Har flow just nu

publicerad 29 april 2022
- Av Miriam Olsson
Pernilla Carlsson är en otrolig talang. Att hon fått möjlighet att ställa ut i såväl Louvren i Paris som i Luxemburg och nästa år i Monaco, är långt över vad hon kunde drömma om den där dagen för sex år sedan när hon köpte sina första akvarellfärger.

Det har mest blivit naturmotiv för Pernilla Carlsson.
– Jag känner att det vill jag dela med mig av, för vi lever i ett väldigt stressigt samhälle i dag. Alla är stressade och ingen har tid, säger hon.
Det som från början var Pernillas verktyg för att bli av med stress har resulterat i utställningar i Paris, Luxemburg, Monaco och – Hammarö.

Mer än en gång har Pernilla fått höra att det finns sån ro i hennes motiv och att de ger ett lugn.
– Det är väl liksom lite det jag vill få betraktaren att känna. En stunds vila från all stress när man tittar på min konst.

Det känns att hon är på rätt väg med sin konst. Hon började måla så sent som 2016, i april, för precis sex år sedan. Då köpte hon sina första akvarellfärger.
– Jag har haft mycket stressrelaterad värk som jag kämpat för att bli av med, därför är jag jättetacksam att jag upptäckte det här hos mig själv. Nu för­står jag att det är det här jag skulle ha gjort och har letat efter hela tiden.

Hon jobbade som barnskötare från början, men när hon fick egna barn insåg hon det tokiga i att lämna bort sina egna för att gå till jobbet och ta hand om andras.
Då fick Pernilla jobb i en klädbutik i Grums, Erikssons Fashion, som precis stängt nu då ägaren gått i pension.
– Jag hängde med länge, när hon stängde nu så var det två-tre veckor kvar tills jag skulle ha varit där i 21 år.

Hjälp på vägen mot akvarellmåleriet fick hon oväntat via en healer, Stig Kälvelid i Kalix. ”Du har en konstnärsguide med dig”, berättade han för Pernilla.
– Han berättade att det var en kvinna som kände sig väldigt överflödig. ”Hon är lite rolig”, sa han, ”för hon rycker på axlarna och säger att hon finns här om du vill ha hjälp”.

Pernilla skrattar och säger att hon alltid känt sig dragen till det konstnärliga men inte haft självkänsla nog att utforska den sidan av sig själv.
– Som liten målade jag korgar och har även hållit på mycket med kalligrafi, när man skriver vackert, förklarar hon.
– Men nu gick jag ju till healern för att få hjälp och då måste jag ju lyssna till hans råd.

Här föll allt på plats. Att det var akvarell hon skulle ägna sig åt, det visste hon bara. Hon började kolla på Youtube för tips och lära sig hur man skulle göra och kom igång riktigt bra.
Något år senare fick hon TBE av ett fästingbett. Hon drabbades av hjärninflammation, kunde inte ens gå och  hamnade på sjukhus.
Men när hon legat inne en vecka så tvärvände det, febern försvann men utmattningen som följde i spåren av sjukdomen fanns ju kvar.
– Jag kunde inte ens gå i affärer och var väldig, väldigt trött. Men målandet blev en väg tillbaka. Man är så här och nu och kan inte  tänka på en massa annat.

Hon började lägga ut sina målningar på nätet och blev upptäckt av en gallerist i Malmö. Det ledde till ännu mer.
– År 2018 var jag med till Cannes i Frankrike på en utställning.

Det kickade igång Pernillas konstnärskarriär på riktigt.
– Det blev ett bevis på att det jag gör faktiskt duger.

Hon fick Grums kommuns kulturstipendium, försäljningen kom igång, hon var med på utställningar och kunde gå ner i tid på jobbet.
– Nu åker jag bara med, jag bekymrar mig inte. Jag har flow just nu och känner bara att ”jag målar och det löser sig”. Så just nu känns allting väldigt bra.
– Det är så otroligt meditativt att vara här och nu.

För att komma i rätt sinnesstämning brukar hon lyssna på musik, gärna meditiationsmusik.
– Man landar lite när man lyssnar på sån musik. Men är jag på glatt humör vill jag lyssna på pop när jag målar. Det är så olika.

Att hon kan försörja sig på måleriet säger en del om hur uppskattat det är att hon tog tag i sin talang där för bara sex år sedan. Och så är hon med och håller kurser.
– Det blir nästan magiskt när man ser dom som håller i en pensel, kanske för första gången, och bara försvinner in i måleriet.

Hon var i Paris i höstas, sen ska hon till Luxemburg och ställa ut i september och nu är det bekant att nästa år, i juni, ska hon till Monaco i samma ärende.
Nu firas det ettårsjubileum på galleriet i Hammarö som Pernilla driver tillsammans med Ylva Storm, Mattias Frykholm och Carolina Levén  och vernissage har de imorgon lördag.
– Då har vi även en gästutställare från Stockholm, Birgitta Glenmark, hustru till G:et i GES.

Mycket spännande händer runt Pernilla nu, så vill man ha en stunds meditation så besök Hammarö Art Gallery. Vernissage i morgon (lördag) klockan 12.


Fotnot

Öppettider på Hammarö Art Gallery är vardagar kl 12-17, lö-sö 12-16.