60 miljoner lyssnare på Spotify

publicerad 29 april 2022
- Av Pernilla Möllberg
Bandet firar i år 25-årsjubileum och har i dagarna släppt sin nya hitlåt ”Vi drar till Spanien”. Den 26 maj gästar de Värmland då de ska spela på Lesjöfors Folkets hus under den årligt återkommande Lesjöforsdagen.

Bandet ”250 kg kärlek” släpper nya singeln ”Nu drar vi till Spanien”. Epiteten festligt, folkligt och fullsatt är synonymt för bandet och den 26 maj gästar de Värmland för att spela på Lesjöfors Folkets hus under den populära Lesjöforsdagen.

250 kg kärlek firar 25-årsjubileum i år och med sina 60 miljoner lyssnare på Spotify har gruppen numera uppnått kultstatus i musikvärlden. Bandet sjunger på svenska och låtarna innehåller inte sällan samhällssatir i bästa Cornelis- och Magnus Ugglaanda. Det något udda namnet såg dagens ljus på en av bandets första spelningar.
Då de ännu inte fått något artistnamn hittade helt enkelt den turkiska arrangören på namnet, det fick sedan helt sonika hänga med.
Sångaren Anders Kedhammar berättar om bandets musikaliska resa.
– Vår publik är bred, den finns representerad i alla åldrar, dock är den gemensamma nämnaren att man vill festa och ha kul. Samtliga i bandet härrör från Stockholm och i början var vi bara ett gäng killar som gillade att lira tillsammans och ha roligt. Vi hade en replokal i Fryshuset, men där och då fanns det inga planer på att bli kändisar, berättar Anders från sydligare breddgrader, destination Málaga, där han numera är bosatt.

Anders har tidigare arbetat inom skolans värld, både som lärare och biträdande rektor på Nacka gymnasium, men musiken har alltid stått för den största passionen i livet, vilket resulterat i att han numera är musiker på heltid. Inte så konstigt att han blev en musikälskare, som barn kom han nämligen i kontakt med självaste Cornelis Vreeswijk.
– Farsan, som också var musiker, umgicks med Cornelis några gånger, så ja, jag har träffat honom. Men senare i livet lyssnade jag också mycket på både hårdrock och Eddie Meduza, säger Anders.

Bandet har hunnit med att ge ut åtta album under sina 25 aktiva år, vilket har resulterat i en guldskiva. Bandmedlemmarna skriver även musik var för sig och Anders har bland annat komponerat mycket barnmusik, något han erhållit pris för från statens kulturråd.
Men det är ändå partysidan som man vanligtvis förknippar med Anders Kedhammar och 250 kg Kärlek, vilket ju visat sig vara ett vinnande koncept, de har nu hela 60 miljoner lyssnare på Spotify.
Bandet turnerar från norr till söder i Sverige på diverse konserter, festivaler, folkparker och bilträffar, men har även spelningar utomlands.
– För närvarande består tillvaron i en del pendlande för min del, jag reser till Sverige två gånger i månaden för att giga med bandet, men det funkar bra, säger Anders Kedhammar.

Bandet har förärat Värmland spelningar förut och nu är det snart dags igen, de ska spela på den årligt återkommande Lesjöforsdagen som äger rum den 26 maj. Tidigare hits med gruppen är bland annat “Ge mig en GT” och deras nya hit “Nu drar vi till Spanien” finns tillgänglig på Sveriges Radios musikportal och på andra strömningstjänster. Likt tidigare material är låten producerad av legenden Hans Edler.