Godis och tipspromenad

publicerad 22 april 2022
- Av Andreas Hansson
Många nyfikna kom förbi brandstationen, både för godiset och för att få veta mer om verksamheten och kanske skriva upp sig som potentiell deltidsbrandman.

På kort tid tvingades flera deltidsbrandmän i Eda kommun att sluta, men nu har nya intresserade lockats – bland annat med godis.

På påskafton bjöd brandstationen i Charlottenberg in till påskpromenad och lockade både barn och föräldrar. Det lockades med både tipspromenad och äggjakt för barnen, som också uppmanades att ta med sig mamma och pappa.
Anledningen var att man helt enkelt behöver fler deltidsbrandmän, som ska kunna ställa upp på att vara ständigt stand by under en hel vecka, efter ett rullande schema på fyra skiftlag. Eftersom arbetet beror helt på hur mycket som händer, måste man vara öppen för att deltidsbrandmännen har andra huvudanställningar, där arbetsgivaren ger sitt medgivande till att den anställde helt plötsligt kan kallas in.
Man måste helt enkelt vara redo att vara på brandstationen inom 5 minuter, oavsett var man är och vad man gör, berättar Johan Svensson, Platschef vid räddningstjänsten i Charlottenberg.

Man är i beredskap från måndag till måndag och det ställer krav på att både huvudarbetsgivare, familj och vänner är förstående. En vecka kan vara väldigt hektisk, medan det inte händer något alls en annan. Dessutom kan larmen handla om mycket annat än bränder, som är mer sällsynta än olika former av olyckor där brandkårens hjälp behövs.
På kort tid har många deltidsbrandmän bytt huvudarbetsgivare, vilket har inneburit att de har tvingats lämna sina uppdrag hos brandkåren. Det innebär en obalans som behöver rättas till så snart som möjligt och frågan var hur man skulle gå till väga.
Vi hade ett möte om hur vi skulle rekrytera så effektivt som möjligt och kom på att vi kunde ha en familjedag och samtidigt ta in intresseanmälningar. Påskhelgen passade bra, så vi riktade in oss på att locka hit barnen och att de samtidigt kunde prata med sina föräldrar om att bli deltidsbrandmän, säger Johan Svensson.

Godis inhandlades, tipspromenad med frågor förbereddes och stationen gjordes redo för besök, med tankade bilar för brandbilsåkning. Medan övrig personal tog emot barnen och underhöll dem, passade Johan på att gå runt bland föräldrarna  och informera om och locka till yrket som deltidsbrandman. En lista för intresseanmälan fylldes sakta på och mot slutet av dagen hade ett tiotal personer anmält intresse.
Både vuxna och barn köade till brandbilsåkningen under hela dagen och även tipspromenaden, med små extrapriser i form av godis längs vägen, var väldigt populär och uppskattad. Inte minst lockade det jättestora påskägget som lottades ut till en av de tävlande i tipspromenaden.
Vi fick åka och köpa mer godis två gånger och både barn och vuxna visade stort intresse för bilarna och annan utrustning, så det var full fart hela dagen, säger Johan Svensson.

Arrangemanget var uppskattat och lyckat, för både arrangörer och besökare, så nu är tanken att det ska bli ett återkommande arrangemang.