lördag 19 april 2025
ANNONS:

Självförsörjande på ägg

publicerad 31 mars 2022
– Av Britt-Louise Hoberg
Källmo Ägg AB håller inte hönsen i bur utan de går fritt både inne och ute.

På Källmo gård produceras ägg, vilket Sverige är självförsörjande på. Det har rått en överproduktion men nu har marknaden vänt, dels på grund av fågel-influensan och dels för att Ukraina, den världsledande äggexportören är drabbat av krig.

Lennart Johansson äger Källmo Ägg AB, som ligger utanför Karlskoga.
– Mina föräldrar startade Källmo Ägg AB under 1960-talet och då hade hönseriet cirka 6 000 höns. Innan jag tog över företaget hade jag fått min grundutbildning vid Kvinnersta och som driftledare vid Svalöv i Skåne.

Lennart har också varit utomlands och arbetat under åren 1979-80 för att hämta in andra kunskaper.
– Först provade jag på att arbeta med får i Australien och sedan tog jag mig till Kanada och Klippiga bergen för att arbeta med köttdjur.

I dag har Källmo Ägg AB 40 000 frigående höns, både inne och ute. Att de klarar av att vara ute vintertid beror på att hönsen inte har någon blodcirkulation i fötterna.
Hönsen köps in vid 16 veckors ålder från Närkesberg Hönseri AB, Åsbro, och börjar värpa vid 20 veckors ålder till att börja med ett ägg om dagen, för att sedan minska värpningen.
Källmo Ägg AB har både Vit och Brun Leghorn. Brun Leghorn är litet aggressivare, kräver mera foder men är känsligare, därför måste man ta mera betalt för de bruna äggen.
Källmo Ägg AB köper in färdigfoder till hönsen. Utehönsen får ingen soja.
– Vare sig palmolja eller soja ska användas om vi skall rädda regnskogen, säger Lennart.

Efter 80 veckors värpning, då hönsen är cirka 95 veckor, skickas de till Håkantorp slakteri i Vara.
På gården bedrivs ekologisk odling, fröodling och glutenfri havre, som exporteras till bland annat Holland. Den glutenfria havren används framförallt i den glutenfria barnmatsindustrin. För övrigt odlas ärtor, raps, timotej och klöver. Gödslet går tillbaka i kedjan och används till gårdens odlingar.
– Fågelinfluensan har blivit ett stort bekymmer för bland annat hönserierna. Nu har den visat sig överleva vinterhalvåret, vilket den inte gjort tidigare.

Många fjäderfän, bland annat i Italien, har fått fågelinfluensa. Jordbruksverket har därför bestämt att hönsen inte får vistas ute. Samtidigt är Ukrainas världsledande export av ägg bruten. Allt detta har påverkat Sverige, som haft överproduktion av ägg. Sedan ett par veckor har exporten av svenska ägg ökat till Europa med ökade priser.
Det är många moment att gå igenom för att starta hönseri med äggproduktion.
– Man måste tänka på en del punkter, förklarar Lennart.

– Jordbruksverket måste ge godkännande. Bankerna måste ge lån. Det kostar i genomsnitt mellan 700 och 900 kronor per hönsplats att bygga upp äggproduktion. Även byggmaterialet har ökat i kostnader. Man måste också ha ett godkänt avtal med blivande köpare av ägg. Men ägg är den enda matvara som Sverige egentligen är helt självförsörjande på, bortsett från spannmål, morötter och socker, säger Lennart Johansson.

ANNONS:

Vattenläcka i Karlskoga

publicerad 25 mars 2025
– Av Redaktionen

En större vattenläcka har lett till att samtliga hushåll i Karlskoga som är anslutna till det kommunala VA-nätet nu uppmanas att koka dricksvattnet.

Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd och väntas gälla i ett par dygn. Vattnet bör kokas tills tydliga bubblor syns, enligt instruktion från kommunen.

Läckan upptäcktes på måndagskvällen och ledde initialt till att stora delar av kommunen stod utan vatten.

Inget tyder på att det är någon koppling mellan läckorna men det får vi utreda efterhand, säger Sebastian Cabander, vd för Karlskoga energi och miljö, till SVT.

Cirka 15 500 hushåll berörs, enligt Karlskoga Energi och Miljö.

Hunden Otiz hyllas för hjältemod

publicerad 4 november 2024
– Av Redaktionen

När en brand bröt ut tidigt en oktobermorgon i Granbergsdal utanför Karlskoga, väckte hunden Otiz sin matte Irene Södergren i tid för att rädda gården och många djur. För sin insats får Otiz nu priset som årets bragdhund.

Schäfern Otiz, sju år, visade prov på enastående mod när han väckte sin ägare Irene Södergren mitt i natten för att varna om en brand som snabbt spred sig på gården i Granbergsdal utanför Karlskoga. Tack vare Otiz kunde delar av gården räddas och ett stort antal djur undkomma lågorna.

För sin insats tilldelas Otiz nu utmärkelsen årets bragdhund av Svenska Kennelklubben. Priset delas ut den 14 december tillsammans med utmärkelser för årets polishund, narkotikasökhund och tjänstehund.

Det känns fantastiskt, han är väl värd utmärkelsen, säger Södergren till SVT.

Kraftig brand i tre ladugårdar utanför Karlskoga

publicerad 3 oktober 2024
– Av Redaktionen

En storbrand har utbrutit i tre ladugårdar norr om Karlskoga, där räddningstjänsten kämpar för att hindra spridning till ett närliggande spannmålslager. Flera djur har räddats, men vissa har i panik återvänt till de brinnande byggnaderna.

Tidigt på torsdagsmorgonen, runt 05.15, inkom ett larm om en omfattande brand i Granbergsdal, norr om Karlskoga. Tre ladugårdsbyggnader stod i lågor, och räddningstjänsten, med sju enheter på plats, arbetar intensivt för att hindra brandens spridning till ett fjärde byggnadskomplex, som inrymmer ett spannmålslager, rapporterar SVT.

Flera djur har evakuerats, men några av dem sprang tillbaka in i de brinnande byggnaderna, vilket är ett känt beteende i stressade situationer, enligt insatsledaren Daniel Brandberg.

Det finns inga rapporter om personskador och orsaken till branden är ännu oklar. Vid lunchtid meddelade räddningstjänsten att spridningsrisken minskat och att byggnaderna nu brinner under kontrollerade former.

Rekordskörd av äpplen förväntas i år

publicerad 7 augusti 2024
– Av Redaktionen

Årets äppelskörd ser ut att bli en av de bästa på länge, med betydligt större mängder frukt än förra året.

På Västerängens äppelodling, strax utanför Karlskoga, förutspås en betydligt större skörd än föregående år. Det varma vädret i maj skapade optimala förutsättningar för fruktträden, enligt äppelodlaren Åsa Bryngelsson.

Det blev fort varmt, och ingen nattfrost, vilket var gynnsamt för fruktträden, säger hon till SVT.

Västerängens odling, som är KRAV-märkt och omfattar över 2 000 träd med cirka 70 olika äppelsorter, har också haft tur med skadeinsekterna. Tack vare en riklig mängd rönnbär i år har angreppen från rönnbärsmalen varit ovanligt få, vilket ytterligare bidrar till den goda skörden.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.