Annie Lööf hyllade Centerkvinnorna

publicerad 6 maj 2022
- Av Dennis Johansson
Centerpartiets partiledare Annie Lööf gästade Värmland och Lindås lamm förra fredagen. Nyfiket lyssnade hon omringad av värmländska centerpartister, som till exempel Frida Pettersson och Anna-Lena Carlsson.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, var i Värmland i fredags (29 april).
Samtidigt som hon hyllade Centerkvinnorna rasade hon i andra frågor.
– Trots att M och KD säger sig värna om landsbygden stoppar de vårt förslag om en ny strandskyddslagstiftning med att M säger ”där vill ju ändå ingen bo”, dundrar hon.

Det var en taggad partiledare som gästade det småskaliga landsbygdsföretaget Lindås lamm och Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad för en vecka sedan.
Taggarna utåt, nej inte alls.
Värmlandsbygden fick en exklusiv intervju med Annie Lööf.

Hennes första stopp blev i de värmländska skogarna där ”sötchock-bilder” togs och partiledaren intresserat samtalade om LRF Värmlands verksamhet och fick lära sig ännu mer om lamm. Med i följet var nästan alla ledamöter ur Centerpartiet Värmland.
Efter lammbilder och lammsamtal bar sedan av vidare mot Karlstads CCC och Centerkvinnornas förbundsstämma där partiledaren invigningstalade.
Ett tal som mer eller mindre uteslutande kom att handla om jämställdhetsfrågor.
– Centerkvinnorna är ett av landets absolut största och starkaste kvinnoförbund. De har varit starkt bidragande till att Sverige infört den första jämställdhetslagen, fått landets första jämställdhetsminister, jobbat för att få till plats möjligheten till abort, slitit för att införa sexköpslagen för 20 år sedan, hyllade Annie Lööf oh fortsätter:
– Men också för några år sedan var de en väldigt aktiv röst i att vi slutligen kunde införa samtyckeslagen.

Partiledaren satt själv med vid förhandlingsbordet den gången, men menar att hon bara varit på plats och tryckt på knappen.
– Den lagen hade vi aldrig fått igenom om det inte hade varit för att så många kvinnor runt om i hela samhället opinionsbildat, drivit på, argumenterat och skapat den viktiga rörelse som sen ledde till politisk förändring.

Naturligtvis lyfte Annie Lööf även det hemska som händer i Ukraina, inte minst det som drabbar barn och kvinnor. Samt att hon förutom kriget riktade stark kritik mot de ryska myndigheterna.
– För några år sedan införde Ryssland att det i stort sett är lagligt att slå sin fru eller flickvän, så länge hon inte måste uppsöka vård. Det här är liksom nu, 2022, säger hon och tillägger:
– Jämställdhet och kampen för lika villkor är viktigare än någonsin. I EU just nu blockerar Polen med stöd av Ungern skrivningar mot just jämställdhet.

Efter sitt tal tog partiledaren upp sin tidigare CUF-kamrat, Sofia Jarl, på scenen. Sofia som i och med Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad hoppade av posten som förbundsordförande (läs mer på sidan 18).
Annie Lööf hyllade Sofia Jarl inför den stora församlingen:
”Hon har alltid varit där, hon har flyttat fram positionerna både för Centerkvinnorna och för Centerpartiet, hon har tagit debatterna och utmanat väldigt mycket vilket har gjort att C och CK har en väldigt, väldigt bra position i dag. Sofia har aldrig stått tyst utan har alltid tagit plats och är en förebild för unga kvinnor och kvinnor över huvud taget som brinner för jämställdhet.”

Efter scenframträdandet inför Centerkvinnorna fick Värmlandsbygden, som enda media, en exklusiv intervju med Annie Lööf, med fokus på hennes första tio år som partiledare.
Den tuffaste perioden under tioårsperioden var de fyra månaderna efter valet 2018, då hon fick jobba oerhört hårt.
– Jag upplevde att väldigt mycket ansvar lades på Centerpartiet efter det oklara valresultatet, innan vi till sist fick på plats en regeringslösning, berättar hon.

Under samma period riktades smutsig retorik mot Centerpartiet och direkt mot Annie Lööf, både från vänster och från höger.
– Centerpartiets politik och värderingar är jag väldigt trygg i och jag kände ett starkt stöd internt. Den värsta smutsen kom från våra forna allianskamrater vilket så klart är väldigt tråkigt, men jag försöker ställa mig över det, säger Annie och fortsätter:
– Jag vill ju samarbeta med både M och med S och då får man ha fokus på rätt saker.

På mest nöjd med-sidan lyfter partiledaren bland annat tiden med Alliansregeringen och Januariavtalet.
– Genom januariavtalet har Centerpartiet sett till att miljarder hamnat hos svenska bönder och hos svensk landsbygd, säger hon och tillägger:
– Till exempel Gröna avdraget, för att få mer förnybar energi och solceller hemma, sänkt skatterna för småföretag och låginkomsttagare. Vi har gjort så stor skillnad och även varit med och tagit ansvar.

Absolut mest stolt är partiledaren över Centerpartiets valresultat 2018.
– Det var under samma tid som det svåra men det var ett valresultat som var det bästa för oss på 30 år. En enorm laginsats.

När partiledaren får frågan om varför man ska rösta på Centerpartiet i kommande val, svarar hon:
– Vi snackar inte bara, utan vi gör och genomför. Vi är här för att nå resultat, säger hon och tar strandskyddslagstiftningen som exempel:
– Centerpartiet har fått igenom den största förändringen av svenskt strandskydd sedan 1970-talet. En omfattande reform som skulle gynna lands- och glesbygd och den ligger på riksdagens bord nu, berättar Annie och dundrar vidare:
– Då stoppar M och KD detta trots att de säger att de värnar om landsbygden, med M-uttrycket ”för där vill väl ändå ingen bo”.

För Annie Lööf, som brinner för landsbygdsutveckling, blir provocerande.
– Här stoppar de en reform som innebär att allting fortsätter att vara som det är nu, ingenting blir bättre av detta och landsbygdsbor som vill bygga ut eller vill bygga nytt får fortsatt inte göra det vid ett litet dike, våtmark eller liten sjö, säger partiledaren och fortsätter irriterat:
– Det är ett sånt förakt mot landsbygden, tycker jag, att de agerar på det sättet. Så Centerpartiet lägger förslagen, vi genomför.

I den veckan presenterade C 3,2 miljarder i krisstöd till landets bönder.
– Dessa pengar kommer alltså komma ut nu och det gäller retroaktivt från den 1 januari i år. Trots att vi sitter i opposition så har vi klivit över tröskeln och börjat förhandla med regeringen för att få till riktig skillnad, det är Centerpartiet man ska rösta på oss om man vill få någonting gjort, säger Annie Lööf.

 


Hundratals centerkvinnor deltog i förbundsstämman i Karlstad den gångna helgen, där partiledaren Annie Lööf höll invigningstalet.
Foto: DENNIS JOHANSSON


”Sötchocken”, som Annie Lööf (C) själv kallade bilden.
Foto: CENTERPARTIET


Annie Lööf (C) sitter stadigt som Centerpartiets partiledare.
Foto: DENNIS JOHANSSON


Visa kommentarer (0)