Centerpolitik i nyhetsfokus

publicerad 13 september 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Staten behöver fokusera på de kärnuppgifter som avgör människors livschanser, inte på att i efterhand kompensera för misslyckanden.
Denna mening finns återgiven i ett av de förslag till program som ska behandlas på Centerpartiets stämma i Karlstad i slutet av september. Den säger väldigt mycket om partiets innersta politiska drivkraft.

Detta motto går också att applicera på i stort sett allt som har med vår gemensamma välfärd att göra. 
En fungerande och fokuserad skola ser de olika behoven och behöver också förutsättningar för att möta behoven med olika metoder. En fungerande och fokuserad vård ser patienten i ett helhetsperspektiv och kan jobba förebyggande.
En fungerande omsorg för gamla, funktionsnedsatta och andra som behöver stöd, ser människan bortom vad det nu är som är orsak till behovet av stöd. 
Att se till att verksamheterna är effektiva och når resultat är det viktiga, inte att det finns rätt antal handlingsplaner i en pärm. Inte heller spelar det någon roll om den som driver verksamheten gör det i ett privat bolag eller inom det offentliga. Sköter man sig inte måste man bättra sig. Bättrar man sig inte ska man bli av med sitt uppdrag.
Klarar en privat aktör av att nå resultaten och ändå göra en vinst? Lär av dem istället för att jobba för att de ska förbjudas.
Centerpartiet presenterade ett förslag om en ”trygghetsberedning” flera dagar innan Kristersson och Damberg började bjuda in varandra till partiöverskridande insatser för att en gång för alla komma överens om åtgärder för den organiserade kriminaliteten och de skjutningar som ökat mellan dessa grupper.
Men där Centerpartiet förordade en beredning där samtliga partier i riksdagen är med, har Socialdemokraterna bestämt att alla partier utom Sverigedemokraterna ska vara med i deras samtal.
Ett beslut som, som väntat, tagit fokus och uppmärksamhet från huvudfrågan för att hamna där den alltid hamnar: att det är synd om SD.
I alla sammanhang där olika partier väljer att samarbeta finns ingen skyldighet att innesluta SD som vilar på helt andra värderingar än de flesta andra partier. 
Men när det handlar om sammansättningar byggda på hur svenskarna röstat, då är det väljarnas beslut som ska respekteras.
Centerpartiets landsbygdsavdrag har hånats från alla håll. Det är för lite pengar, det är till fel delar av landet, det är symbolpolitik och allt vad det hetat. 
Däremot har de egna förslagen som skulle ge landsbygden bättre förutsättningar än Centerpartiets landsbygdsavdrag, helt lyst med sin frånvaro.
Man kan välja att se till resultatet i varje enskild individs privata plånbok eller så kan man se vad två miljarder kronor till landsbygden totalt, som hela landsbygdssatsningen omfattar, kan göra.

EVA BROFRIDE
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 13 september 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.