Trots att coronapandemin nästan är över finns ännu många hinder i vägen för valborgsfyrverkerier. Nedre Ulleruds hembygdsförening har ställt in årets fyrverkerier i Deje.
– Men vi har inte lagt ner. Vi skulle ha firat 100-årsjubileum för valborgsfyrverkeriet i Deje i år. Vi får komma igen nästa år och då kanske vi gör något ännu bättre, säger Peter Jonsson, ordförande i Nedre Ulleruds hembygdsförening.
I vanliga fall brukar det samlas hundratals, kanske tusentals åskådare i Deje centrum på valborgsmässoafton. Innan mörkret faller brukar det bli vårtal och musikunderhållning och som avslutning bjuds åskådarna på ett fantastiskt stort fyrverkeri. Sveriges största, säger arrangören.
En av de bästa platserna för att se ordentligt brukar vara bakom Centrumhuset med utsikt över Forstjärn. Ute på den lilla tjärnen brukar det finnas en våreld på en flotte. Raketerna brukar skjutas från en platå på berget intill järnvägen och det brukar bli ett spektakulärt fyrverkeri med hög klass som får åskådarna att dra efter andan.
Men i år uteblir detta.
Det finns flera anledningar till att föreningen valt att ställa in årets valborgsfyrverkeri.
Många har ringt till Forshaga kommun och frågat hur det blir i år trots att det inte är kommunen som håller i det.
– Ja det är nog många som har trott att det är kommunen som är arrangör. Men det är vi i Nedre Ulleruds hembygdsförening som håller i det. Det krävs en hel del arbete med att förbereda detta. Folk kommer till Deje och får uppleva 15-16 minuters fyrverkeri, men vi har lagt ner en hel del arbete för att detta ska bli möjligt, säger Peter.
Det är inte bara att bestämma sig för att skjuta av ett fyrverkeri och sedan göra det.
Förberedelserna brukar starta flera månader innan ett fyrverkeri som detta i Deje kan bli verklighet.
Inköp ska planeras, tillstånd ska sökas och riskanalyser krävs.
– Sist det begav sig var det till exempel väldigt torrt i markerna och då var räddningstjänsten på plats och arbetade hela dagen och kvällen med att blöta ner marken på berget som vi skjuter ifrån, säger Peter.
Det finns en hel rad bestämmelser kring hantering av fyrverkeripjäser. De får till exempel inte fraktas hur som helst.
– Åttatumsbomber får inte fraktas i samma container som tio- och tolvtumsbomber och frakten har blivit mellan fyra och fem gånger dyrare, säger Peter.
Det är inte bara priset för frakten som gått upp. Även kostnader för det mesta annat kring arrangemanget har också gått upp, inte minst priset på raketerna.
En viktig inkomstkälla har varit och är fortfarande, sponsorerna. Det vill säga företag som ställer upp och skänker pengar med mera till arrangemanget. Men på senare tid har en del företag fallit bort och flera har haft svåra tider och tvingats dra ner på utgifterna. Orsaken till detta är i de flesta fall pandemin och de tider vi lever i med kriget i Ukraina.
– Vi har ju ingen buffert till det här själva. Vi skjuter på krita. Det betyder att om vädret blir så dåligt att ingen kommer så blir det väldigt dyrt för föreningen.
Nu siktar Nedre Ulleruds hembygdsförening på att kunna genomföra fyrverkeriet nästa år, 2023. Eftersom det skulle ha blivit ett hundraårsfirande i år så säger Peter att de ska försöka få till något extra nästa år i stället. Då blir det nya tag.