Okej att prata politik.

publicerad 26 oktober 2018
- Av Värmlandsbygden

Vilken härlig sommar och höst, det har varit okej att prata politik överallt.

Våren innehöll mycket valplanering, hur och var ska vi finnas för att nå ut till så många människor som möjligt med vår politik. Det var många utbildningar och träffar, där man fick nya vänner som gav nya insikter i livet. Och det var okej att prata politik. Sommaren kom med en otrolig värme för oss alla.

Men för oss odlare, stora som små, blev det en stor stress av torkans konsekvenser. Men ur detta kom en gemenskap fram, och många nya kontakter togs för att få fram bete till djuren under sommaren. Och tack vare regnet som kom i augusti, fick vi också en andra skörd av ensilage som säkrar vinterns foder för oss. Och här kom också de djupa samtalen om klimatet, och hur vi påverkar vår jord. Många frågor och oro för vad vi kommer lämna över till kommande generationer.

Det finns fortfarande för många människor som inte har kunskap om vilka förutsättningar som måste finnas för att få fram mat, och inte minst bra hälsosam mat till alla. Här är jag en stolt centerpartist som vet att vi har en stor medvetenhet och kunskap, om alla de förutsättningar som behövs för att möjliggöra att vi kan producera en större andel mat inom vårt eget land för att också bli mer självförsörjande.

En eftermiddag när jag och min man håller på att packa bilen för att ta en båttur, kommer det ett samtal från mågen i USA. Det brinner i skogen på Solbacken ca två km från oss. Vi hade inte märkt något, men det gick tusen tankar genom huvudet. Och återigen får jag vara med om omsorgen från andra människor, på några få minuter erbjuder sig ett antal personer, att komma och hjälpa till att evakuera hästarna med mera. Nu behövdes inte dessa insatser men vilken trygghet det är att veta att alla dessa människor är beredda att hjälpa till när och om krisen skulle vara ett faktum.

Detta leder också mina tankar till alla dessa människor som tvingats fly från sina hem pga. krig och klimatförändringar. Under sommaren har jag fått tvingas till tanken att eventuellt välja bort någon av mina hästar pga. foderbristen. Och då har tanken kommit för mig hur fruktansvärt det måste vara att först se sina djur svälta ihjäl, för att sedan se sina barn svälta och fara mycket illa. Detta är vad många av våra flyktingar varit med om innan de kommit till oss. Och åter igen känner jag att centerpartiet är ett parti som står för viktig kunskap och vågar ta tuffa beslut.

Nu har vi ett resultat som det brukar heta i omröstningsprogram, våra samtal och olika aktiveteter har gett resultat. Vi har fått förtroendet och möjlighetan att vara kvar som en del av majoriteten i Kils kommun, ännu en mandatperiod och dessutom utökat fullmäktige med två ledarmöten.

Det är många utmaningar vi står inför att lösa. Våra kommuninvånares behov av stöd och service, gentemot en tuff ekonomi där varje krona räknas. Sedan kommer personalrekryteringen som jag tror kommer bli avgörande för vår kommuns utveckling. Offentlig verksamhet måste bli mer attraktiv som arbetsgivare för att vi ska kunna ha en god servis inom alla verksamheter. Det måste finnas utvecklingsmöjlighet och ett stort inflyttande för att unga idag ska välja ett yrke, inom offentlig verksamhet. Så nog finns det anledning att fortsätta prata politik, men också att det måste blir verkstad.

Alla ska med framåt.

 


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram