Galleriet Källorna är beläget i natursköna Lindfors och ägs av Kerstin Carlson och Michael Nilsson. Lördagen den 23 april var det vernissage för en grafikutställning där sju värmländska konstnärer visade sina grafiska verk.
De uttrycksfulla konstnärerna var Elsie Asplund, Christina Bryntesson, Maj-Lis Carlsson, Anita Gullö, Lena Jansson, Margareta Säfström och LIsbeth C. Åkerström. Gemensamt för dessa kreativa damer är att de gått otaliga kurser i konst och grafik och har studerat på Kyrkeruds estetiska folkhögskola i Årjäng. Dessutom är de goda väninnor.
– Vi vill sprida kunskap om de grafiska teknikerna och visa den mångfald av uttryck som finns inom konstvärlden, säger Christina Bryntesson. Hon är en av konstnärerna som ställde ut sin grafiska konst och tycker att det är spännande med all grafik, eftersom de olika teknikerna ger olika uttryck.
– Den kreativa processen är ett viktigt verktyg i livet. Vi är alla medlemmar i Konstnärernas Kollektivverkstad i Värmland där många av våra grafiska bilder trycks. Verkstaden ligger vid Zakrisdal i Karlstad, där finns utrustning som tryckpressar, belysningsrum, ramverkstad och en skulpturverkstad, berättar Christina.
I verkstaden formas konstverken med hjälp av olika grafiska tekniker såsom serigrafi, litografi, fotopolymer, etsning, torrnål, collografi, linoleumsnitt med mera. Att arbeta med grafik är inget för den otålige, det tar tid och man måste ha tålamod. Anita Gullö har en förkärlek till skor, vilket märks i hennes konst.
– Det blir mycket högklackat och så har vi Solflickan. Konstverket är skapad med tekniken aqvatintetsning. Jag har alltid tyckt om att skapa, blev nyfiken på grafik och testade. Nu ses vi väninnor regelbundet i verkstaden, säger Anita.
Olika grafiska tekniker visades på utställningen, alltifrån etsning, torrnål och serigrafi, till linoleumtryck, collografi, träsnitt och fotopolymer. Koppargrafik är ett samlingsnamn för olika sätt att framställa kopparplåt för konsttryck. Kopparstick är den äldsta konstnärliga djuptrycksmetoden, etsning är en grafisk teknik och torrnålsgravyr är en tryckteknik där kopparplattan ristas med en vass nål för att skapa ett mönster.
– Silkscreentryck, även kallad serigrafi, är den äldsta tryckmetoden och uppfanns i Kina 2000 år sedan, berättar Margareta Säfström.
Hon arbetar både med skulptur och bilder, föreställande och abstrakta. Margareta gillar färger och motiven behöver inte alltid betyda något. Hon har bland annat avbildat ett fantasiland som kan uppfattas som avkopplande och filosofiskt.
Elsie Asplund ställde bland annat ut en vacker röd Anemone coronaria, gjord med tekniken fotopolymergravy/chine collé och Lena Jansson har i princip provat på allt vad gäller ämnet grafik. Hon tycker om att kombinera teknikerna och bland hennes alster fanns en bedårande hund, skapad med torrnål. Majlis Carlsson hämtar inspiration från naturen och blandar olika material som måleri och grafik.
– Jag jobbar både med grafik, olja, akvarell och blandteknik, samt silkscreen, berättar Majlis.
Lisbeth C. Åkerman skapar uttrycksfulla bilder med torrnål och jobbar med olika nyanser. Hon arbetar både med grafik, akvarell och blandteknik.
– Bilden som språk har alltid haft stor betydelse som motvikt och medvikt till det verbala språket, säger Lisbeth.
Väninnorna finner det spännande att jobba med grafik och de har under många år deltagit i flertalet utställningar.
– När man jobbar med grafik, vet man inte exakt hur slutresultatet kommer att bli. Det är tjusningen med att jobba med de olika grafiska teknikerna. Varje stil, varje sätt har sitt uttryck. Oavsett vilken teknik man ägnar sig åt, så är det ett gediget hantverk, säger Lisbeth.
Utställningen pågår från den 23 april till och med den 7 maj.