Ingesund går för seger

publicerad 22 april 2022
- Av Marica Wall
Den 23 april arrangeras den lokala tävlingen i Sveriges Musikakademiska Sång Kåntest där två bidrag ska utses från Musikhögskolan Ingesund. Fem bidrag kommer att tävla om de två platserna till riksfestivalen som hålls i Göteborg den 7 maj. Den här bilden är från rikstävlingen 2017 när den anordnades i Arvika sporthall.

I kölvattnet av den svenska melodifestivalen och Eurovision har en intern tävling mellan landets musikhögskolor växt fram. Den lokala uttagningen till Sveriges Musikakademiska Sång Kåntest går av stapeln den 23 april och då ska det avgöras vilka två bidrag som ska få representera Musikhögskolan Ingesund i den stora SMASK-finalen i Göteborg.

På Musikhögskolan Ingesund genomförs just nu de sista förberedelserna inför den lokala SMASK-tävlingen som anordnas den 23 april. Sveriges Musikakademiska Sång Kåntest har arrangerats sedan 1991 och är musikhögskolornas alldeles egna melodifestival.
– Det här är något som görs helt på eget initiativ och ingår inte i någon kurs. Vi började planera i höstas och vissa började även komponera sina bidrag då, säger Jakob Rolandsson som är en av SMASK-generalerna och projektledarna för festivalen.

Det är ett sjuttiotal studenter involverade i projektet och förutom scen- och ljudtekniker ackompanjeras även de fem tävlingsbidragen av en liveorkester. Själv har Jakob deltagit som basist i orkestern under två år.
– Det var helt fantastiskt roligt och det är därför jag är engagerad i det här nu. Det var en möjlighet jag inte ville missa. De två vinnande bidragen kommer att utses dels genom att publiken får rösta på plats men också genom att ta in SMS-röster från livestreampubliken. Det kommer att bli riktigt stort, säger han.

Jakob, som går sitt femte år på musikhögskolan, halkade in som projektledare av en slump men var med i styrelsen från början för att hjälpa till att organisera tävlingen.
– Sen var det lite oklart om vi skulle kunna genomföra det hela och vi hade till och med förberett ett inlägg för att ställa in. Samma dag som vi skulle gå ut med det offentligt släppte restriktionerna och då var det upp till mig om det skulle bli något eller inte.

Vilka artister och låtar som kommer att delta presenteras på plats, men det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att bidragen ska godkännas.
– Det ska vara en hyllning eller en parodi på schlager, så det kommer att vara pampigt med glitter och tonartshöjningar. Det är till exempel en av reglerna, att låten måste ha en tonartsförändring.

I likhet med den traditionella melodifestivalen får bidraget inte ha framförts tidigare och låten får heller inte överskrida treminutersregeln. Däremot finns det ett krav på att bidragen ska ha till övervägande del svensk text, även om andra språk får förekomma i enstaka meningar. Man betonar också i regelverket att bidraget ska vara en hyllning eller en kärleksfull parodi på schlagern. I juryn på rikstävlingen sitter lärare och studenter från de olika musikhögskolorna liksom professionella musiker eller andra kändisar. Tidigare har till exempel Ingela “Pling” Forsman, Benny Andersson och Edward af Sillén varit med och bedömt bidragen.

Efter att tävlingen nu varit inställd i två år på grund av pandemin är den åter igång och efter morgondagens uttagning har de vinnande bidragen några veckor att förbereda sig inför rikstävlingen.
– I maj åker vi ner till Göteborg för att möta resten av skolorna och för att ta hem vinsten, säger Jakob Rolandsson segervisst.