Kreativ på många områden

publicerad 16 april 2022
- Av Britt-Louise Hoberg
Barnens dag 1957, bakom den hornblåsande clownen döljer sig Uno Jansson.

Värmlands-Uno – Uno Jansson, var kreativ på många områden. En lokal förmåga i Degerfors, men han var också välbekant över hela Värmland.

Äldre Degerforsare känner väl igen Uno, Värmlands-Uno, Jansson. Han var på fritiden musiker, artist och konstnär. Sonen Rolf Jansson i Kristinehamn berättar:
– Min far föddes i Kristinehamn, och växte upp på Stampbrogatan. Min mor var också född i Kristinehamn, uppväxt i Sandfallet och på Kölnagatan. Efter giftermålet flyttade de till Degerfors och Jannelundsvägen, där jag föddes. I Degerfors kom vi senare att bo bland annat på Medborgargatan och Odelbergsvägen. Jag har en yngre bror, Rune, både han och jag bor numera i Kristinehamn. Jag var i min ungdom målvakt i flera pojklag i fotboll, bland annat i Degerfors IF, Karlskoga BK, Strömtorps IK och Ölme IFK. Själv jobbade jag vid

Degerfors järnverk, både i stångjärnsverket och finverket.
– Min far, Uno, jobbade som tjänsteman på Degerfors Järnverks rostfria avdelning. Vid sidan om sitt yrke hade han många intressen och kunnanden. Han behärskade flera instrument, bland annat blåsinstrument, trummor, gitarr och han kunde även spela cittra med fötterna. Jag har ett minne av när min far och jag spelade vid Knutsbols Hembygdsgård. Då spelade jag själv trummor och pappa uppträdde med olika instrument. Vid den lokala kändisen Karlskogabon Sune Olssons trivselkvällar i Degerfors Folkets Park anlitades min far och fick då visa upp sina kunskaper.

– Parallellt med detta var min far sedan början av 1940-talet med i Degerfors Musikkår och hade där en period en ledande ställning. Han började sin musikaliska karriär som ledare för musikkåren i Kristinehamn.

– Dessutom så deltog far i karnevaler, under ”Cirkus Spräck”. Han själv var då cirkusdirektör och flera Degerforsare medverkade i utklädd styrsel. I Barnens dagtågen bjöd han alltid på sig själv och sin utstyrsel.

– Vid marknader runt om i Värmland, hade min far marknadsstånd med olika konsthantverk. Han kunde texta vackert och skrev hyllningar till födelsedagar på både trä och metall. Många ville dessutom ha sitt namn inristat i speglar.

Uno, Värmlands-Uno, var född i Kristinehamn 1914 och lämnade detta jordeliv 1983. Han var en känd lokal förmåga i Degerfors och det allmänna omdömet om honom är att han var en kreativ snäll och omtänksam person, som kunde underhålla Degerforsarna och övriga värmlänningar.