Avstickare till Eidsvoll

publicerad 16 april 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Magne Stenersen var undersköterska och Tone Bech var kock i Oslo innan de startade lantbruket. Ingen av dem hade erfarenhet från lantliv.

Cirka tio mil från Charlottenberg på norska sidan, ligger lantbruket Sander Nordstuen. Gården ligger inom Eidsvoll kommun, som gränsar till Eda. Lantbruket drivs ekologiskt och var Norges första Rekogård.

Sedan år 2014 driver Tone Bech och Magne Stenersen gården Sander Nordstuen. När de startade lantbruket hade ingen av dem någon erfarenhet från det lantliga livet. De kom från Oslo där Tone var kock och Magne undersköterska. Magne berättar:
– Det råder plöj- och grävningsförbud, djupare än 50 centimeter, på gården Sander Nordstuen.  Vid djupare plöjning eller grävning måste vi kontakta en arkeolog.  Anledningen är att det vid utgrävningar hittats både broscher och yxor från vikingatiden. Därför vare sig gräver eller plöjer vi. Men det har bedrivits lantbruk här sedan järnåldern. Vi driver ett regenerativt jordbruk, så långt det är möjligt.

Det regenerativa lantbruket säger sig vända på de negativa klimateffekterna, som jordbruk skapar, genom att återuppbygga den organiska massan i jorden. Magne förklarar:
– Vi låter djuren beta gräset och odlar fleråriga växter med minimal jordbearbetning, därmed producerar vi också ren ekologisk mat. Som en liten anekdot så var det jag som fick igång Reko i Norge, efter att jag besökt många fina lokalmatsproducenter i Sverige, såsom Jonas Ringqvist i Tidaholm, Oskar Lorentzon i Fristad, och Niclas Fällström i Hornborga.

Gårdens mark består av bland annat branta raviner och här betar fårrasen Spelsau, som är en gammal norsk fårras. Den finns i många färger och hade både ull, pälshår och vissa har även horn. Den har en väldigt stark flockinstinkt och klarar lätt av att hålla efter ravinerna, så att de inte växer igen. Ravinerna här är mycket branta och består av sand. Ibland är det upp till 40 graders lutning.  Vintertid har fåren tillgång till en lada där de kan gå in och ut som de vill.
– I gårdsbutiken säljer vi när säsongen är inne får- och lammkött, ägg från hönsen som går vilt ute både sommar och vinter och äter vad de vill. Kycklingarna föds upp på samma sätt och får också gå fritt.

I gårdsbutiken finns även bär och grönsaker. Dessutom ett kafé där det också säljer grönsaker, ägg, kött och bär. Det som inte produceras på gården köps in av andra lokala matproducenter.
– Gården har grönsaksodlingar i Poly-tunnel. Det kommer också flera kockar från hotell, restaurang och catering hit för att skörda själva. Härtill finns också en självplockning från ett hallonfält. Självplockningen gäller då från sista veckan i juli till augusti. Men hallon liksom övriga produkter från gården som säljs i gårdsbutiken kan också beställas hem till kringboende i trakten av Eidsvoll, säger Magne.