Nya gräsmattan invigd

publicerad 29 april 2022
- Av David Falk
Hela 4 833 åskådare kom till Stora Valla för att se Degerfors-Hammarby.

Stora Vallas nya naturgräs är på plats och välsignat av biskopen. Ändå blev det förlust för Degerfors IF i hemmapremiären mot Hammarby IF.
– Det var kul att komma ut på en härlig matta, säger tränaren Tobias Solberg.

Konstgräs eller naturgräs? Det var en het fråga på högsta politiska nivå när anrika Stora Vallas gräsmatta skulle bytas ut. De kommunala tjänstemännen förordade konstgräs, men DIF var tydliga med att de ville fortsätta spela på naturgräs.
I april 2021 beslutade kommunfullmäktige, i enlighet med fotbollsföreningens önskemål, att det skulle anläggas en ny naturgräsmatta.
– Vi får behålla vackra, fina Stora Valla där det luktar nyslaget gräs när man kommer in, sa Suzanne Hällström, dåvarande klubbchef, till Sportbladet.

För några veckor sedan anlände den nya naturgräsmattan från Nederländerna. När gräset var på plats anlitade Degerfors högre makter för att få planen spelklar.
På annandag påsk välsignades Stora Vallas nya gräsmatta av Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift.
– Gud välsigne Stora Valla. Gud välsigne Degerfors, avslutade Dalevi ceremonin.

Till KT-kuriren sa biskopen följande:
– Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare. Men eftersom jag varit DIF-supporter sedan tidiga år från uppväxten i Björneborg, var det ingen tvekan att tacka ja utan jag nappade direkt. Religion och sport binder dessutom samman människor.

Om det var tack vare högre makter eller inte, blev planen godkänd för att ta emot Hammarby två dagar senare.
Hela 4 833 åskådare vallfärdade till Stora Valla i strålande solsken. Trots hemmastödet och en stark slutforcering fick Degerfors se sig besegrat med 0-1 av Stockholmsklubben.
– Tycker att vi kunde fått med oss en pinne. I första halvlek syns det att vi inte är ett lag som lyser av självförtroende. I andra halvlek vågar vi att spela bollen. Vårt spel bygger ju mycket på att vi har bollen själva, sa Tobias Solberg på den efterföljande presskonferensen. Han fortsatte:
– En eloge till killarna för andra halvlek. Då känner vi igen Degerfors IF. Men det grinar lite emot oss med två ramträffar i slutet.

Degerforstränaren var nöjd med den nya gräsmattan.
– Nytt gräs och nytt underlag som höll fantastiskt bra. Det var kul att komma ut på en härlig matta som kommer hjälpa oss längre fram under säsongen.

Vid denna tidnings pressläggning har Degerfors IF spelat fem allsvenska seriematcher och förlorat samtliga (efter Hammarby väntade Värnamo borta i måndags, förlust med 2-0).
På söndag tar DIF emot Elfsborg, med Kilssonen Per Frick som ett toppnamn.
Matchstart på Stora Valla klockan 15.00.


Visa kommentarer (0)