slagmän, tre jägare, en väktare och en sökare.
Spelet går ut på att lagen ska försöka flyga och ta sig fram till tre ringar som man ska kasta en boll genom för att samla poäng. Samtidigt finns det slagmän från andra laget som flyger omkring och försöker skydda sitt lag och sina ringar genom att slå bollar mot motståndarna.
Under tiden som allt detta pågår är det en person från vardera lagen som är sökare. Sökarens främsta uppgift är att fånga en gyllene kvick, en liten gyllene boll som flyger runt i snabb fart, och vinna hundrafemtio poäng till sitt lag. Det är först då som matchen avslutas.

Sporten är påhittad av J.K. Rowling, men det finns folk som i dag utövar sporten, som Karlstads allmänna Quidditchsällskap, KAQS.
– Jag hörde om det på radion och bestämde mig för att försöka ta kontakt med dem för att vara med, säger Emilie Westlund.

Emilie började spela för ungefär nio månader sedan när de hade en turnering med alla lag i Sverige.
Turneringen tog plats i Karlstad på Kronoparken och Emilie kom på tredje plats med sitt lag från Göteborg. Nu spelar hon i KAQS och de har börjat med sina träningar igen efter ett uppehåll.
Nästa turnering som står på schemat går av stapeln i Oslo, under påsklovet. Alla i Emilies Quidditchsällskap är med i Sveriges quidditchlandslag.

Det här med kvastarna då? Hur har man löst det? Man har uppfunnit en annan variant. Man har plaströr som man tejpat i ändarna för att de inte ska vara vassa. Sedan används den på samma sätt som kvastarna i filmerna. Man springer på planen med dem mellan låren. Under tiden man är i spel måste plaströret vara på plats.
Den gyllene kvicken representeras av en person med gula kläder som springer runt med en svans. Personen börjar inte springa förrän efter en viss tid. Under de större tävlingarna är det endast personer med domarcertifikat som får spela kvicken då den ska vara neutral.
I detta fall är det kan man bara få trettio poäng när man tagit kvicken.
I lagen kan blandas killar och tjejer och det är fritt för alla att vara med och spela.
Det måste till och med vara blandade lag för att man ska få vara med och spela, det för att det ska bli ett jämställt spel på planen.
– Det är en väldigt intressant sport, säger Emilie Westlund.


Det är totalt sju spelare i varje lag på planen samtidigt.
Foto: STINA LARSEN