torsdag 22 maj 2025
ANNONS:

Hagfors betalade invånare för att rensa ogräs

publicerad 19 maj 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mobilapp fick Hagfors kommun invånare att bekämpa invasiva växter – och intresset överträffade förväntningarna.

För att stoppa spridningen av invasiva arter som lupiner och jättebalsamin testade Hagfors kommun förra året appen Crowdsorsa. Via appen kunde invånare dokumentera rensning och få betalt – vilket visade sig bli ett populärt initiativ. Den ursprungliga budgeten på 50 000 kronor tog snabbt slut, och kommunen sköt till lika mycket till.

Jessica Schowchow, 38, och hennes syster Erika tjänade hela 40 000 kronor förra året genom att rensa bort lupiner, kanadensiskt gullris och jättebalsamin i Hagfors.

Projektet fortsätter även i år, och fler kommuner, som Sunne, har nu hakat på.

Jag var lite tveksam om vi skulle göra det i år igen, men Erika ringde och var sugen så vi får se, säger Jessica till SVT.

ANNONS:

Mobbning på äldreboende i Hagfors

publicerad 14 mars 2025
– Av Redaktionen

Boende på ett äldreboende i Hagfors kommun upplever mobbning och särbehandling av personal. En anmälan har inkommit till Ivo, och kommunen har vidtagit åtgärder.

Boende vid ett äldreboende i Hagfors kommun larmar om mobbning och kränkande behandling från personal. Enligt NWT har minst tre personer vittnat om att de blivit utsatta, och en av dem berättar om sin vardag.

Jag har upplevt särbehandling från en anställd i drygt två år som upprättat nya regler och en massa förbud, säger en av de boende till tidningen.

Den boende uppger att larm ignoreras, att personal undviker att hjälpa till och att hen förhindrats att delta i aktiviteter. Bland annat ska hen ha nekats att se kommunens traditionella tomtetåg i december, trots att hen larmat i god tid.

Socialchefen Maria Persson beklagar situationen och betonar vikten av att skapa trygghet på äldreboendet. Hon bekräftar att åtgärder vidtagits men att kommunen måste fortsätta arbeta för att minimera risken för mobbning och kränkningar.

Det slutgiltiga utfallet av anmälan till Ivo återstår att se.

Oro kring arbetsmiljön på Älvstranden bildningscentrum

publicerad 5 februari 2025
– Av Redaktionen

Utåtagerande elever och en hårdare jargong skapar en tuff arbetsmiljö för lärarna på Älvstranden bildningscentrum i Hagfors. Facket varnar för att situationen försämrats och att fler resurser behövs.

Fackförbundet Sveriges Lärare larmar om en försämrad arbetsmiljö på Älvstranden bildningscentrum, särskilt på lågstadiet, enligt tips som NWT fått in. Enligt huvudskyddsombudet Bibbi Engesäth har beteendeproblem bland elever ökat och påverkas av sociala medier och en växande gangsterkultur.

Vi har en annan typ av barn nu och de är tuffare och de får sina intryck från Tiktok och andra sociala medier. Lärare på mellanstadiet säger att mellanstadiet är det nya högstadiet nu för det är tuffa och kaxiga ungar, det blir ett tuffare arbetsklimat, säger Engesäth till NWT.

Lärarna har svårt att hantera de utåtagerande eleverna, vilket gör att det pedagogiska arbetet hamnar i skymundan. Facket vill se fler resurser och ett ökat fokus på värderingsarbete. Skolledningen bekräftar problematiken men anser att lösningen ligger i bättre struktur och utbildning för personalen snarare än fler resurser.

Sunne satsar på att motverka ofrivillig ensamhet

publicerad 20 december 2024
– Av Redaktionen

Sunne kommun tar krafttag mot ensamhet och ger ekonomiskt stöd till föreningar som arbetar för gemenskap och social sammanhållning.

Regeringens gemenskapssatsning, där 300 miljoner kronor årligen avsätts under tre år för att bekämpa ofrivillig ensamhet, har inspirerat Sunne kommun att agera lokalt. Med bred politisk enighet har kommunen beslutat att ekonomiskt stödja föreningar som arbetar aktivt med att skapa sociala nätverk och sammanhållning.

Vi måste hjälpas åt allihopa. Vi har ett välfärdsuppdrag, säger Kristina Lundberg (C), som var in initiativtagare till motionen, till SVT.

Sunnebo vill förbjuda TikTok för kommunanställda

publicerad 8 november 2024
– Av Redaktionen

Mika Annersand från Sunne har lämnat in ett medborgarförslag om att förbjuda användningen av TikTok för kommunanställda, även på privata telefoner. Han uttrycker oro för att känslig information kan nå Kina.

Under de senaste åren har TikTok blivit en av världens mest populära appar, där användare delar korta videoklipp. Appen har dock fått utstå kritik för bristande säkerhet och integritetsproblem, särskilt kring hanteringen av användardata. Mika Annersand, boende i Sunne, har nu lämnat in ett medborgarförslag för att få till stånd ett förbud mot TikTok för kommunens anställda, även på deras privata enheter.

Jag tycker inte att den som är kommunanställd ska ha TikTok installerat på sin privata telefon heller. Det är en fråga om integritet, TikTok samlar in stora mängder data om sina användare, inklusive information om beteenden och platsdata, säger Annersand till NWT.

Annersand tar dessutom upp att TikTok anklagats för att censurera innehåll som är kritiskt mot Kina. Enligt honom kan kommunanställdas användning av appen bidra till denna censur.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.