Lappat och lagat för framtiden

publicerad 8 april 2022
- Av Marica Wall
Cykellagning, cykelloppis och cykelmanifestation. Cykeln är ett klimatsmart transportmedel och på återbruksgallerian får besökarna tips om hur de ska sköta om sina stålhästar. Bild från nätverkets cykelmanifestation i september 2021.

Den 9 april arrangerar föreningen Nätverk för ett hållbart Arvika tillsammans med en tjugotal andra aktörer en återbruksgalleria på Ritz. Förutom cykelloppis, reparation- och återbrukstips kommer även Arvikabygdens naturskyddsförening att hålla sin årliga klädbytardag, allt i hopp om att inspirera till en mer hållbar konsumtion.

När höstens Arvikamarknad ställdes in trädde föreningen Nätverk för ett hållbart Arvika in och anordnade en grön mârten. Marknadskioskerna fylldes med utställare som arbetade just med hållbarhet och det väckte en tanke om att arrangera en återbruksgalleria. En mässa till för att inspirera fler att tänka över sin konsumtion och laga och underhålla sina ägodelar istället för att slänga. En vecka innan eventet arbetar föreningen för fullt med de sista detaljerna och eventet kommer att hållas på Ritz den 9 april. Dit kommer bland annat cykelreparatörer, lagningsexperter på textilfronten och Re-Design Åmål som visar upp sina kreationer i en mannekänguppvisning.
– Vi köper i snitt 15 kilo kläder per person varje år och samtidigt slänger vi nästan hälften så mycket, vilket ger en väldigt stort konsumtion. Jag själv roar mig numer med att leta efter det på second hand. Där är det lätt att hitta fräscha kläder, säger Dag Midböe från Nätverk för ett hållbart Arvika.

Han hoppas att utställarna under dagen ska visa upp exempel på hur man med enkla medel och små resurser ska ge kläder, prylar, elektronik och cyklar ett förlängt liv.
– Vi slår helt enkelt ett slag för att sköta om och göra i ordning de saker man har. Det där med slit och släng, det har inget berättigande i vår tid, säger Dag.

Det var den lokala naturskyddsföreningen som var med och startade Nätverk för ett hållbart Arvika för att kunna arbeta för hållbarhet ur flera aspekter, inte bara ur ett ekologiskt perspektiv. Under dagen kommer Arvikabygdens naturskyddsförenings årliga klädbytardag att hållas där besökare får lämna in fem klädesplagg för att att senare kunna komma och plocka ut lika många nya.
– Det brukar locka mycket folk och förra gången vi anordnade det så hade vi 80 personer utanför i kö som sedan rusade in, berättar Ann-Christine Karlsson.

Under eventet har man valt att inkludera många sätt att ta hand om det som redan finns, istället för att konsumera nytt. Över länet pågår till exempel just nu en ödehusinventering som flera värmländska kommuner arbetar med på olika sätt, något som Värmlandsbygden tidigare skrivit om. Det kommer också att lyftas på återbruksgallerian.
– Det finns ju en del hus ute på landsbygden som står och ser öde ut, men någonstans finns det en ägare. Nu vill man få kontakt med dem för att kanske inspirera till att ta hand om husen, eller till och med sälja vidare till unga entusiaster, säger Dag.

Arrangörerna vill gärna visa upp metoder för hur man kan använda sig av återbruk eller steg för att börja leva mer klimatsmart. Det behöver inte nödvändigtvis begränsas till att handla begagnat i så stort utsträckning som möjligt utan det kan också vara att använda sig av de hållbarhetsresurser som finns i kommunen.
– Vi informerar en del om matsvinn och att inte låta något gå till spillo. Där är Solikyl på Röda Korset ett exempel, berättar Ute Attermeyer.

Solikyl står för “solidariskt kylskåp” och finns på olika platser i hela Sverige. Dit skänks matvaror som håller på att gå ut i datum och är fria för människor att hämta istället för att det ska slängas. Andra sätt som de lyfter fram är att låna framför att köpa själv och anger Fritidsbanken som ett exempel där sport- och friluftsutrustning finns till utlåning.
– Sen finns det lokala verksamheter dit man kan vända sig för att få sina skor eller cyklar lagade. Att återvinna och återbruka behöver ju inte betyda att arbetstillfällen försvinner, tvärtom så finns det ännu fler saker att sysselsätta sig med, menar Eva Leander.