På tisdagen lanserades kokboken ”Från fält till tallrik” på Färjestadsskolan i Karlstad. Receptsamlingen, som är framtagen för skolor och offentliga kök, sätter fokus på värmländska råvaror och hållbar matlagning.
Kokboken är en del av samarbetsprojektet ”Nya grödor och produkter” inom initiativet Livsmedel Värmland. Recepten bygger på baljväxter och andra proteingrödor odlade i Värmland och Sverige, med målet att minska klimatpåverkan och främja lokala producenter.
Camilla Andersson, processledare vid Länsstyrelsen i Värmland, framhåller att projektet också handlar om att ge unga hållbara matvanor och öka förståelsen för lokal matproduktion.
– Det känns jättebra att vi är en bit på väg, men det finns mycket att göra, säger hon till SVT.
Lanseringen avslutades med provsmakning av rätter från kokboken. Bland gästerna fanns Jane Åsen, gruppchef för kost och lokalvård i Hammarö kommun, som uppskattade maten.
– Det var supergott.