Vad ska vi med EU till?

publicerad 10 maj 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

När det var folkomröstning om EU 1994 tillhörde jag de drygt 46,8 procent som röstade mot ett medlemskap. Vad skulle vi med EU till?

Ett pengaslukande monster där de köpte ett 60-tal apelsinträd till en glasgång i parlamentshuset för 20 000 kr styck. Där de flyttade sina möten till Strasbourg några gånger om året till den nätta summan av drygt en miljard och 19000 ton fossil koldioxid. Där man jämförde att tio guds bud har 267 ord och EU:s exportregler för ankägg har 26 911 ord. Raka bananer, svängda gurkor, storlek på jordgubbar… Det kändes mest rörigt.
Genom åren har jag nyanserat min bild till en del, då jag också upptäckt fördelarna med EU. När jag jobbade med specialprodukter till skogsmaskiner upptäckte jag hur lätt det var att skicka varor till Tyskland eller Finland, medan att skicka till Norge var ett äventyr bara att fylla i dokumenten rätt. Att åka över gränsen till Norge med några visningsprodukter visade sig vara olagligt påtalade de Norska kunderna för mig, så jag var lite svett när jag skulle tillbaka över gränsen. När kunderna desperat bad mig om att skicka produkterna till poste restante i Charlottenberg så de kunde åka och hämta dem själva där från Norge när det var bråttom på grund av tid vid förtullning ibland. Att skicka till USA var lika krångligt som till Kongsvinger. Det får en att fundera.
I dag är jag 55 procent för EU och 45 procent mot. EU har sina absoluta brister, och samtidigt så kan det bli så mycket bättre och relevantare.
För till exempel de stora övergripande miljöfrågorna och energifrågorna är EU ett utmärkt forum. Utsläpp stannar sällan vid gränserna och energi behövs överallt, nästan hela tiden. I EU kan man enas om gränsvärden och nivåer som ger utslag på i stort sett hela Europa, och vara en förebild för andra länder. Att jobba för ett bättre djurskydd och minskad användning av antibiotika i sjukvården ger bäst resultat över stora områden. Att samarbeta nära ger mindre risk för konflikter och krig, och det är kanske en av de största vinsterna med EU.
Så, nu närmar sig valet till EU-parlamentet, och det är dags att rösta. Visst, Bryssel är långt borta, och samtidigt så påverkar resten av Europa oss mer än vi tror. Vad vi än tycker så är vi med i EU just nu, så då vill jag uppmana alla att gå och rösta. Jag själv vill ha ett smalare och vassare EU som lägger sig mindre i Svenska vargfrågor och lagliga vapenägares vapeninnehav, och som samtidigt stoppar utsläpp av farliga ämnen. Ett EU som stoppar brottslingar vid gränserna och låter oss laglydiga resa fritt. Ett EU som är mer noga med sina utgifter och använder alla sina tillgångar för att hjälpa där det behövs. Ett EU som är mer demokratiskt och öppet, och som använder sina pengar på ett effektivt sätt.
Som ni ser är jag kluven i frågan. Samtidigt skulle jag aldrig få för mig låta bli att rösta i valet, då det i så fall blir någon annan som bestämmer åt mig utan att jag har något att säga till om. Så för eller mot EU spelar ingen roll. Rösta på den eller de som står dig närmast i valet till parlamentet, så hjälps vi åt att bygga ett bättre EU.
Tillsammans.

ADAM SLOTTNER (C)
Kommunalråd, Kristinehamn

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 10 maj 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande