Låt oss lära av Sölvesborg

publicerad 20 september 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Med tanke på kritiken mot bristen på politisk linje i den budget som nu presenteras i småbitar är det viktigt att stämma till eftertanke angående vad som var alternativet.

För i praktiken fanns ju inget alternativ. Det mest troliga alternativet var ett extraval som skulle ha gett i stort sett samma resultat. M/KD-regeringen med en vag förhoppning om tillräckligt stöd var aldrig på banan på riktigt.
Läget var minst sagt prekärt och det handlar inte i första hand om vem som lyckas förhandla till sig makten utan hur en ansvarsfull regering ska kunna bildas utifrån det resultat väljarna gett.
Hade alla partier utgått från samma värdegrund och syn på vårt demokratiska samhälle hade det inte varit några problem att bilda regering utifrån nya förutsättningar.
Men när dessa värderingar står i motsats till varandra får partierna ställa sig frågan: kan vi bortse från dem för att få stöd för politik?
Ja, svarade Moderaterna och Kristdemokraterna.
Nej, svarade Liberalerna och Centerpartiet.
En hint om hur det skulle blivit med en SD-stödd M/KD-regering, ser vi nu i Sölvesborg där M och KD bildat majoritet med SD och ett lokalt parti.
Totalstopp för flyktingmottagning, statlig styrning för att motverka samtidskonst samt stopp för att hissa regnbågsflaggan, vår främsta symbol för alla människors lika rätt och värde.
De som torgför att SD ska släppas in i stugvärmen för att där spricka som ett troll i solen underskattar partiet grovt. SD är inget låtsasparti, de har en klar bild av vilket samhälle de vill jobba för. Det finns beskrivet i deras politiska handlingsprogram.
Under sonderingarna efter valet förra året pågick en ständig debatt i nyhetsrapporteringen och på ledarsidor om skillnaden mellan att samtala och förhandla.
Tyvärr verkar vi trots detta inte ha lärt oss skillnaden.
Eller, snarare, de som jobbade hårt för att vi inte skulle förstå skillnaden då, har vaknat till igen och försöker få det till att Centerpartiet ändrat sig när de nyligen förespråkade att alla partier skulle sitta med i samtalen kring skjutningar och gängkriminalitet.
Att en övergripande parlamentarisk sammansättning ska omfatta samtliga partier i parlamentet är en grundläggande demokratisk självklarhet.
Precis som att alla partier ska ha den formella representation som väljarna gett dem i riksdag och utskott. Däremot finns ingen skyldighet för något parti att samarbeta och förhandla med något annat parti.
Just som det fanns en möjlighet att agera vuxet och ansvarsfullt valde Socialdemokraterna att ge SD en hel säck med garnnystan till sitt offerkoftsprojekt.
Totalt obegripligt.
Trots schismerna på nationell nivå är det viktigt att påpeka att allianssamarbetet tuffar på i regioner och kommuner. Här finns fortfarande mer gemensamt än vad som skiljer åt. Experimentet i Sölvesborg borde därmed stämma till eftertanke hos M och KD.

EVA BROFRIDE
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 20 september 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.