Butiksskylten har hon redan sålt. Själva lådan var användbar så den är borta nu.
– Det har varit klädbutik i alla tider just i den lokalen, berättar Marita Erixon.
Det ljuva livet som pensionär lockar nu efter 45 och ett halvt år i modebranschen. Det är inte dåligt det.
– Jag går på stönighet jag vet du, säger hon och skrattar.
Det var Marita och hennes svärmor som startade en gång i tiden.
– Eller det var min gubbe och svärmor egentligen, redan 1976. Själv skulle jag bli barnsköterska men jag kom bara så långt att jag blev sjukvårdsbiträde.
Det var en lågprisbutik i Slottsbron som Maritas man köpte. VKs hette den, efter svärmor Vivan och Kurt, som Maritas man hette. Men det blev inte så långvarigt.
– Vi kom över bron och in till Grums och flyttade in i en liten lokal. Då tog vi bort lågpriskläderna och hade märkeskläder för barn.
”Upp till 13” blev nya namnet. De delade butiksyta med leksaksaffären, där den ligger i dag. På den tiden fanns Kihlmans, som för sin del sålde dam- och herrkläder. Så förutom barnkläderna tog Marita även in kläder för yngre vuxna damer.
– Jag var ju bara 23 och tyckte det unga modet var roligare.
Den lokalen hon lämnade nu sist, flyttade de in i för arton år sedan.
– Vi lämnade barnkläderna och började med dam- och herrkläder eftersom Kihlmans hade lagt ner. Vi flyttade helt enkelt in i deras gamla lokaler. Så där har det alltid varit kläder.
Inte mindre än fem gånger har butiken flyttat.
– Jag sa det nu sist att det här gör jag inte om igen, säger Marita.
Det kan inte förnekas att det för många säkert kommer att kännas lite tomt i Grums efter nedläggningen.
– Du, jag har nog aldrig blivit så uppvaktad, det kändes som att fylla 90, med alla bubbelflaskor och blommor och det har till och med kommit hem blommor med ombud, utbrister hon och nämner all uppmärksamhet hon fick på facebook och instagram. ”Det är ju som en begravning”, skrev någon, ”nu har vi ingen klädaffär kvar i Grums, det är ju för bedrövligt”.
Hon hade velat sälja butiken för att någon skulle driva den vidare, men fastighetsbolaget sade nej.
När de väl sen ångrade sig, så var det för sent.
Det har såklart väckt mycket blandade känslor hos Marita, både glädje och sorgen över att en härlig men arbetsam epok nu är över. Ibland kom folk in ”bara för å stri” en stund, medan det andra gånger samlades massa folk i affären då det var något kul jippo på gång.
– Vi har haft modevisningar ett par gånger om året, lite tjejkvällar och liknande, jätte-trevliga tillställningar som har varit mycket uppskattade. För att inte tala om 45-årsjubileet vi hade i november.
Skillnaden blir ändå rätt stor mot att handla på de vanliga klädkedjorna som finns i varenda stad, alla likadana.
– Det kom säljare som ville att vi skulle ha ett visst sortiment men några sådana mallar har jag aldrig följt. Sa de att ”den här säljer bra, den ska ni ha i butiken” så svarade jag nästan alltid att ”nej, den passar nog inte i Grums”, jag köpte lite vad jag ville och gick på min egen känsla.
Det var mer än en gång de kunde göra inköp med speciella kunder i tankarna.
– Vi kunde tänka att ”den här blusen passar nog Ing-Britt”, eller ”den här jackan skulle nog Maria tycka om”.
Och alla dessa utflyttade Grumsbor som kom in på semestern. Bor man på en liten ort där många blir stammisar blir det lätt personligt med alla som man lärt känna så väl genom åren.
– Sen har jag haft lite homeparty hos min dotter i Stockholm också, faktiskt. Blir jag lite rastlös så har jag flera namn och adresser med folk som vill att jag kommer hem till dem, fyra eller fem bara i Stockholm.
Ja, egna företagare brukar inte vara några latmaskar direkt, inte ens efter pensionen.
År 2001 blev hon årets kvinnliga företagare i och för näringslivet i Grums kommun. 2016 blev hon årets företagare i Grums.
– Men då var det Löfbergs som tog hem vinsten på Karlstad CCC den gången med Jenny Strömstedt som konferencier. Det var så roligt.
Nu är affären alltså sorgligt nog borta. Men en sak är kvar. Det finns kläder som sorterats i fyrtio kassar, storlek s-xxl, värda ungefär en tusenlapp styck.
– Det blir auktion på dem och håller i klubban gör Lars Andersson i Segmon.
Det är på Farmers Market autkonen ska gå av stapeln, den 28 maj klockan två.
De pengar man får in den dagen kommer att gå till välgörande ändamål, vilket det blir är i skrivande stund inte riktigt bestämt.
– Men det kommer vi naturligtvis att veta då.
Nu har Marita andra planer. Hon älskar att dansa och att resa så det blir det nog en del av. Och så de två barnbarnen som bor i Stockholm måste hon ju såklart umgås med.
– Jag får nog att göra, säger Marita på Erixons Fashion i Grums och skrattar.