Stort intresse för TBE-vaccin

publicerad 6 maj 2022
- Av Pernilla Möllberg
Läkare Egils Grinups har 30 års erfarenhet av att driva egen läkarpraktik. Han var specialiserad på laserbehandlingar och startade i fjol upp sin verksamhet med vaccinhusbilen med lyckat resultat.

Den 27 mars parkerade vaccinhusbilen på torget i Hagfors. Läkaren Egils Grinups vaccinerade Hagforsborna mot fästingsjukdomen TBE och intresset var stort.
– Mottagandet har varit fantastiskt, man uppskattar det enkla i arrangemanget, att det går snabbt och att det är lättillgängligt.

Egils Grinups kommer ursprungligen från Lettland, men han kom till Sverige vid två års ålder, så även om han är svensk har han också ett lettiskt medborgarskap.
Han satsade tidigt på en karriär inom sjukvården. Egils har arbetat som distriktsläkare på Gripen i Karlstad men startade tidigt egen praktik, Karlstads kirurgiska laserklinik, med inriktning på olika laserbehandlingar.
– Jag använde bland annat en blodkärlslaser som med fördel tog bort så kallade röda eldsmärken. Tatueringar togs bort med en speciell laser med lyckat resultat. Vidare jobbade jag med fillers, botox och fettsugning med mera och höll på i trettio år, berättar Egils.
2014 tog sjuksköterskorna över verksamheten och driver den vidare i samma anda i Karlstad, Färjestad, och utför allestädes kosmetiska operationer.

Efter pensioneringen tog Egils det lugnt i några år, men längtade snart tillbaka till arbetslivet och mötet med patienterna.
– I fjol startade jag verksamheten med vaccinhusbilen. Jag besöker orter runt om i Värmland såsom Torsby, Sunne, Hagfors, Kil, Forshaga, Grums och Hammarö. Bemötandet har varit över förväntan, alla tycker att det är en fantastisk idé att jag kommer till patienterna. Man framhäver fördelarna med att slippa ringa och ta sig till vårdcentralen och uppskattar att det går smidigt och fort, säger Egils.

Den 27 mars parkerade vaccinhusbilen på torget i Hagfors, varpå folket kom i en strid ström för att vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen TBE, (tick-borne encephalitis).

Virusinfektionssjukdomen påverkar det centrala nervsystemet och kan orsaka hjärninflammation. De flesta som smittas får lindriga besvär, men en del drabbas av inflammation i hjärnan.
Tidiga symtom är bland annat trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Smittotalen har ökat markant, 2021 var det drygt 500 fall i Sverige.
– Sjukdomen är inte att leka med och antal smittade ökar varje år, vilket kan bero på att vi får ett varmare klimat. Befinner man sig ute i skog och mark är det väldigt viktigt med täckande kläder, det är A och O. Sedan måste man gå igenom kroppen noga när man kommer hem, förklarar Egils.

När dagstemperaturen uppgår till fyra-fem plusgrader är fästingarna aktiva och sitter i undervegetationen. För att utvecklas behöver de blod från fåglar och däggdjur och kan via blodet infektera med smitta för att sedan föra den vidare. I fästingens spottkörtlar finns det viruset som överförs vid ett bett.
Har man otur att få den allvarliga varianten av TBE, kan det sluta riktigt illa. Det kan i vissa fall leda till förlamning och i värsta fall döden.
Men som tur är finns det vaccin mot sjukdomen och allt fler väljer att skydda sig.
– Jag rekommenderar verkligen folk att ta vaccin mot TBE. De som kommer ser vikten av att vaccinera sig och finner upplägget väldigt smidigt och bra, säger Egils Grinups som via sin vaccinhusbil ämnar fortsätta sitt viktiga uppdrag runt om i Värmland.