Vilket EU vill du se?

publicerad 1 mars 2019
- Av Bo Bäckman

Efter en fantastiskt rolig valrörelse, många långa förhandlingar och därefter uppdrag som ska delas ut i våra kommuner och regioner så är vi äntligen på plats för att börja en ny mandatperiod.

Det tar lite tid att landa i sin nya roll, vare sig det är i kommun, region eller riksdag. Nu ska ord bli till handling och vi har ett spännande arbete som ligger framför oss.

Vi fick också äntligen en regering på plats. Många tycker något om den och en del tycker om den. För min egen del var det inte mitt förstahandsval men i ett svårt politiskt läge så tycker jag att överenskommelsen blev bra.

Centerpartiet är med och styr i 201 av landets 290 kommuner, i 19 av landets 21 regioner och vi fick med mycket centerpolitik i Januariöverenskommelsen. Det tycker jag vi ska ha med oss och känna stolthet över nu när vi laddar om, för visst kunde man känna sig lite trött i höstas efter valrörelsen.

Nu går vi in i en ny valrörelse. I maj går Europa till gemensamt val. Ett stort och viktigt val där centerpartiets politik gör skillnad. För mig handlar valet om värderingar, vilket EU vill vi se?

Vi slöt Januariöverenskommelsen för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande i svensk politik och nu är det viktigt att vi arbetar för att hålla de högerextrema krafterna utanför även i EU. Vi ser de extrema partiernas otäcka framfart genom Europa, det finns siffror som visar på att dessa partier kommer ha en betydande framgång i kommande val.

Partier som hotar demokratin. Partier som hotar medmänsklighet och jämställdhet. Vi behöver arbeta för att vara en stark motkraft till de här tendenserna i samhället.

Det här valet är ett värderingsval. Valet känns ännu viktigare än vanligt. Lärdomar från historien visar på att det är oerhört viktigt att göra sin röst hörd för frihet och alla människors lika rättigheter. För mig är valet enkelt.

Jag vill se ett öppet, liberalt och jämställt EU. Ett EU som samarbetar i de stora frågorna, där arbetets grund vilar på demokrati och samarbete. Kraften ska läggas på miljö och klimat, säkerhet och försvar, migration, handel och att bekämpa organiserad brottslighet.

Vi ska värna den fria rörligheten, det ska var lätt för människor att röra sig runt om i Europa. Jag vill kunna se ett EU där vi fortsatt ska kunna arbeta, studera och resa. Vi måste värna ett öppet fritt och demokratiskt Europa. Centerpartiet vill fortsätta framåt och arbeta för ett EU som fokuserar på rätt saker och att rätt beslut fattas på rätt nivå.

EU är i grunden ett fredssamarbete och de humanistiska och liberala värdena måste värnas. Det är mindre än 100 dagar kvar till valdagen, vi behöver samla oss och bedriva en riktigt bra EU-valrörelse tillsammans här i Värmland! Så vare sig det är dörrknackning, kampanjande på gator och torg så går vi ut och möter människor och tar värderingskampen. Vilket EU vill du se?

Marie Lundberg (C)
Ledamot i Centerpartiet Värmlands distriktsstyrelse