måndag 21 april 2025
ANNONS:

Rena hundlivet

publicerad 11 mars 2016
– Av Bo Bäckman
Pernilla Ryberg och Weimaranern Axa.
Pernilla Ryberg och Weimaranern Axa.

HÖGSÄTER (VB)

De kom flyttande från Västkusten till Värmland för tio år sedan. Här, med utsikt över Glafsfjorden, har de funnit sin plats på jorden och utvecklat sin gård till ett hundträningscenter för kontinentala stående fågelhundar. Classic dreams heter kenneln som föder upp weimaraner och slovakian rough hair – ed pointer (SRHP) och som ägs och drivs av Rolf och Pernilla Ryberg.

I 20 år har kenneln funnits och skördat framgångar på både jaktprov och i utställningsringen. Det var 2006 som Pernilla och Rolf hittade sin drömgård i Värmland. Här fanns mycket mark och byggnader som gjorde att de kunde förverkliga sin dröm. Det har tagit ända tills nu att renovera, bygga och utveckla biotoper till fältfågel men nu är de mål. Idag är bostadshuset nyrenoverat utvändigt och flygelbyggnaden är inrett som gäststuga för besökare. Utöver det finns rum, sängplatser och kennel i en av ekonomibyggnaderna.

Gården ligger på en udde där Glafsfjorden möter Byälven och utsikten över sjön är hänförande. Hundarna, som är jakthundar av typen stående fågelhund är Rolf och Pernillas största intresse och i marken runt gården har man satt ut fasan och rapphöns för jakt och hundträning. Det har lett till att det numera finns en vild stam av framför allt fasan.

– I år är det första året som vi inte satt ut fasan alls i markerna. Den fågel som finns här numera är vild, berättar Rolf Ryberg. Tanken med att göra gården till ett hundcenter kommer sig av att Classic Dreams valpköpare gärna vill ha hjälp med träning. Och att träna en stående fågelhund kräver marker med god tillgång till fågel. – Det är inte alla som vare sig kan eller vill lägga ned tid på att ha egna fåglar eller ens har mark att göra det på, säger Pernilla.

bliprenumerant_varmland_440px

Alternativet är att köpa sig jakt till hunden men det är inte billigt och ofta långt att åka. Ett 15-tal jaktprov för stående fågelhundar hålls på gården varje år, dessutom ordnar Pernilla och Rolf träningar och jakter för dem som köpt valpar av dem. Det händer också att man säljer en och annan fågeljakt till andra.

– Det ringer väldigt mycket folk och vill köpa jakter men vi säger nej till de allra flesta. Gårdens jordbruksmark är utarrenderad men brukas så skonsamt som möjligt med tanke på fåglarna. – Arrendatorn skördar vår mark först och plöjer den sist.

De driver gården tillsammans men med lite olika uppgifter och dessutom arbetar Rolf ibland externt utanför gården som företagsutvecklare. Han drev redan i sina tidiga 20 år eget och startade charkföretaget Rybergs som han drev i många år innan varumärket såldes. Det gav många nyttiga erfarenheter och därför är han då och då anlitad för att hjälpa till med att få fason på företag som behöver sig ett lyft.

Text och bild: MARI NÄLSÉN

ANNONS:

Black Friday pressar lokala butiker

publicerad 29 november 2024
– Av Redaktionen

Lokala butiker i Säffle satsar på Black Friday för att konkurrera med näthandeln. Men rean före jul i stället för efter påverkar butikernas marginaler och är en utmaning för många.

Black Friday har vuxit till en enorm shoppinghögtid, något som många fysiska butiker inte längre kan bortse från. För att möta konkurrensen från nätet har Säffles köpmannaförening enats om en Black Friday-kampanj under en vecka, även om vissa butiker valt att begränsa rean till ett fåtal dagar.

Här på Team Sportia kör vi tre dagar – det blir för urvattnat annars, säger Magnus Jansson, vice ordförande i köpmannaföreningen och butikschef på Team Sportia, till NWT.

Skiftet från mellandagsrea till rea inför högtider som Black Friday har förändrat handeln och påverkat butikers marginaler.

Det tär, det gör det, och det är tufft för många att ha tillräckliga marginaler.

Mobilförbud infört på skola i Säffle

publicerad 3 september 2024
– Av Redaktionen

Tegnérskolan i Säffle har infört ett totalt mobilförbud, som en del av ett växande initiativ inom svenska grundskolor. Redan efter en och en halv vecka ser skolans personal positiva effekter på studiemiljön och elevernas sociala samspel.

Som en del av den nationella debatten om mobiltelefoners plats i skolan, har Tegnérskolan i Säffle nu infört ett totalt mobilförbud. Förbudet, som ligger i linje med den politik som förespråkas i Tidöavtalet, syftar till att skapa en mer fokuserad och lugn studiemiljö för eleverna.

Vi hoppas på och ser redan nu, efter en och en halv vecka, att vi har en lugnare studiemiljö, säger Maria Bondegård, biträdande rektor på Tegnérskolan, till SVT.

Lånekläder för elever

publicerad 14 maj 2024
– Av Redaktionen

I Säffle har ett nyskapande projekt lanserats för att underlätta för elever som närmar sig studenten: En lånegarderob fylld med balkläder på Herrgårdsgymnasiet.

Jessica Snahr, projektets initiativtagare, delade sin idé på sociala medier, med hopp om att hitta ett nytt hem för sina gamla klänningar. Responsen var överväldigande och ledde till att flera lokala invånare började donera sina festkläder till skolan.

Det är helt fantastiskt och det visar den omtänksamhet som finns och när man går ihop så kan man göra mycket tillsammans, säger Snahr till SVT.

Tillsammans med Tina Skott Koppfeldt har Jessica bidragit till att samla in tio klänningar och kostymer, vilka nu är tillgängliga för eleverna att låna för den stundande balen. Tanken är att det ska bli en permanent lånegarderob även till kommande studenter.

Djurskyddet Säffle-Åmål öppnar snart

publicerad 9 april 2024
– Av Redaktionen

Djurskyddet Säffle-Åmål står snart redo att öppna dörrarna till sitt nya djurhem, ett projekt som blivit verklighet tack vare en generös donation och otaliga timmar av frivilligt arbete.

Tack vare en testamenterad villa utanför Säffle kan man nu snart öppna djurhemmet. Efter att ha sålt av lösöret i huset har föreningen genomfört omfattande renoveringar för att anpassa fastigheten till dess nya syfte.

Det går framåt, men det har varit mycket tungt arbete för att komma hit, säger Monica Schyman till NWT.

Föreningens arbete har helt förlitat sig på insatser från frivilliga, och projektet har även lockat till sig nya hjälpande händer. Från tapetborttagning till konstruktion av djurboenden och en karantänzon – inget har sparats för att skapa en inbjudande och funktionell miljö för både djur och volontärer.

Totalt kommer det att finnas plats för cirka 30–40 katter.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.