Tänk vilken tur

publicerad 5 oktober 2018
- Av Värmlandsbygden

vi har som kan ha lite kaos i regeringsförhandlingarna.

Ja, jag menar faktiskt det. Så här i eftervalstider – och då det i skrivande stund spekuleras och förhandlas vilt om vem som ska få bilda regering med vem – så kan man  ändå vara tacksam för vilken tur vi har som har våra fria val. Eller tur, det handlar egentligen om människor som i århundraden jobbat, kämpat och stridit för vår demokrati och gjort vårt relativt jämställda samhälle möjligt.

För bara hundra år sedan fick t ex inte kvinnor, eller män som inte gjort värnplikt, rösta. Idag har alla medborgare i Sverige lika stor rösträtt och får rösta på den och de den vill. I andra länder är det inte alls lika fritt. En tidigare riksdagsledamot fick sig följande replik vid ett utlandsbesök: ”Det är bra med demokrati som vi har här i Kina, men det måste vara svårare för er som har flera partier att rösta på”. Då har vi det mycket bra i jämförelse, det tycker i alla fall jag.

Nu är det inte bara i riksdagen det är diskussioner om vem som ska få sitta i beslutande församlingar, det förekommer runt om i kommuner och landsting/regioner också för att utröna vilka som ska kunna föra dina åsikter, värderingar och visioner framåt. För det är ju faktiskt din röst som gör skillnad och på allvar bestämmer hur framtiden ska se ut.

Tror du kanske inte att det spelar någon roll om du går iväg och röstar? Jodå, se bara på resultatet nu i landstingsvalet i Värmland när ett parti precis kom in med 3,04 % av rösterna. När 3% är gränsen är de där sista 0,04 % ganska viktiga, bara ett par tiotal röster. Så visst märks varje röst.

Och visst kan jag också tycka att det är lite för mycket ställningskrig ibland i förhandlingarna, och framförallt kan tycka det är synd på saker som sagts innan valet om vem man ska samarbeta med och hur de eller den är. På den tiden jag jobbade mycket mer globalt var en av det första jag fick lära mig: ”Prata inte illa om dina konkurrenters produkt, tala istället om hur bra din egen produkt är.
Jag hoppas få höra mer av den varan inför nästa val.

Jag vill i alla fall sammanfatta vikten av fria val med ”Ett folk får de ledare de förtjänar”. Så jag hoppas du gjort dina val med omsorg och med tanke på framtiden, och jag tror att det till slut kommer att bli en bra regeringskonstellation för Sverige.
Och hur det än blir så blir utgången i alla fall resultatet av ditt och mitt val. Det är det som är så bra med vår demokrati i Sverige.