lördag 14 december 2024

Galleri Källornas grafikutställning

publicerad 6 maj 2022
- Av Pernilla Möllberg
De sju konstnärerna och väninnorna som ställer ut på Galleri Källorna.

Galleriet Källorna är beläget i natursköna Lindfors och ägs av Kerstin Carlson och Michael Nilsson. Lördagen den 23 april var det vernissage för en grafikutställning där sju värmländska konstnärer visade sina grafiska verk.

De uttrycksfulla konstnärerna var Elsie Asplund, Christina Bryntesson, Maj-Lis Carlsson, Anita Gullö, Lena Jansson, Margareta Säfström och LIsbeth C. Åkerström. Gemensamt för dessa kreativa damer är att de gått otaliga kurser i konst och grafik och har studerat på Kyrkeruds estetiska folkhögskola i Årjäng. Dessutom är de goda väninnor.
– Vi vill sprida kunskap om de grafiska teknikerna och visa den mångfald av uttryck som finns inom konstvärlden, säger Christina Bryntesson. Hon är en av konstnärerna som ställde ut sin grafiska konst och tycker att det är spännande med all grafik, eftersom de olika teknikerna ger olika uttryck.
– Den kreativa processen är ett viktigt verktyg i livet. Vi är alla medlemmar i Konstnärernas Kollektivverkstad i Värmland där många av våra grafiska bilder trycks. Verkstaden ligger vid Zakrisdal i Karlstad, där finns utrustning som tryckpressar, belysningsrum, ramverkstad och en skulpturverkstad, berättar Christina.

I verkstaden formas konstverken med hjälp av olika grafiska tekniker såsom serigrafi, litografi, fotopolymer, etsning, torrnål, collografi, linoleumsnitt med mera. Att arbeta med grafik är inget för den otålige, det tar tid och man måste ha tålamod. Anita Gullö har en förkärlek till skor, vilket märks i hennes konst.
– Det blir mycket högklackat och så har vi Solflickan. Konstverket är skapad med tekniken aqvatintetsning. Jag har alltid tyckt om att skapa, blev nyfiken på grafik och testade. Nu ses vi väninnor regelbundet i verkstaden, säger Anita.

Olika grafiska tekniker visades på utställningen, alltifrån etsning, torrnål och serigrafi, till linoleumtryck, collografi, träsnitt och fotopolymer. Koppargrafik är ett samlingsnamn för olika sätt att framställa kopparplåt för konsttryck. Kopparstick är den äldsta konstnärliga djuptrycksmetoden, etsning är en grafisk teknik och torrnålsgravyr är en tryckteknik där kopparplattan ristas med en vass nål för att skapa ett mönster.
– Silkscreentryck, även kallad serigrafi, är den äldsta tryckmetoden och uppfanns i Kina 2000 år sedan, berättar Margareta Säfström.
Hon arbetar både med skulptur och bilder, föreställande och abstrakta. Margareta gillar färger och motiven behöver inte alltid betyda något. Hon har bland annat avbildat ett fantasiland som kan uppfattas som avkopplande och filosofiskt.

Elsie Asplund ställde bland annat ut en vacker röd Anemone coronaria, gjord med tekniken fotopolymergravy/chine collé och Lena Jansson har i princip provat på allt vad gäller ämnet grafik. Hon tycker om att kombinera teknikerna och bland hennes alster fanns en bedårande hund, skapad med torrnål. Majlis Carlsson hämtar inspiration från naturen och blandar olika material som måleri och grafik.
– Jag jobbar både med grafik, olja, akvarell och blandteknik, samt silkscreen, berättar Majlis.
Lisbeth C. Åkerman skapar uttrycksfulla bilder med torrnål och jobbar med olika nyanser. Hon arbetar både med grafik, akvarell och blandteknik.
– Bilden som språk har alltid haft stor betydelse som motvikt och medvikt till det verbala språket, säger Lisbeth.
Väninnorna finner det spännande att jobba med grafik och de har under många år deltagit i flertalet utställningar.
– När man jobbar med grafik, vet man inte exakt hur slutresultatet kommer att bli. Det är tjusningen med att jobba med de olika grafiska teknikerna. Varje stil, varje sätt har sitt uttryck. Oavsett vilken teknik man ägnar sig åt, så är det ett gediget hantverk, säger Lisbeth.
Utställningen pågår från den 23 april till och med den 7 maj.

Älgar i bostadsområde

publicerad 9 december 2024
- Av Redaktionen

Invånarna i Hagalund, Karlstad, fick oväntat besök av älgar under veckan.

På onsdagskvällen sågs tre älgar springa runt bland husen i det lugna villaområdet, och på torsdagskvällen rörde sig en ensam älg på gatorna.

Muvedeta Smajlovic Softic fångade händelserna på film och berättar att älgarnas besök är ovanligt.

Det är absolut inte vanligt, detta är första gången sedan vi flyttade till huset 2014, säger hon till NWT.

Pensionärsorganisationer kräver lägre hemkörningsavgifter

publicerad 7 december 2024
- Av Redaktionen

Tre pensionärsorganisationer i Karlstad har i ett öppet brev uppmanat lokala handlare att sänka hemkörningsavgifterna för äldre kunder.

Organisationerna PRO samorganisation Karlstad, SPF-Seniorerna och SKPF anser att avgifterna, som kan uppgå till 150 kronor, är orimligt höga i förhållande till inköpssumman.

Många av pensionärerna handlar kanske för 200–300 kronor och så ligger hemkörningsavgiften på mellan 80 och 150 kronor, Christina Wahrolin som är ordförande i PRO samorganisation Karlstad till NWT.

Hos Ica Maxi Välsviken kostar hemkörning 149 kronor, medan Coop Värmland tar 99 kronor. Båda handlarna menar att avgifterna täcker kostnader för personal och transport.

Vi har ju en hemkörningsavgift i dag och den handlar ju om kostnadstäckning för att man plockar ihop kassen man beställer och sedan hemkörning till adressen. Vi har ingen speciell rabatt för pensionärer och det är inget som vi har planerat i detta nu, säger Karolina Nilsson, medlems- och kommunikationschef på Coop Värmland.

Julgran uppe på Stora torget

publicerad 26 november 2024
- Av Redaktionen

Årets julgran på Stora torget i Karlstad kommer från Deje. Under tisdagen höggs granen ner och anlände senare till torget, där den nu sprider julstämning.

Årets gran valdes av Karlstads kommun och samordnaren Josefin Wedin menar att det var ett enkelt beslut. En av dem som bevittnade nedhuggningen var Leif Olsson, som tidigare ägt tomten där granen stått.

Jag har sett granen växa upp, säger han till SVT.

När granen anlände tyckte Karlstadsbon Elon Guta att den påminde om förra årets:

Den ser likadan ut, men den är fin ändå, säger han.

Ökad hemlöshet bland hundar

publicerad 12 november 2024
- Av Redaktionen

Antalet hemlösa hundar i Värmland har ökat markant, vilket uppmärksammades genom välgörenhetspromenader i flera svenska städer under helgen. I Karlstad deltog ett 20-tal hundägare och samlade in hundfoder till förmån för föreningen Hundstallet.

I Välsviken, Karlstad, samlades i helgen ett 20-tal hundägare tillsammans med sina fyrbenta vänner för att promenera och samla in hundfoder till Hundstallet – en förening som hjälper hemlösa hundar. Det var djurbutiken Arken zoo som stod bakom välgörenhetspromenaden.

Bland deltagarna fanns tioåriga Amanda Strandberg med sin hund Glittra, som uttryckte sitt stöd för Hundstallets arbete.

Det är jättebra att det finns hundstall så att de inte behöver gå på gatorna, säger hon till SVT.

Hundstallet omhändertog 15 hundar under hela 2023, men fram till september i år har siffran redan dubblats till 30.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2024.

Send this to a friend