Sigvards Kalle Mus blir barnbok

publicerad 22 april 2022
- Av Andreas Hansson
Mormor Majlis och mamma Inga-Lill har kämpat tillsammans med Wilma Fors, till morfar Sigvards ära, för att få barnboken om Kalle Mus klar.

Sigvard Fors hittade på berättelsen om Kalle Mus för sina döttrars skull. 1985 gick han bort i cancer och nu hedras hans minne när barnbarnet Wilma publicerar hans berättelse. 

Han växte upp på en gård i Västergötland, men kom till Hammarö för att jobba på Stora Enso i Skoghall. Där träffade han sin fru Majlis och fick döttrarna Anette och Inga-Lill. För att ha något att berätta för dem när de skulle sova, hittade han på en berättelse om Kalle Mus, som han också skrev ner på papper.
Berättelsens Kalle Mus bor i skogen och drömmer om att få komma in till staden. Han får en inbjudan till sin kusin, som bor i staden, och påbörjar resan dit. På vägen händer förstås lite av varje som gör resan till ett äventyr.
– Hans tanke var mest att göra en rolig saga åt min mamma och hennes syter, men han hade nog aldrig en tanke om att göra en bok av det, säger barnbarnet Wilma Fors.

Hon är själv illustratör och tillsammans med mamma Inga-Lill har hon samlat ihop sin morfars saga, som nu blir en barnbok, för att hedra minnet av både sagan och Sigvard själv. Wilma fick aldrig träffa sin morfar, men har lärt känna honom genom de spännande äventyren hon fick lyssna på under uppväxten.
I gymnasiet fick hon prova på att starta ett eget företag, inom organisationen Ung Företagsamhet, och gjorde då illustrationer för att uppmärksamma den autoimmuna sjukdomen Alopecia, som Wilma själv lider av. Det gav blodad tand och idag driver hon företaget Wilma Fors Illustratör.
– Eftersom jag kunde illustrera och vi har haft morfars papper med sagan, så tänkte jag att varför inte bara rita några bilder och skicka in tillsammans med texten till ett förlag.

Materialet togs emot direkt, av Visto förlag i Lerum, och Wilma illustrerade klart resten av boken. Berättelsen från 70-talet har anpassats något till dagens språkanvädning, men i det stora hela är det morfar Sigvards ord som är tryckta i boken.
– Det känns fint att det blir som att vi har gjort boken tillsammans, säger Wilma.

Morfar Sigvard var en riktig naturmänniska. Förutom att han växte upp på en bondgård, där han började jobba redan som 10-åring, höll han även på med både jakt och fiske och trivdes väldigt bra ute i naturen. Kanske kan det ha påverkat berättelsen om en liten mus som bor just ute i skogen, men även drömmer om spänningen i vad som kan tänkas hända inne i staden.
Enligt förlaget riktar sig boken till barn mellan 3-6 år och snart finns den tillgänglig för nya barn som får åka med på Kalle Mus resa från skogen till staden. På så sätt väcks Sigvards minne till liv igen, nästan 40 år efter hans död, och hans berättelse får leva vidare.

 


Sigvard Fors hittade på berättelser om Kalle Mus för sina barn på 70-talet. Nu har hans berättelser blivit en barnbok.
Foto: PRIVAT


Visa kommentarer (0)