Innan vi tar flyget till Thailand

publicerad 12 juli 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Semester. Gräs mellan tårna, fiske från en brygga, skrapade barnknän, myggbett, sommarens dofter, bara vara hemma och ta det lugnt. För vissa har den börjat, för vissa håller den på, vissa har redan börjat jobbet efter den och vissa har ingen alls.

Det märks när man ska ha tag i någon speciell på både större företag och offentlig verksamhet att det inte riktigt är full bemanning och beskeden inte alltid kommer lika fort som vanligt.

Som tur är brukar det vara färre som kontaktar dem, så oftast går det på ett ut. Allt måste ju fortfarande fungera även om en del åker till fjällen, till Grekland eller bara ligger hemma i hängmattan och löser sudoku i fem veckor. Jag är oerhört tacksam över de som jobbar och gör att så sådana viktiga samhällsfunktioner som t ex vården, polisen, försvaret och matproduktionen fungerar fungerar! Som studerande var det då man hade tid att jobba mest, och det har nog inte ändrats för de som läser nu. Och som bonde är det emellanåt bråda tider när det fina vädret kommer, att hinna med att skörda det gräs som ska sparas till vintern och som genom en fantastisk process omvandlas till kött och mjölk som ger oss mat året runt. Eller den som ska hinna med att rensa, gallra, vattna och skörda grönsaker, potatis och annan mat vi inte klarar oss utan. Då är det svårt att hinna vara ledig när vi alla även behöver mat på vintern.
För de som har riktig semester finns det många valmöjligheter. Jag nämnde ett par tidigare, och när jag, mamma, pappa och en av mina bröder och hans fru nyss satt och pratade kom vi fram till hur mycket det finns bara här inom några mils avstånd. Har vi verkligen gått våra strövtåg i hembygden? Bara här i Kristinehamns kommun har jag massor av ställen som jag själv inte varit på. Drar man cirkeln till 10 mil är det oerhört mycket att välja på! Idrott och sport, kultur, historia i massor, loppisar, gårdsbutiker, vackra vyer, cityliv, svampplockning, matupplevelser, djur och en hel del till. Tar du 15 mil är det en stor värld som öppnar sig! Från mig når vi Tossebergsklätten, Rackstadmuséet, Nora, Säfsen, Motala, Skara, Skövde, Varnhem och hur mycket finns det inte runt där du själv bor? Ta bara en titt på din egen kommuns turistbroschyr!
Då min egen semester är högst begränsad, som varande bonde och kommunalråd, så är det hemmaplan som gäller som vanligt (förutom kanske någon tur till släktingarna i södra delarna av Sverige). Hova riddarvecka, uppväxt- och släkttrakterna runt Tobyn i Mangskog och Gunnarskog, besöka Saxholmen, Gammelvala och åka dressin är något av det vi mer eller mindre redan bestämt. Några längre tour de Värmland och bara åka runt och titta in på olika ställen längs vägen. Vad har du själv inte sett än, bara i vårt fantastiska Värmland?
Kanske dags att vi alla lär känna våra bygder innan vi tar flyget till Thailand?

ADAM SLOTTNER (C)
Kommunalråd, Kristinehamn

Notera:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står bakom texten, inte Värmlandsbygden.

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 12 juli 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande