Pride behövs

publicerad 9 augusti 2019
- Av Dennis Johansson
Anders Andersson, från Karlstad, deltog i Prideparaden 2019 för att visa sin support. Foto: ANDERS HENRIKSON

CENTERSPALTEN (VB)

Förra veckan var det Stockholm Pride, en festival för lika existensberättigande för alla människor som ännu är sorgligt välbehövd.

Förre veckan genomfördes Sveriges, och en av Skandinaviens största Pridefestivaler, i Stockholm. Det är något av kulmen på de olika Pridearrangemang som pågår på våren och sommaren runt om i allt fler städer i Sverige.

Det kommer i vanlig ordning skrivas mycket om Pride. Några av de rösterna kommer vara negativa. Allt ifrån någon muttrande konservativ som inte tycker man behöver skylta med saker, till rena hatiska kommentarer som jämställer homosexualitet med sjukdom. Vi lever i ett land där de rösterna får höras, likaväl som Prideparaden får finnas, skyddad av polis och med aktivister som inte behöver riskera livet när de försvarar alla människors rätt att existera. Vi kan ha en Pride-vecka med både allvar och fest, där vi minns och diskuterar och går på konserter. Det är en fantastisk lyx, men vi är så långt ifrån klara, det är fortfarande så fel på så många ställen i världen, det är fortfarande ett undantag att sexuella läggningar som avviker från majoritetskulturens inte straffas av staten. 
Därför är det så viktigt, därför måste vi fortsätta ta debatten och kämpa och försvara det mest självklara, att sexuell läggning, könstillhörighet och identitet inte definierar någons människovärde. För i runt sju länder, som Iran och Saudi, straffas homosexuella handlingar med döden. På andra håll kan man hamna i fängelse för att vara något annat än hetro, som i Egypten. I länder som Ryssland är det olagligt att ”sprida homosexuell propaganda”. I många länder riskerar transpersoner särskild utsatthet och diskriminering, ofta från rättssystemet självt. I Sverige tvingade vi bland annat transsexuella att sterilisera sig och skilja sig innan vi gav dem tillgång till vård. 
Allt detta pågår fortfarande runt omkring oss, ett manligt par får fortfarande stå ut med att någon klottrat på deras dörr i en glesbygdsort i Sverige, ett annat par får ägg kastade mot sitt fönster i sin lägenhet i Stockholm. Homofobiska patriarkala kulturella drag finns överallt, även här och särskilt i vissa minoritetsgrupper där denna kultur är särskilt stark. 
Så mycket våld och hat och avsky riktas mot människor för att de är annorlunda, vilket skapar lidande och ohälsa. För att de existerar och inte är som alla andra bestämt att man måste vara. Det är så ruttet och ynkligt och ovärdigt vår mänsklighet och vår förmåga till civilisation att allt detta våld fortfarande sanktioneras och uppmuntras runt om i fler länder i världen. Därför är det viktigt att Pride finns och att människor vågar gå dit och vara sig själva och stå för sin existens. Genom representation och synlighet kan vi också öka toleransen och förståelsen. Kampen för det självklara fortsätter tack vare modiga människor och tron på demokratiska värderingar, det i sig är värt att fira denna vecka.

HANNA MARIE BJÖRKLUND
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 9 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande