När mullret kom till stan

publicerad 22 april 2022
- Av Pernilla Möllberg
Knuttarna Joakim och Johan från Skövde tycker att det är häftigt att så pass många åkare är med och kör. Det har blivit en tradition att delta i MC-paraden och de aviserade att de kommer tillbaka nästa år igen.

Den årligt återkommande mc-paraden gick av stapeln på långfredagen och man startade som vanligt i Kristinehamn. I strålande solsken mullrade hela 1 000 motorcyklar in i Filipstad till åskådarnas förtjusning.

Det har numera blivit en tradition att åka i den årligt återkommande mc-paraden på långfredagen. Man utgår från Kristinehamn och i startfältet i år var det 1 500 motorcyklar. Även publikmässigt har det blivit en tradition att gå ut för att beskåda alla bågar. Förväntningarna var höga, det flockades tidigt folk ute på torget i Filipstad. På Barillascenen bjöds det på underhållning av duon Lejon, bestående av Leif och Jonny som framförde goa covers för att publiken skulle komma i stämning innan det slutligen var dags.

Äntligen hördes så det efterlängtade mullret av motorcyklar och den imponerande långa kortegen körde majestätiskt fram på Viktoriagatan och parkerade sedan en efter en på torget med omnejd. En del hade droppat av längs vägen, men hela 1000 motorcyklar fullständigt belamrade torget i Filipstad och det var verkligen hojar så långt ögat når, ett fullständigt Mecka för motorcykelälskare. Två av dessa var Johan och Joakim från Skövde.
– Det är första gången jag är med i paraden, jag tog körkort i augusti. Verkligen häftigt, säger Johan som kör en Harley Davidsson.

Joakim är lite mer rutinerad i gamet, det är femte året han åker i mc-paraden på sin Kawasaki.
– Det är verkligen jätteroligt, men det var lite kylslaget när vi startade imorse, men nu är det ju kanonväder. Det är coolt att det är så många som deltar, konstaterar Joakim och säger att det numera är långfredagens tradition att delta och de båda knuttarna hälsar att de kommer tillbaka nästa år igen.

I vimlet hittar vi Gustavabon Torbjörn Wigh som har kört motorcykel i åtta år, men det är första gången han åker i paraden.
– Det är först nu som jag upptäckt mc-paraden. Både jag och min sambo Cissi kommer att ha det som tradition framöver, säger Torbjörn som är Yamahafantast.

Arrangörer för dagen var Filipstadsföretag i samverkan (FFIS), Folkets hus, Christinehamns MC-klubb, Filipstads kommun och Filipstads lottakår. Kåren sålde kaffe, dricka och varmkorv på flera ställen runt torget och infolottan Marianne Andersson hade fullt upp.
– Jag har varit lotta i 20 år och vi hjälper till med servering på olika evenemang såsom Oxhälja och naturligtvis när den första upplagan av Monitor Battle (mer likt Tjurruset i Karlstad än slaget vid Hampton Road) avgörs under Filibjurveckan 2022. MC-paraden har ju varit inställd i två år, så det var verkligen roligt att den kunde genomföras i år, säger Marianne.

Fler lottor på plats var bland annat Monika Håkansson och de hade dagen till ära fått förstärkning av Anders Håkansson. Kårchefen Elisabeth Juhlin har varit lotta sedan 1990.
– Förutom att vi ställer upp med servering, så hjälper vi till med krishantering och beredskapen i samhället. Nu har vi jobbat med att informera folk vad de ska tänka på i händelse av en kris. Det har varit jättekul idag, att det blev så fint väder och att uppslutningen av både åkare och publik blev så pass stor, ja det var helt fantastiskt, säger Elisabeth.