Påskparad med traktorer i Åtorp

publicerad 8 april 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Påskparaden genom Åtorp med lantbrukens traktorer gav glädje till både barnen och ”gubbarna” som körde traktorerna.

Det blir traktorparad på påskafton i år också. LRF Nysund är arrangör och förra året kom det 34 traktorekipage.
Aktiva Nysunds LRF-förenings ordförande Jörgen Jonsson driver gården Norra Sirbo i Åtorp. Han har nötdjursuppfödning, där han köper in tjurkalvar från två mjölkgårdar på Värmlandssidan, som senare skickas för slakt.

Nysunds LRF består av drygt 100 medlemmar och och har sju styrelseledamöter. På grund av pandemin hade styrelsen förra året en videokonferens då de kom överens om att göra något trevligt i Åtorp.
– De flesta arrangemang ställdes in och vi ville muntra upp med något inför påsken, som kunde glädja såväl gammal som ung.
Det beslutades att på påskafton ha en traktorparad med påsktema genom Åtorp, den allra första. 34 ekipage deltog, den äldsta var en Grålle från 1950-talet.
Paraden åkte runt i Åtorp och efteråt åkte var och en hem till sitt.
– Både stora och små uppskattade paraden.

Paraden gick genom centrala Åtorps samhälle med en sväng upp i ett av villaområdena. Åtorpsborna stod på trapporna, i sina trädgårdar och ute på trottoarerna.
– Jag vet inte vem som såg mest glad ut, barnen eller de män och kvinnor som körde traktorerna, säger Jörgen.

Åtorp är en levande landsbygd, men idag är det enbart tre mjölkbönder kvar i Degerfors kommun. Under 1960- och 70-talen fanns här betydligt fler. Många av gårdarna i Åtorp har bibehållit någon sorts lantbruksdrift och kompletterat med annan verksamhet eller jobb.
Det är förhållandevis mycket boskap kvar i bygden.
– Vi nom Nysunds LRF tillhör LRF Örebro län. Det finns två LRF-avdelningar i Degerfors kommun.

Nysunds LRF samarbetar med flera föreningar i Åtorp. Den sociala gemenskapen är viktig och Åtorp har ett aktivt föreningsliv.
– Vi inom LRF samarbetade med Utvecklingsgruppen när det gällde att dra igång bredbandsutbyggnaden här på landsbygden, vilket nu är installerat i större delen av vårt område, sista delen är under uppstart.
– Förra året skulle vi ha aktiviteter tillsammans med bygdegårdsföreningen, men pandemin satte stopp.

Varje år tar de med sig ett ”Osthjul” till den kända Åtorpsmarknaden.
– Och en gång om året brukar vi anordna gokart för våra yngre, då följer också de äldre med som åskådare och tar sig en kaffestund under social gemenskap.

LRF brukar ha en sommarfest, ibland någon studieresa och en fältvandring, med växtodlingsrådgivare från Lantmännen.
– Då tittar vi på grödor och odlingar. Fältvandringen upprepas senare under sommaren för att se om grödorna blir det vi trodde på.
– Förra året var påsken tidig. I år infaller påsken sent, och kommer eventuellt att krocka med vårbruket.

Men Nysunds LRF-ordförande Jörgen Jonsson hoppas på stor tillslutning till årets traktorparad.
– Vi hoppas på att så många som har möjlighet ställer upp med sina traktorer och deltar i påskparaden. För traktorparad blir det påskafton i Åtorp i år också. Alltså påskafton den 16 april klockan 11.00 passerar traktorparaden genom Åtorp.

Aktivitetslivet inom LRF och övriga föreningar har en stark tradition, skapar framtidstro och levande bygd i Åtorp med omnejd.