lördag 14 december 2024

Påskparad med traktorer i Åtorp

publicerad 8 april 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Påskparaden genom Åtorp med lantbrukens traktorer gav glädje till både barnen och ”gubbarna” som körde traktorerna.

Det blir traktorparad på påskafton i år också. LRF Nysund är arrangör och förra året kom det 34 traktorekipage.
Aktiva Nysunds LRF-förenings ordförande Jörgen Jonsson driver gården Norra Sirbo i Åtorp. Han har nötdjursuppfödning, där han köper in tjurkalvar från två mjölkgårdar på Värmlandssidan, som senare skickas för slakt.

Nysunds LRF består av drygt 100 medlemmar och och har sju styrelseledamöter. På grund av pandemin hade styrelsen förra året en videokonferens då de kom överens om att göra något trevligt i Åtorp.
– De flesta arrangemang ställdes in och vi ville muntra upp med något inför påsken, som kunde glädja såväl gammal som ung.
Det beslutades att på påskafton ha en traktorparad med påsktema genom Åtorp, den allra första. 34 ekipage deltog, den äldsta var en Grålle från 1950-talet.
Paraden åkte runt i Åtorp och efteråt åkte var och en hem till sitt.
– Både stora och små uppskattade paraden.

Paraden gick genom centrala Åtorps samhälle med en sväng upp i ett av villaområdena. Åtorpsborna stod på trapporna, i sina trädgårdar och ute på trottoarerna.
– Jag vet inte vem som såg mest glad ut, barnen eller de män och kvinnor som körde traktorerna, säger Jörgen.

Åtorp är en levande landsbygd, men idag är det enbart tre mjölkbönder kvar i Degerfors kommun. Under 1960- och 70-talen fanns här betydligt fler. Många av gårdarna i Åtorp har bibehållit någon sorts lantbruksdrift och kompletterat med annan verksamhet eller jobb.
Det är förhållandevis mycket boskap kvar i bygden.
– Vi nom Nysunds LRF tillhör LRF Örebro län. Det finns två LRF-avdelningar i Degerfors kommun.

Nysunds LRF samarbetar med flera föreningar i Åtorp. Den sociala gemenskapen är viktig och Åtorp har ett aktivt föreningsliv.
– Vi inom LRF samarbetade med Utvecklingsgruppen när det gällde att dra igång bredbandsutbyggnaden här på landsbygden, vilket nu är installerat i större delen av vårt område, sista delen är under uppstart.
– Förra året skulle vi ha aktiviteter tillsammans med bygdegårdsföreningen, men pandemin satte stopp.

Varje år tar de med sig ett ”Osthjul” till den kända Åtorpsmarknaden.
– Och en gång om året brukar vi anordna gokart för våra yngre, då följer också de äldre med som åskådare och tar sig en kaffestund under social gemenskap.

LRF brukar ha en sommarfest, ibland någon studieresa och en fältvandring, med växtodlingsrådgivare från Lantmännen.
– Då tittar vi på grödor och odlingar. Fältvandringen upprepas senare under sommaren för att se om grödorna blir det vi trodde på.
– Förra året var påsken tidig. I år infaller påsken sent, och kommer eventuellt att krocka med vårbruket.

Men Nysunds LRF-ordförande Jörgen Jonsson hoppas på stor tillslutning till årets traktorparad.
– Vi hoppas på att så många som har möjlighet ställer upp med sina traktorer och deltar i påskparaden. För traktorparad blir det påskafton i Åtorp i år också. Alltså påskafton den 16 april klockan 11.00 passerar traktorparaden genom Åtorp.

Aktivitetslivet inom LRF och övriga föreningar har en stark tradition, skapar framtidstro och levande bygd i Åtorp med omnejd.

Brand på Stora Valla

publicerad 23 april 2024
- Av Redaktionen

En brand utbröt på tisdag förmiddag vid Degerfors hemmaarena Stora Valla, vilket ledde till en snabb insats av räddningstjänsten för att undvika spridningsrisk.

Larmet om branden inkom klockan 10.06, och enligt SOS Alarm började det i flera konstgräsrullar och spred sig till gräset bredvid. Två räddningsfordon var på plats initialt för att förhindra spridning, med ytterligare tre fordon på väg. Branden uppges dock inte vara särskilt omfattande.

Det är gammalt gräs och uttjänt konstgräs på en grusplätt som brunnit. Värre än så blev det inte, Timmie Falk, kommunikationschef för Degerfors IF, till NWT.

Trots branden kommer Degerfors IF:s hemmamatch mot Helsingborg i Superettan att spelas som planerat klockan 19.00 ikväll.

Degerfors bibliotek kan snart synas i en TV-serie

publicerad 17 oktober 2023
- Av Redaktionen

Degerfors biblioteks humor har blivit en hit på sociala medier. Nu avslöjas att en TV-serie kan vara på gång.

Degerfors biblioteks unika humor har redan charmat sociala medier. Nu kan den snart ta steget till rutan.

Det jobbas på en tv-serie, avslöjar Robin Karlsson, manusförfattare bakom bibliotekets inslag, för NWT.

Bibliotekets framträdanden på TV4 och SVT har redan skapat succé. Trots att detaljerna kring tv-serien är hemliga för nu, bekräftar Karlsson att ett etablerat produktionsbolag är inblandat.

Det ska förhandlas om samarbetsformerna mellan kommunen och produktionsbolaget. Vi ska ta det vi har gjort till något större, säger han, medan han antyder att fans kommer att känna igen sig.

En av tre elever kom inte in på gymnasiet

publicerad 15 maj 2023
- Av Redaktionen

I Degerfors kom en av tre elever inte in på gymnasiet enligt de preliminära beskeden.

De senaste åren har andelen ungdomar som är behöriga till gymnasiet sjunkit markant i kommunen. Förra året var man tredje sämst i hela landet med 36 procent som inte kom in på något nationellt program.

Även i år verkar det bli dystra besked enligt de preliminära beskeden. På en av högstadieskolorna, Stora Vallaskolan, ska man genomlysa problematiken med en extern utredare.

Det är svårt för mig som ny att analysera bakåt alltför mycket, men vi ska göra en genomlysning för att se vad som har hänt och blicka framåt, säger Eje Johansson (V) till SVT.

Vallfärd till Vallakyrkan

publicerad 6 maj 2022
- Av Pernilla Möllberg
Astor Ulf Sveningson håller dörren öppen för alla som vill komma till frikyrkan.

Till Vallakyrkan är alla välkomna på sina egna villkor och där lever man efter Jesu ord ”vad vill du att jag ska göra för dig?”. Ulf Sveningson är en modern pastor av idag och till hans kyrka vallfärdar folk för att delta i gemenskapen. Alla känner sig välkomna och frikyrkan i Degerfors har kommit att bli en träffpunkt för många.

Ulf Sveningson tjänstgör som pastor i Vallakyrkan sedan nio år tillbaka. Han är från Småland och barndomshemmet bak hängbjörkens slöja finns i Anderstorp. I grunden är Ulf diakon och har tidigare arbetat i bland annat Västra Götaland, Huddinge och Falköping. Vallakyrkan var tidigare en missionskyrka men tillhör nu den ekumeniska kyrkan.
Påsken är enligt Ulf den största kyrkliga högtiden och i Vallakyrkan firade man sedvanligt påskgudstjänster och på skärtorsdagen var det refill. Påfyllningen innebär att man behöver inte prestera någonting, utan får ta emot. Det sker med stilla musik och med hjälp av berättelser som gör att man får nya krafter.
– Långfredagen har fått stämpeln att det ska vara en tråkig dag. Jag minns när jag var liten, man fick varken leka eller utöva idrott. Det är i dag svårt att förstå hur de tänkte på den tiden, men det fanns väl en tanke att det skulle vara en allvarlig dag. Jag vill istället vända på det, utan död, ingen uppståndelse. Jag vill lyfta fram det positiva och fantastiska som faktiskt hände. Under långfredagens gudstjänst är korset i centrum, Jesus dog på korset och besegrade därmed ondskan och döden, förklarar Ulf och menar att vi istället ska känna tacksamhet.

På påskdagens gudstjänst framförde Vallakyrkans egen kör Laudate stämningsfull sång och Ulf märker att mycket folk söker sig till kyrkan den aktuella dagen för att fira denna glädjens högtid.

Några märkliga år har förflutit i och med pandemin, men i Vallakyrkan kunde man med hjälp av restriktioner hålla igång sin verksamhet.
– Kyrkan är ganska stor med tillhörande skjutdörrar och vi kunde med fördel sitta ute på den stora altanen under de varma perioderna. Kyrkan var hela tiden öppen för dem som ville komma och tända ljus, samtidigt märkte man att många blev oerhört försiktiga och behovet av samtal ökade markant under pandemin. Av respekt besökte man inte dem i hemmet, utan kontakten ersattes med långa telefonsamtal. Det var också oerhört tufft när det endast fick vara åtta personer i ett sällskap.

Kyrkans uppdrag är att förmedla budskapet om Guds kärlek och att finnas till för folket. En plats dit man kan vända sig för att dela sin tro och finna gemenskap.
– En del som kommer till oss är inte medlemmar av vår kyrka men kommer ändå för att de känner sig välkomna och det är så det ska vara. Jag utgår från att alla har någon form av tro, det varierar naturligtvis från person till person och så måste det få vara. En del känner kanske att de i vissa sammanhang inte duger, jag vill då få dem att känna att de duger som de är, deras tro duger, hur lite eller mycket de än tror. Jesus begärde ingenting, det är en oerhörd generositet. Så ska vi också vara i kyrkan, inte begära någonting utan alla ska känna sig älskade och välkomna, menar Ulf.

Frikyrkopastorn ser nu fram emot en god sommar med mycket sol och värme. Sommarens program består, förutom av vanliga gudstjänster, även av musikgudstjänster, vilka äger rum varje tisdag i juni.
– Varje sommar arrangerar vi en pilgrimsvandring inne i samhället med olika teman, i år är temat änglar. Under vandringens gång stannar vi till ett antal gånger för att samtala med varandra om det aktuella temat och det uppstår alltid intressanta diskussioner. Det är väldigt uppskattat och vi har haft tur med vädret varje år, förutom under en vandring, då jag inte deltog. Men eftersom jag är med i år, då blir det garanterat fint väder, hälsar Ulf med ett leende.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2024.

Send this to a friend