Många har tränat med Tore

publicerad 31 mars 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Tore tillsammans med simhopperskan Ulrika Knape, som praktiserade för Tore som gymnastiklärare på Vallaskolan i Degerfors.

Under 40 år var gymnastikdirektören Tore Lönnholm gymnastiklärare i Degerfors. Första tio åren på den kommunala Realskolan vid Parkskolan, därefter 30 år på Vallaskolan.

Tore Lönnholm är född och uppväxt i Munkfors. Hans föräldrar jobbade på Munkfors bruk.
– Det var inte självklart att jag skulle ha råd med att fortsätta mina studier på realskolan i Munkfors och därefter ta studentexamen. Det var en bakgrund som krävdes för att söka till GCI, Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet, i Stockholm.

Men Tore visste tidigt vad han ville och planerade för sin utbildning. Med lönen från feriejobb och studiebidrag klarade han ekonomiskt av sina studier på realskolan och sedan att ta studenten vid gymnasiets reallinje i Karlstad.
– Jag var då den andra Munkforsbon som tog studenten. Därefter blev jag antagen till officersutbildning vid I2 i Karlstad.

Officersutbildningen var vid infanteriets kadettskola i Ulriksdal, Stockholm.
– Som militär deltog jag i militär femkamp, men jag hade sedan uppväxten deltagit i 10-kamp för Munkfors IFK. Min starka friidrottsgren var då häcklöpning.

När Tore kom in vid GCI kände han redan till Stockholm. Den 2,5-åriga utbildningen omfattade bland annat fysiologi av GCI:s grundare Per Henrik Ling samt hans gymnastikteori och friidrott.
Handbolls- och tennisträningen fick GCI flytta till Bosön.
– Som nyutexaminerad gym- nastikdirektör ville jag söka jobb i närheten av mina föräldrar i Munkfors. Realskolans rektor Albert Görtz anställde mig 1959 som gymnastikdirektör vid Degerfors kommunala Realskola.

Det rådde brist på välutbildade gymnastiklärare. GCI utbildade bara 30 gymnastik- direktörer per år.
– Det var problem i början av 1960-talet med gymnastiken för tjejerna ville inte träna, frisyren kunde bli förstörd vid ombyte till gymnastikkläder och en del killar var påverkade av att vara fotbollsduktiga. Redan vid 13 års ålder skrev tidningarna om dem. Så de trodde att betyget inom gymnastik och idrott var klart, utan att de behövde göra något på lektionerna, säger Tore Lönnholm och fortsätter:

– Här kan nämnas att många kända fotbollsspelare kom att ha mig som idrottslärare, såsom Thomas Nordahl, Ralf Edström och Arne Skotte. Dessutom hade för detta partiet Kristdemokraternas ex-ordförande Göran Hägglund mig som klassföreståndare.

– När Stora Vallahallen byggdes i Degerfors, var jag med och bestämde om redskapen. Det var en naturlig del att när trampolinen kom i gymnastiken som redskap, istället för satsbräda, var man tvungen att ha tillgång till tjockare mattor också.

Tyvärr fanns det inte alltid tillgång till gymnastiklokal på Parkskolan, så Tore använde till och med dansbanan i Folkets Park. Och det hände att rektorerna lade trafikundervisningen på gymnastiklektionerna.
Tore Lönnholm är en välkänd och omtyckt profil i Degerfors, inte bara bland före detta elever utan också bland övriga befolkningen i Degerfors.
– Jag anser att jag levt ett långt liv. Vid fyllda 87 år så känner Degerforsarna fortfarande igen mig, så jag kan inte ha förändrats så mycket utseendemässigt. Men min profil är, att röra på sig – träna, leder inte till att man inte blir sjuk. Men vi klarar sjukdomar bättre om vi tränar och rör på oss. Det är ett bra sätt till överlevnad.