lördag 25 januari 2025
ANNONS:

Det här är Eda kommun

publicerad 8 april 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Här plöjs åker 1935 där Torget i Charlottenberg numera ligger.

Eda kommun bildades 1 januari 1971 genom en sammanslagning av Eda, Köla och Järnskogs landskommuner.

Eda kommun gav ut en informationsbroschyr år 2018 ”Kommunkunskap” som mestadels använts internt vid bland annat nyanställningar, och nu planerar kommunen att uppdatera den. I broschyren finns ett släktträd om Eda kommun, sammanslagningen av Eda, Köla och Järnskogs landskommuner.
Broschyren berättar om kommunens självstyrelse och att den har stor frihet att själv bestämma om sin verksamhet. En kommun är dock skyldig att driva vissa verksamheten medan andra är frivilliga.
Det finns ett antal grundläggande principer som gäller för all kommunal verksamhet. En kommun ska behandla sina invånare lika, om det inte finns sakliga skäl för annat (likställighetsprincipen). En kommunal åtgärd måste vara knuten till kommunens geografiska område eller invånare för att vara laglig (lokaliseringsprincipen). En kommun får inte ta ut högre avgifter än de som svarar mot de verkliga kostnaderna för verksamheten (självkostnadsprincipen). En kommun får inte ge stöd till enskilda, om det inte framgår av en särskild lag att detta är tillåtet. En kommun får inte fatta beslut som gäller förfluten tid (retroaktivitetsförbudet).
Alla i kommunen kan inte vara med och besluta – däremot kan alla vara med och påverka besluten. För att kunna påverka är det viktigt att känna till vad som händer runt omkring.
Alla är välkomna till kommunfullmäktiges sammanträden, som numera även sänds på nätet. Den kommunala verksamheten kan också följas genom tidningar, kommunens webbplats, annonser och informationsmöten.
Kommunens protokoll och sammanträdeshandlingar finns på kommunens webbplats: www.eda.se
De flesta kommunala handlingar är offentliga. Det betyder att vem som helst får läsa dem.
Om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och folkbokförd i kommunen senast på valdagen, så kan du naturligtvis också rösta. Tycker du att kommunen har fattat ett felaktigt beslut kan du överklaga det beslutet. Genom att minst 10% av kommuninvånarna efterfrågar en folkomröstning och att inte 2/3 av kommunfullmäktiges ledamöter röstar emot kan medborgarna driva fram en folkomröstning i en enskild fråga. Folkomröstningar är rådgivande vilket innebär att det inte är säkert att invånarnas vilja blir genomförd.
Medborgarförslag innebär att enskilda medborgare i Eda har rätt att få ett förslag prövat i kommunfullmäktige. Förslagen kan gälla allt som rör kommunens verksamhet och som kommunen är ansvarig för. Alla inkomna förslag är offentliga handlingar. Förslagen måste beredas innan beslut, och beslut ska fattas inom ett år efter att förslaget väckts. Ett medborgarförslag behöver inte se ut på ett speciellt sätt, men det ska vara skriftligt och försett med adress och namn på den/dem som lämnar det och numera finns även en e-tjänst för detta.
I Eda kommun finns cirka 100 personer med politiska uppdrag.

Kommunchefen Anders Andersson är kommunens högste tjänsteman och ytterst ansvarig gentemot politikerna att verkställa de politiska besluten.
– Jag är född 1959 i Bollebygd och har jobbat som kommunchef i Eda sedan 2016, här bor jag i Charlottenberg tillsammans med min fru och en katt. Vi har två vuxna barn, som bor i Östersund. Tidigare har jag varit kommunchef i kommunerna Ragunda och Strömsund. Innan dess var jag anställd inom försvaret, i Försvarsdepartementet 1997-1998, sedan som officer i Skövde, Boden och Östersund.

Kommunen har en mycket bred och viktig uppgift och kommunens duktiga medarbetare arbetar såväl dag som natt, vardag och helg. Det innebär också att det finns många olika möjligheter till intressanta arbetsuppgifter på många olika arbetsplatser i hela kommunen.
– Fördelen med att vara kommunchef i en mindre kommun är närheten till politiker, chefer och medarbetare, säger Anders Andersson och tillägger:
– Detta märktes inte minst under pandemin, där vi snabbt kunde ställa om vår verksamhet.

Det finns mycket som är bra med Eda, som ett varierat näringsliv med handel, industri och gröna näringar.
Kombinationen av ett mycket stort serviceutbud men ändå finns närheten till fin natur.
Sen är det nära till storstäder som Karlstad och Oslo.
– Sen är det inte långt alls till Gardermoen; en av nordens största flygplatser.

 

FAKTA
En kommun måste erbjuda
Förskoleverksamhet och fritidshem
Förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och särskola
Kommunal vuxenutbildning
Svenska för invandrare (SFI)
Socialtjänst, inklusive individ- och familjeomsorg
Omsorg om äldre och funktionshindrade
Hälso- och sjukvård samt i vissa fall, exempelvis personer på särskilda boenden
Stadsplanering och byggfrågor
Hälso- och miljöskydd
Renhållning och avfallshantering
Räddningstjänst
Vatten och avlopp
Bibliotek
Krisberedskap
Kollektivtrafik (ansvaret överfört till Region Värmland)
Bostadsförsörjning

ANNONS:

Grovt hemfridsbrott i Eda

publicerad 3 november 2023
-AvRedaktionen

En anmälan om grovt hemfridsbrott har inrapporterats till polisen i Eda kommun. En lägenhetsinnehavare upptäckte en obehörig person i sin bostad vid hemkomsten.

Händelsen ägde rum i Charlottenberg, Eda kommun, klockan 14.35 på torsdagseftermiddagen. En 55-årig man slog larm om att han vid återkomsten till sin bostad fann att någon objuden hade befunnit sig där. Den främmande personen ska ha lämnat lägenheten i hast vid mannens ankomst, rapporterar NWT.

Polispatruller skickades till platsen, men trots den snabba responsen har ingen misstänkt kunnat gripas i samband med händelsen. Enligt polisens första kontroller skedde inga uppenbara stölder, och ingen skadegörelse på bostaden har rapporterats.

Utredningen av det inträffade pågår, och polisen efterlyser nu vittnen eller information som kan leda till att identifiera den obehöriga personen. Hemfridsbrott betraktas som ett allvarligt brott och utredningen kommer fortsätta med hög prioritet för att klarlägga omständigheterna och hitta den ansvariga. Invånarna i området uppmanas att vara vaksamma och rapportera alla misstänkta aktiviteter till polisen.

1 000 hushåll drabbades av strömavbrott

publicerad 9 augusti 2023
-AvRedaktionen

Omkring 1000 hushåll i Arvika och Eda kommun stod under tisdagen utan el.

Klockan 17:56 kom larmet att nästan 1 000 abonnenter stod utan el, rapporterar VF. De drabbade kommunerna var Eda och Arvika.

Orsaken var på grund av en trasig komponent i elnätet.

Strömmen kom tillbaka för de flesta vid 19-tiden, men var inte fullt återställd för alla förrän vid 22.

Godis och tipspromenad

publicerad 22 april 2022
-AvAndreas Hansson
Många nyfikna kom förbi brandstationen, både för godiset och för att få veta mer om verksamheten och kanske skriva upp sig som potentiell deltidsbrandman.

På kort tid tvingades flera deltidsbrandmän i Eda kommun att sluta, men nu har nya intresserade lockats – bland annat med godis.

På påskafton bjöd brandstationen i Charlottenberg in till påskpromenad och lockade både barn och föräldrar. Det lockades med både tipspromenad och äggjakt för barnen, som också uppmanades att ta med sig mamma och pappa.
Anledningen var att man helt enkelt behöver fler deltidsbrandmän, som ska kunna ställa upp på att vara ständigt stand by under en hel vecka, efter ett rullande schema på fyra skiftlag. Eftersom arbetet beror helt på hur mycket som händer, måste man vara öppen för att deltidsbrandmännen har andra huvudanställningar, där arbetsgivaren ger sitt medgivande till att den anställde helt plötsligt kan kallas in.
Man måste helt enkelt vara redo att vara på brandstationen inom 5 minuter, oavsett var man är och vad man gör, berättar Johan Svensson, Platschef vid räddningstjänsten i Charlottenberg.

Man är i beredskap från måndag till måndag och det ställer krav på att både huvudarbetsgivare, familj och vänner är förstående. En vecka kan vara väldigt hektisk, medan det inte händer något alls en annan. Dessutom kan larmen handla om mycket annat än bränder, som är mer sällsynta än olika former av olyckor där brandkårens hjälp behövs.
På kort tid har många deltidsbrandmän bytt huvudarbetsgivare, vilket har inneburit att de har tvingats lämna sina uppdrag hos brandkåren. Det innebär en obalans som behöver rättas till så snart som möjligt och frågan var hur man skulle gå till väga.
Vi hade ett möte om hur vi skulle rekrytera så effektivt som möjligt och kom på att vi kunde ha en familjedag och samtidigt ta in intresseanmälningar. Påskhelgen passade bra, så vi riktade in oss på att locka hit barnen och att de samtidigt kunde prata med sina föräldrar om att bli deltidsbrandmän, säger Johan Svensson.

Godis inhandlades, tipspromenad med frågor förbereddes och stationen gjordes redo för besök, med tankade bilar för brandbilsåkning. Medan övrig personal tog emot barnen och underhöll dem, passade Johan på att gå runt bland föräldrarna  och informera om och locka till yrket som deltidsbrandman. En lista för intresseanmälan fylldes sakta på och mot slutet av dagen hade ett tiotal personer anmält intresse.
Både vuxna och barn köade till brandbilsåkningen under hela dagen och även tipspromenaden, med små extrapriser i form av godis längs vägen, var väldigt populär och uppskattad. Inte minst lockade det jättestora påskägget som lottades ut till en av de tävlande i tipspromenaden.
Vi fick åka och köpa mer godis två gånger och både barn och vuxna visade stort intresse för bilarna och annan utrustning, så det var full fart hela dagen, säger Johan Svensson.

Arrangemanget var uppskattat och lyckat, för både arrangörer och besökare, så nu är tanken att det ska bli ett återkommande arrangemang.

Avstickare till Eidsvoll

publicerad 16 april 2022
-AvBritt-Louise Hoberg
Magne Stenersen var undersköterska och Tone Bech var kock i Oslo innan de startade lantbruket. Ingen av dem hade erfarenhet från lantliv.

Cirka tio mil från Charlottenberg på norska sidan, ligger lantbruket Sander Nordstuen. Gården ligger inom Eidsvoll kommun, som gränsar till Eda. Lantbruket drivs ekologiskt och var Norges första Rekogård.

Sedan år 2014 driver Tone Bech och Magne Stenersen gården Sander Nordstuen. När de startade lantbruket hade ingen av dem någon erfarenhet från det lantliga livet. De kom från Oslo där Tone var kock och Magne undersköterska. Magne berättar:
– Det råder plöj- och grävningsförbud, djupare än 50 centimeter, på gården Sander Nordstuen.  Vid djupare plöjning eller grävning måste vi kontakta en arkeolog.  Anledningen är att det vid utgrävningar hittats både broscher och yxor från vikingatiden. Därför vare sig gräver eller plöjer vi. Men det har bedrivits lantbruk här sedan järnåldern. Vi driver ett regenerativt jordbruk, så långt det är möjligt.

Det regenerativa lantbruket säger sig vända på de negativa klimateffekterna, som jordbruk skapar, genom att återuppbygga den organiska massan i jorden. Magne förklarar:
– Vi låter djuren beta gräset och odlar fleråriga växter med minimal jordbearbetning, därmed producerar vi också ren ekologisk mat. Som en liten anekdot så var det jag som fick igång Reko i Norge, efter att jag besökt många fina lokalmatsproducenter i Sverige, såsom Jonas Ringqvist i Tidaholm, Oskar Lorentzon i Fristad, och Niclas Fällström i Hornborga.

Gårdens mark består av bland annat branta raviner och här betar fårrasen Spelsau, som är en gammal norsk fårras. Den finns i många färger och hade både ull, pälshår och vissa har även horn. Den har en väldigt stark flockinstinkt och klarar lätt av att hålla efter ravinerna, så att de inte växer igen. Ravinerna här är mycket branta och består av sand. Ibland är det upp till 40 graders lutning.  Vintertid har fåren tillgång till en lada där de kan gå in och ut som de vill.
– I gårdsbutiken säljer vi när säsongen är inne får- och lammkött, ägg från hönsen som går vilt ute både sommar och vinter och äter vad de vill. Kycklingarna föds upp på samma sätt och får också gå fritt.

I gårdsbutiken finns även bär och grönsaker. Dessutom ett kafé där det också säljer grönsaker, ägg, kött och bär. Det som inte produceras på gården köps in av andra lokala matproducenter.
– Gården har grönsaksodlingar i Poly-tunnel. Det kommer också flera kockar från hotell, restaurang och catering hit för att skörda själva. Härtill finns också en självplockning från ett hallonfält. Självplockningen gäller då från sista veckan i juli till augusti. Men hallon liksom övriga produkter från gården som säljs i gårdsbutiken kan också beställas hem till kringboende i trakten av Eidsvoll, säger Magne.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend