Från musikproducent till familjefotograf

publicerad 6 maj 2022
- Av Marica Wall
Hennes två barn, som är sex och snart fem år gamla, ställer ofta upp som modeller vid fotograferingar.

Natalie Sandin, 31, har alltid varit kreativt lagd och älskat fotografering sedan gymnasietiden. Under hösten tog hon beslutet att trotsa jantelagsrösten i bakhuvudet och köpte en riktigt bra kamera för att satsa mer professionellt.
– Jag tänkte bara att nu kör jag, säger Natalie.

I ett hus i Västra Furtan utanför Arvika bor Natalie Sandin med sin man och deras två barn. Natalie, som till vardags arbetar som fritidspedagog på Rinnens skola, har alltid haft ett stort intresse för skapande av olika slag.
– Jag är väldigt kreativ av mig och gillar att sy, virka, baka och måla akvareller. Jag har även hand om bildundervisningen på jobbet, berättar Natalie.

En annan av hennes passioner är fotografering, ett intresse som Natalie upptäckte under gymnasiet.
– Jag tycker att det är jättekul med foto och har länge tänkt att jag skulle vilja satsa mer på det. Sen har alltid tankarna funnits i bakhuvudet att ‘inte ska väl jag’, men i höstas bestämde jag mig för att nu kör jag.

En fotograferingskurs blev kickstarten hon behövde. Hennes egna barn har fått agera modeller åtskilliga gånger sedan dess och barn- och familjefotograferingar ligger henne också extra varmt om hjärtat.
– Mycket spring i benen är aldrig något hinder. När man fotograferar barn räcker det ofta med att fråga vad de tycker är roligt och sedan följer man mest med. De är oftast inte lika medvetna om sig själva och beter sig naturligt framför kameran.

Utmaningen tycker Natalie istället ligger i yngre barns humör som kan vara lite oberäkneligt.
– I vissa fall spelar det ingen roll hur man än vänder sig och då är det bara att boka om, konstaterar hon.

Som mamma till två barn som är sex och snart fem år gamla vet Natalie hur mycket det kan vara för föräldrarna att tänka på inför situationer som en familjefotografering.
– Jag brukar alltid skicka ut information i förväg om allt som de inte behöver tänka på inför fotograferingen. Det mesta handlar om att komma dit och ha roligt. Jag är väldigt mån om att alla ska ha kul och jag har ofta med belöningar till barnen beroende på ålder.

Natalies kreativa ådra har också gett henne ett stort intresse för musik och hon arbetade på en musikstudio i Stockholm innan hon flyttade till Värmland för tio år sedan. I botten har hon en utbildning som musikproducent och en listetta finns med på meritlistan. Själv spelar Natalie piano och ukulele, men när hon skapar egna låtar lägger hon lätt till andra instrument via olika datorprogram.
– Om jag ska generalisera så höll jag väl mest på med pop, men det stack gärna iväg åt olika håll. Än har jag inte byggt ihop något här hemma, för om man sätter sig med musiken så vill man gärna kunna sitta med det ett tag.

Även om det visserligen också tar en del tid att planera inför, genomföra fotosessioner och redigera fotografier så tycker hon att tiden lättare räcker till för det nu under perioden när barnen fortfarande är små.
I framtiden hoppas hon även få prova på att fotografera bröllop och beskriver att det skulle kännas väldigt ärofyllt att få vara med och dokumentera vid så stora tillställningar.
– Det är väldigt roligt att ta kort och att få vara med och spara ögonblick och ge det till någon annan. Det känns väldigt värdefullt i sig, säger Natalie Sandin.

 


Natalie Sandins kreativa ådra har lett henne in på många vägar i livet. Hon är bland annat utbildad musikproducent, men spenderar nu mer tid åt sitt fotograferande.
Foto: PRIVAT