Hundrastgård vid Sisugården

publicerad 8 maj 2022
- Av Cicci Wik
Shai busar med matte, Lena Johansson.

Efter flera års föreningsarbete blir hundrastgården i Forshaga äntligen klar. Det blir en inhängnad plats med parkering i anslutning till Sisugården. Där kommer hundarna att få springa lösa och busa och leka. Kommunen tog tid på sig innan beslutet kom om att avsätta 400 000 kronor men trots det har föreningen gått med på att skjuta upp markberedningen för att spara hälften av den summan.

Det var under hösten 2019 som några hundägare i Forshaga gick ihop och startade en Facebooksida, ”Forshaga/Deje hundrastgård”. På kommunens inrådan kallades intresserade till ett informationsmöte i oktober och därefter bildades en förening med samma namn som Facebooksidan. Lena Johansson är ordförande och sedan dess har hon och de andra i föreningen fortsatt arbetet för att hundrastgården skulle bli verklighet.
Kommunen lovade föreningen att det skulle bli verklighet bara föreningen åtog sig ansvaret att sköta om den. Den plats som föreningen tyckte bäst om blev också den plats där hundrastgården har placerats, på fältet intill Sisugården.

Men arbetet har gått långsamt framåt sedan hösten 2019. Under maj månad 2021 hade Lena möte med kommunens ansvariga.
”För att hålla ner kostnaderna har jag lovat att vi nöjer oss med det underlag som finns så behöver dom inte gräva o lägga bärlager o grus utan bara slå upp staketet. De har även lovat att komma med lite vägtrummor och dylikt så hundarna har något att leka i också. Vi kommer även att få bord o bänkar o en grillplats.”
Så skrev Lena på Facebooksidan efter det mötet. Det besked hon fick då var att beslut om hundrastgården skulle tas i kommunfullmäktige under augusti. Då trodde föreningen att rastgården skulle kunna stå klar i oktober, november 2021. Men så blev det inte heller.
”Tyvärr så har dom förhalat detta ärende en hel del. Jag blev lovad att gården skulle bli färdig i oktober men nu blir det inte förrän till våren”, meddelade Lena i slutet av oktober förra året.

I april tog kommunstyrelsen beslut om att Kommunteknik och fritidskontoret i uppdrag att utreda möjligheten att anlägga en hundrastgård. Därefter fick föreningen vänta till kommunfullmäktige i september 2021 innan beslut fattades om att avsätta 400 000 kronor till en hundrastgård vid Sisugården. Villkoret för beslutet blev som kommunen sagt att föreningen får stå för skötseln av området. I mars i år, 2022, fanns det fortfarande frågetecken och på Facebooksidan skrev Lena att föreningen gått med på att vänta med att göra i ordning marken. Det innebär att ytan i hundrastgården får vara som den är, grästäckt. Detta skulle spara 200 000 kronor.
”Annars hade vi fått vänta ännu längre på att få en rastgård. Kommunen har dragit på detta nu i mer än ett och ett halvt år och verkar nu förhala det igen. Jag skulle haft ett möte med kommunen i november för att skriva på några papper som behövs men vederbörande har inte hört av sig och inte heller svarat när jag ringt och skrivit, jag ska nu gå vidare med detta för att få någon rätsida på saker”, meddelade hon på Facebooksidan i slutet av mars i år.

Den 13 april 2022 skrevs äntligen ett avtal mellan föreningen och kommunen och vecka 17 började iordningställandet av hundrastgården. Det kommer att bli en ny infart o en parkering alldeles utanför rastgården det kommer också att bli en cykelväg.
‒ Vi blev lovade 70 gånger 40 meter, men som det ser ut just nu så är den 50 gånger 30 meter. Det blir ett två meter högt staket med ett insläpp där man tar av kopplet innan man går in och så blir det avdelat så att små hundar får en egen del. Den kommer inte vara låst men vi ser helst att man blir medlem. Vi kommer försöka anordna lite grejer som endast medlemmar får vara med på och då blir det stängt för andra, säger Lena Johansson.