lördag 19 april 2025
ANNONS:

Föreningen kämpar i motvind

publicerad 8 april 2022
– Av Pernilla Möllberg
Gunnar Thyberg, Hagfors, förevisar kaggstål.

Föreningen Gamla bruket i Munkfors behöver föryngra styrelsen och ingjuta liv i Gamla bruket för att göra det till ett besöksmål och en samlingsplats för en ny generation. Nu söker man med ljus och lykta efter krafter som är villiga att föra det historiska bruksarvet vidare och hjälpa till med att förvalta de 6 fastigheter som finns på området.

Gamla bruket i Munkfors utgör en väl bevarad bruksmiljö i en vacker omgivning vid den stora stora forsen i Klarälven. Här kan man vandra på vackra promenadvägar och ta del av den intressanta brukshistorien som tog sin början redan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall och man kan även beskåda Sveriges första Martinverk som uppfördes år 1869. Martinprocessen var en smältprocess, detta var den första process som möjliggjorde smältning av järnskrot i stor skala och Martinugnen i Munkfors är förmodligen den bäst bevarade i landet. Kallvalsat kvalitetsstål från Munkfors var en världsartikel och Munkfors är idag en av få orter i landet som fortfarande lever på sin järnhantering.
Hagforsbon Gunnar Thyberg tar emot i Fröken Ruths café som är beläget i huvudbyggnaden. Gunnar är en av de numera få eldsjälar som utgör Föreningen Gamla bruket i Munkfors.
– Vi i föreningen driver Gamla brukets muséer och vår uppgift är att förvalta de gamla byggnaderna, med allt vad det innebär, samt att bevara ortens viktiga brukshistoria, berättar Gunnar. Nu är framtiden oviss för Gamla bruket i Munkfors. Det sker ingen föryngring i varken styrelsen eller i föreningen och den tiden då ideella krafter bistod med hjälp, verkar vara ett minne blott. Samtliga i styrelsen är överens om att något drastiskt nu måste hända.

– Vi som utgör den tappra lilla skara av kämpande eldsjälar börjar bli till åren komna. Därför efterlyser vi yngre förmågor, som med nya friska idéer, inspiration och kraft kan hjälpa till att utveckla verksamheten, vädjar Gunnar.

Han betonar vikten av att förvalta det historiska arvet och nu söker man alltså med ljus och lykta efter människor som vill engagera sig i området kring Gamla bruket.
– Vi önskar även få ett närmare samarbete med skolorna, det är viktigt att barn och ungdomar lär känna sin lokalhistoria. För att de ska få en chans till det, krävs det att man avsätter tid till det, menar Gunnar.

På muséet har man byggt modeller som beskriver hur man använde älvarna och sjöarna som transportleder. Pråmdragarna ersattes först 1882 med ångbåten Bylgia, men sedan tog järnvägen över.
– Kanske kunde man erbjuda turister en intressant båtfärd i syfte att följa stålets väg? Alla idéer är varmt välkomna och vi behöver nu hjälp med konstruktiv brainstorming. Att behöva lägga ner verksamheten nästa år är ett icke önskvärt scenario, det skulle dessutom innebära en ren förlust för hela orten. Vi vänder oss därför både till intresserade privatpersoner och föreningar som ser en potential i hela Gamla Bruksområdet. Med rätt människor bakom rodret kan Gamla bruket bli ett av de stora besöksmålen i Värmland. Vi välkomnar alla intressenter med öppna armar, meddelar Gunnar Thyberg.

ANNONS:

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt i Munkfors

publicerad 4 april 2025
– Av Redaktionen

Ungdomsarbetslösheten i Munkfors har sjunkit från 13,7 till 8,7 procent på bara ett år. Kommunen har därmed minskat arbetslösheten bland unga mest i Värmland – och fjärde mest i landet.

Enligt Arbetsförmedlingen är det nu åtta färre unga mellan 18 och 24 år som är arbetslösa jämfört med förra året. En av dem som snabbt hittade arbete efter studenten är 20-åriga Linnea Jansson, som arbetat heltid i snart ett år – först inom hemtjänsten, nu som elevresurs på Munkerudsskolan.

Jag tycker det är underbart. Man får känna sig så respekterad, säger hon till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Lindquist (S) lyfter fram både högre gymnasieexamen och företagens positiva utveckling som förklaringar till minskningen.

Mobbning på äldreboende i Hagfors

publicerad 14 mars 2025
– Av Redaktionen

Boende på ett äldreboende i Hagfors kommun upplever mobbning och särbehandling av personal. En anmälan har inkommit till Ivo, och kommunen har vidtagit åtgärder.

Boende vid ett äldreboende i Hagfors kommun larmar om mobbning och kränkande behandling från personal. Enligt NWT har minst tre personer vittnat om att de blivit utsatta, och en av dem berättar om sin vardag.

Jag har upplevt särbehandling från en anställd i drygt två år som upprättat nya regler och en massa förbud, säger en av de boende till tidningen.

Den boende uppger att larm ignoreras, att personal undviker att hjälpa till och att hen förhindrats att delta i aktiviteter. Bland annat ska hen ha nekats att se kommunens traditionella tomtetåg i december, trots att hen larmat i god tid.

Socialchefen Maria Persson beklagar situationen och betonar vikten av att skapa trygghet på äldreboendet. Hon bekräftar att åtgärder vidtagits men att kommunen måste fortsätta arbeta för att minimera risken för mobbning och kränkningar.

Det slutgiltiga utfallet av anmälan till Ivo återstår att se.

Oro kring arbetsmiljön på Älvstranden bildningscentrum

publicerad 5 februari 2025
– Av Redaktionen

Utåtagerande elever och en hårdare jargong skapar en tuff arbetsmiljö för lärarna på Älvstranden bildningscentrum i Hagfors. Facket varnar för att situationen försämrats och att fler resurser behövs.

Fackförbundet Sveriges Lärare larmar om en försämrad arbetsmiljö på Älvstranden bildningscentrum, särskilt på lågstadiet, enligt tips som NWT fått in. Enligt huvudskyddsombudet Bibbi Engesäth har beteendeproblem bland elever ökat och påverkas av sociala medier och en växande gangsterkultur.

Vi har en annan typ av barn nu och de är tuffare och de får sina intryck från Tiktok och andra sociala medier. Lärare på mellanstadiet säger att mellanstadiet är det nya högstadiet nu för det är tuffa och kaxiga ungar, det blir ett tuffare arbetsklimat, säger Engesäth till NWT.

Lärarna har svårt att hantera de utåtagerande eleverna, vilket gör att det pedagogiska arbetet hamnar i skymundan. Facket vill se fler resurser och ett ökat fokus på värderingsarbete. Skolledningen bekräftar problematiken men anser att lösningen ligger i bättre struktur och utbildning för personalen snarare än fler resurser.

Stjärnsfors Kvarn till salu

publicerad 24 juli 2024
– Av Redaktionen
Stjärnsfors kvarn och bruksmuseum.

Stjärnsfors Kvarn utanför Uddeholm är nu till salu. Byggnaden har fått över 10 000 besökare på Hemnet under en veckas tid.

Den historiska kvarnen byggdes 1918 och ligger nära slutstationen för den sex kilometer långa dressinbanan mellan kvarnen och järnvägsmuseet. De nuvarande ägarna, Leif och Helena Frödin, köpte kvarnen 2015 efter att den tidigare ägts av en lokal förening och stått stängd i ett år med risk för förfall.

Stjärnsfors Kvarn har redan väckt stor uppmärksamhet på bostadssajten Hemnet, med omkring 10 000 besökare på drygt en vecka.

Det är såklart kul att så många är intresserade, men viktigast är att hitta skarpa intressenter – allra helst någon som vill driva verksamheten vidare, säger mäklaren Max Carlsson på Fastighetsbyrån, till SVT.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.