lördag 14 december 2024

Förtroendekris för klimatstrejkande

publicerad 16 augusti 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Likt utvandrarna en gång i tiden, seglar Greta Thunberg snart till Amerika. Klimatfrågan är fortsatt ytterst trendig, men en förtroendekris börjar ta form. Börjar den långa smekmånaden gå mot sitt slut?

Förtroendekrisen avvärjs, till skillnad mot vad som verkar stå i PR-strategin – inte genom att skrika allt högre på omvärlden. Omvärlden har börjat dra öronen åt sig.

Mitt i detta släpper FN:s klimatpanel, IPCC, en passande specialrapport som går mer i moll än dur. 
Chanserna att rädda planeten blir allt färre; viktig regnskog skövlas och köttkonsumtionen snarare än dalar, börjar istället visa på en tydlig uppgång. Hjälper det då att mana till unison global vuxenstrejk? Sänker det medeltemperaturen så att Parismålen uppnås? Det står fortfarande skrivet i stjärnorna, men en sak är allt säkrare; under hetsartad fartblindhet uppstår lärorika tankevurpor. 
Som art tenderar vi att missa målet när distraktioner lurar iväg oss i periferin. Det är självklart mycket roligare att åka elscooter än att trampa sig framåt för egen maskin; även om en ny livscykelanalys från North Carolina State University visat att de sammantagna utsläppen från produktion, frakt, laddning, insamling och avverkan av elscootrar, överstiger de från en relativt fullsatt dieseldriven buss. Men klimatkampen måste så klart tillåtas vara underhållande också, annars kanske någon återgår till status quo. 
Svenska lant- och skogsbruk är väsensskilda från de som oftast används som exempel. Vi har kunskap om hållbart skogs- och jordbruk samt bioenergi från restprodukter. Men våra kor kan ändå snart få bära hundhuvudet. För tyvärr verkar en tankevurpa nu återkomma gällande maten. Enligt IPCC, bör världens befolkning äta mer vegetariskt och göra jord- och skogsbruket mer hållbart. En köttskatt kan därför börja hägra. Livsmedelsproduktion kan vara en oerhört utsläppsintensiv process, och de köttfria alternativ som nu finns, eller är på gång att släppas på marknaden, sägs vara lösningen på många problem. Särskilt hälsoproblem. Ett problem de mest troligt inte löser, är de utsläpp som förknippas med köttproduktion. Snarare riskerar de att öka koldioxidutsläppen. Vi kommer möjligen äta en mindre andel kött, fast med större utsläpp som följd. Ett uppenbart systemfel. Ett fel som dessutom riskerar att stigmatisera både bönder och kor som andra djur. 
Klimatkampen går enligt somliga för sakta. Det är enkelt att strejka och kräva förändring, men svårare att göra verklig skillnad. Demokratins kvarnar maler möjligen för långsamt för klimatstrejkande unga. Men med att vara vuxen ibland tillika makthavare, följer ett ansvar, som knappast går att förstå intellektuellt. Verklig förändring sker i det tysta bortom allt strålkastarljus.

MATHIAS GRIMPE
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 16 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

God tillgänglig vård skapar trygghet

publicerad 6 maj 2022
- Av Värmlandsbygden
”Bristen på vårdplatser är stor i hela Sverige. Centerpartiet har presenterat ett antal förslag om hur vi kan utöka antalet vårdplatser – i hela landet”, skriver Benny Ahremark Persson (C).

För att värmlänningen ska känna sig trygg behövs en god och tillgänglig vård i hela Värmland, våra tre sjukhus, vårdcentraler och en utbyggd ambulansverksamhet. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med vården, oavsett man vill träffa vården fysiskt eller digitalt.

1177 måste stärkas upp för att öka tillgängligheten. Som det tyvärr är idag är kön ofta lång, när man väl kommer fram är omhändertagande tryggt och man får goda råd eller lotsas vidare inom vården.

Framöver kommer den mobila vården att få en allt större betydelse, inte minst för äldre och multisjuka. För många innebär transport till och från vårdcentral eller sjukhus en stor påfrestning. Att kunna få vård i hemmet, den tryggaste platsen för de allra flesta, innebär en stor fördel, en vårdform som blir alltmer möjlig med den utveckling som sker inom vården.

Oavsett vart man bor i Värmland ska man kunna känna sig trygg med ambulanssjukvården och att den finns där när man behöver den. Här får vi inte glömma bedömningsbilar och ambulanshelikopter samt IVPA (I Väntan På Ambulans, då räddningstjänsten rycker ut).

Att samarbetet mellan våra värmländska kommuners och vår regions hälso- och sjukvård fungerar är  oerhört viktigt. Mycket fungerar bra men på vissa områden kan det bli bättre.

Bristen på vårdplatser är stor i hela Sverige. Centerpartiet har presenterat ett antal förslag om hur vi kan utöka antalet vårdplatser – i hela landet.

Den 11 september är det val till regionfullmäktige, samtidigt som det är val till riksdag och kommunfullmäktige. Då har du möjlighet att rösta på det parti och de politiker du vill ska leda regionens arbete i fyra år framåt. En röst på Centerpartiet borgar för ett tryggare Värmland där individen står i centrum och allas lika rätt och värde.

Benny Ahremark Persson (C)
Karlstad, kandidat till Regionfullmäktige

Jämställdhet för allas bästa

publicerad 29 april 2022
- Av Värmlandsbygden
När Centerkvinnorna håller förbundsstämma i Karlstad den här helgen avgör förbundsordföranden Sofia Jarl (C) (t.h.) och lämnar troligen över ordförandeklubban till valberedningens förslag Malin Bergman (t.v.).

Just i dag intar över 200 starkt engagerade centerkvinnor Karlstad. Det är dags att samlas för förbundsstämma och besluta om framtida politik om ekonomisk frihet, rättstrygghet, folkhälsa och internationella frågor.

Jämställhet är en viktig fråga, för alla. Kvinnor, män, pojkar, flickor och icke-binära ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det borde vara enkelt, men vi vet att det finns stora skillnader. Därför måste vi aktivt arbeta för att undanröja hinder som begränsar människors frihet på grund av kön. Alla oavsett könstillhörighet ska ha lika möjlighet till ägande, makt och inflytande, utbildning, god hälsa, lika lön för lika arbete och kunna leva ett liv fritt från våld och förtryck.

49 motioner ska vi ta ställning till, diskutera och besluta om. Föräldraförsäkring, vård, tidigarelagd rösträttsålder, kontaktpersoner till ensamma äldre, sexuell hälsa, livskunskap i skolan – många är frågorna som berör oss oavsett kön.

Vi har den bästa politiken för att nå ett jämställt samhälle. Med ett starkt kvinnoförbund som drivit på i flera frågor och bidragit till att kvinnor i dag kan prästvigas, drivit på för bättre villkor i föräldraförsäkringen, för barnomsorg och för en starkare ekonomisk frihet.

När vi nu går mot val hoppas vi få förtroende att ytterligare bidra för ett mer jämställt och jämlikt samhälle där vi kan se bortom kön och nå ett samhälle som ser till individens möjligheter och rättigheter. Där alla ges möjlighet att nå sin fulla potential och där ökad trygghet står i fokus.
Det är särskilt angeläget att bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Det behövs ett bättre förebyggande arbete och utbildning för all personal inom Region Värmland att upptäcka tidiga tecken hos den som är utsatt.
Våld i nära relationer är ett allvarligt brett samhällsproblem. Våldet kan se väldigt olika ut och utövas bland annat fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt. För att bryta detta helvete, som främst många kvinnor och barn lever med, krävs tidigt förebyggande insatser, ökade utbildningsinsatser till rättsväsendet och andra aktörer i hela samhället. Vi vill skärpa straffen för de som begår brott i en nära relation och kriminalisera våldet oavsett hur det utövas.

Det behövs en långsiktig finansiering, bland annat av tjej- och kvinnojourer, men även till individen för att de som bryter sig loss ska kunna få rätt stöd även efter våldet. Vi vill också att elektronisk fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud. Den som lever med skyddade personuppgifter ska ha rätt att känna sig trygg i att uppgifterna aldrig röjs och att livet inte begränsas mer än vad som är absolut nödvändigt.

Vi går till val för en trygg och ljus framtid – för alla.

Elin Carlsson, distriktsordförande Centerkvinnorna Värmland, Karlstad
Mona Smedman, riksdagskandidat, Arvika
Sophie Janulf, riksdagskandidat, Sunne
Nour Aghy, riksdagskandidat, Karlstad
Anna-Lena Carlsson, regionkandidat, Sysslebäck
Jane Larsson, regionkandidat, Kristinehamn
Marie Persson, regionkandidat, Molkom
Elsa Badh, regionkandidat, Charlottenberg

Eh – så vadå då?

publicerad 22 april 2022
- Av Värmlandsbygden
Veckans skribent i Centerspalten slår ett viktigt slag för kulturen.

Tänker i denna text utgå från klyschan: Earth without art is just eh. Tänk lite på det. Ta bort all konst i världen, all arkitektur, musiken, allmogemöbler och Picasso. Världen blir ett eh. Den enda konst som återstår är den oförädlade naturens verk och den färgsprakande prakt som vår, sommar och höst kan bjuda på. Livet blir i övrigt en grå dimma.

Ibland kan man tro att mången politiker eftersträvar den gråa dimman. Sverigedemokraterna visar ofta upp sina kunskaper om konst genom att peta med kladdiga fingrar exakt om vilken konst som ska hängas vart. Än är vi förskonade, nåja nästan, i Värmland. Än är den konstnärliga friheten stor här och den offentliga konsten ges en pott, ramar och lämnas ifred.

Konst leder till debatt. Statyn på Torget i Arvika, cykelbanekonst i Karlstad och förvirrande skyltar på psykiatriavdelningen på Centralsjukhuset. Konst öppnar våra sinnen och tvingar oss att forma en tanke om tycke för stil och plats, om tid och rum. Ett konstverk på en specifik plats säger något om just den platsen. En rondellskylt som prydnad i en gympasal kanske säger något om rörelse, medans en rondellskylt på psykiatriavdelningen kanske säger något om ens inre. Kanske en bekräftelse som kan lugna vissa, kanske upprörande för andra. Kanske för några bara ett eh – vaddå då?

Kulturpolitiken ska vara stark och långt borta. Den ska tydliggöra konstens frihet inom demokratin och yttrandefrihetens gränser, men kanske också provocera just det vi tar för givet och ifrågasätta allt vi vet, försköna och förljuga det vi vet och öppna våra sinnen för andra intryck än den grå dimma vi befinner oss i.

För kultur är också våra värderingar, vår identitet och vårt gemensamma arv. Det är kreativitet och skapande, ifrågasättande och synliggörande av normer och strukturer. Mången är de konflikter med grund i identitet, sprungna ur idéer om kultur och uppdelade i fin och ful kultur. Det är därför vi behöver ha en stark kulturpolitik som inte ger utrymme för klångfingrig styrning av konst och kultur. Konstnärer ska ges möjlighet att vara just konstnärer och verka fritt. Menskonst, runstenar, årsanställda kommunpoeter och opera – allt hör hemma i fritt samhälle. En kulturpolitikers uppgift är värna om den friheten. Konsten ska vara fri inom rimlighetens gränser.

Rusta för en stark kulturpolitik som skyddar vår frihet och demokrati. Rusta för en stark och orubbar yttrandefrihet. Rusta för den fria konstens skull.
Earth.

Marie Persson (C)
Regionkandidat

Landsbygden är lösningen och inte problemet

publicerad 15 april 2022
- Av Värmlandsbygden
David Bildt (C), regionkandidat, Ekshärad.

Min sambo och jag flyttade från storstaden rakt ut på landet hösten 2015 för att prova livet på landet.

Första gången vi tänkte på saken var när min sambo kort efter flytten blev uppringd i en undersökning. Frågan som ställdes var om, och i så fall hur, man skulle klara sig i 48 timmar utan el. Sambon närmast skrockade i luren, vilket överraskade den något förvånade intervjuaren. Det är lätt att tänka sig sambons reaktion eftersom vi bor i ett hus med egen vedskog, vattenbrunn, jordkällare och vedspisar. Skillnaden för oss skulle bli att allt skulle ta lite längre tid än annars och att vi kanske använder färre rum. Dessutom skulle vi behöva hämta vårt vatten i hink istället för att få det i kranen. Maten skulle finnas i jordkällaren istället för i kylskåpet.

Åren har gått. Två fruktansvärda händelser har inträffat som verkligen förändrat världen. I mars 2020 kom pandemin till Sverige och Värmland. För att undvika att bli smittade sökte sig många ut från städerna till sina fritidshus på landet. Den digitala omställningen gick fort och tack vare väl utbyggt bredband kunde många sköta sina arbeten på distans. Att kunna bo där jag vill och arbeta där jag ska är en dröm för mig, en dröm jag uppenbarligen också delar med andra. Två år senare avlöstes den av ett avskyvärt krig i Europa. Pandemin och kriget har båda försämrat möjligheterna till handel med varor och tjänster, ibland helt livsnödvändiga sådana.

Det är mot bakgrund av detta närmast obegripligt att se landsbygden som ett problem.

Det är dags att vända perspektivet. Landsbygden är lösningen, särskilt i den tid vi befinner oss nu. Det är på landsbygden som maten, elen och värmen produceras. Mitt eget lilla tjänsteföretag hade haft helt andra, närmast omöjliga förutsättningar i en storstad, främst när det gäller en tuffare konkurrens och kraftigt högre lokalkostnader. Den värmländska skogen kommer att ha en nyckelroll i den gröna omställningen eftersom den både kan ersätta plaster och fossila bränslen. Våra värmländska bönder ger oss närproducerad mat som både säkrar tillgången till mat och även bidrar med öppna landskap och lokala jobb. Bara för att nämna några. Lika tacksam är jag för vården, förskolan, mataffären och min granne med traktor som får livet på landet att fungera.

Välkommen till landsbygden. Vi har plats för dig också, för det är här lösningarna finns.

David Bildt (C)
Regionkandidat
Ekshärad

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2024.

Send this to a friend