söndag 11 maj 2025
ANNONS:

Riksdagsman på företagsbesök i Fryksdalen

publicerad 15 april 2022
– Av Marica Wall
Alireza Akhondi tillsammans med partikollegorna Mona Smedman, Claes Widell, Dag Nyström och Anna-Lena Carlsson.

Den 11 april besökte riksdagsledamot Alireza Akhondi och Marie Persson, Centerpartiets distriktsledare i Värmland, Torsby och Sunne kommun. På agendan stod företagsbesök och samtal med kommunpolitiker och dagen avslutades med ett medlemsmöte på Sunne bibliotek. Syftet var att ge en fördjupad inblick i landsbygdens förutsättningar och utmaningar.

Just nu är Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot från Stockholms län med ansvar för arbetsmarknadspolitik, ute på en resa land och rike runt för att få med sig en samlad bild över de utmaningar och förutsättningar som landet står inför på arbetsmarknaden. Den 11 april bar färden till Torsby och Sunne och Centerpartiets distriktsledare i Värmland, Marie Persson, gjorde honom sällskap under dagen.
– Det vi tar med oss från idag är bland annat problemet med kompetensförsörjning, något som flera har lyft. Det ligger en svårighet i att hitta rätt personal, samtidigt som det både finns många lediga jobb och många arbetslösa. Problemet är att kompetensen inte matchas, säger Marie.

Lösningen på ett sådant problem hittas inte i ett enskilt beslut menar Alireza, men att olika pusselbitar gemensamt kan skapa bättre förutsättningar.
– I den här typen av frågor behöver man göra många saker och helst samtidigt, vilket inte direkt är politikens kännetecken. Kompetensförsörjningsproblemet finns dessutom överallt i flera sektorer trots att vi till exempel ser att det finns många lediga jobb på platsbanken. Vi har ett strukturproblem på arbetsmarknaden och det löses inte i en handvändning, säger Alireza.

Något som dock kan bidra till en lösning menar han är bland annat LAS-överenskommelsen. Det så kallade omställningspaketet ska exempelvis hjälpa till att kompensera för stora pensionsavgångar inom sjukvården och locka fler sjuksköterskor att läsa specialistutbildningar.
– Det innebär att personal kan välja att sätta sig i skolbänken och göra det med 80 procent av sin lön. Alla bitarna hör ihop och vi hoppas att det ska få en stor gemensamt effekt av de enskilda pusselbitarna.

Marie instämmer och menar att omställningspaketet kan vara just den förutsättningen som behövs för att människor på landsbygden ska kunna skola om sig om stanna kvar.
Förra veckan fattades ett beslut i primärvårdsreformen, som Centerpartiet fick igenom i januariavtalet, som man hoppas ska locka fler att stanna i sjukvårdsyrken liksom motivera fler att våga satsa på en karriär inom branschen.
– Det är en styrningsfråga som kommer att få långtgående effekter i hur sjukvården organiseras och för personalens förutsättningar för att trivas och finnas kvar. Det är jag väldigt stolt över att vi har fått igenom, säger Alireza.

En annan stor och aktuell fråga på agendan är framtiden för landet bönder och vilka förutsättningar de behöver för att klara av utmaningarna de står inför.
– Framtiden för de svenska bönderna är högst osäker. Vi vet inte hur säkerhetsläget kommer att utvecklas och Putins irrationalitet har stört leveranskedjan ytterligare. Det finns risk för att det ska bli brist på varor som Adblue, en viktig tillsats i diesel, och konstgödsel, och sedan har vi själva elefanten i glashuset, inflationstrycket som drivs av gas- och oljeproblematiken. Det ger en ackumulerad effekt för den enskilde producenten och det gör att de måste betala jättehöga priser för till exempel foder.

Bondepaketet som tagits fram beskriver Alireza som ett plåster på ett väldigt djupt sår som ännu inte går att överblicka.
Dagen delades upp mellan olika besök hos bland annat kommunpolitiker och företag och avslutades med ett medlemsmöte på Sunne bibliotek.
– Torsby och Sunne är spännande kommuner eftersom de utgör en stor del av länets yta och dessutom är stora när det gäller besöksnäringen. Idag har vi bland annat träffat företaget Vestre som har en otroligt intressant verksamhet som har expanderat samtidigt som de har utvecklat ett bra hållbarhetstänk, berättar Marie Persson.

– De här resorna är viktiga för att lära känna Sverige på djupet och för att ta reda på vad vi behöver göra nu för att inte lämna någon bakom oss, för det gagnar ingen, säger Alireza Akhondi.

ANNONS:

Coop Värmland i fortsatt kris

publicerad 20 mars 2025
– Av Redaktionen

Coop Värmland redovisade en förlust på 61,7 miljoner kronor för 2024, trots fastighetsförsäljningar på 28,1 miljoner. Utan dessa intäkter hade underskottet varit nära 90 miljoner kronor.

I det senaste bokslutet framgår det att koncernen gick back med 61,7 miljoner kronor under 2024, rapporterar NWT. För att mildra underskottet sålde Coop fastigheter för 28,1 miljoner kronor – utan dessa intäkter skulle förlusten uppgått till 89,8 miljoner.

Ännu värre ser det ut för moderbolaget, där endast Coopbutikerna ingår. Där landade förlusten på hela 113,9 miljoner kronor, en försämring från föregående års minusresultat på 110 miljoner.

Kvinna tros ha omkommit i radhusbrand

publicerad 16 januari 2025
– Av Redaktionen

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha omkommit i den radhusbrand som ödelade en länga i Lekvattnet natten till tisdagen. Polisen har hittat en kropp i brandresterna, men identifieringen är ännu inte slutförd.

Larmet om branden kom vid tretiden på natten efter att Anders Jakobsson blivit väckt av sin jämthund Pivvik. Två av de tre lägenheterna i längan var tomma när branden bröt ut. En boende var bortrest och den andra hade ännu inte flyttat in. Men i den tredje bodde en 70-årig kvinna, där det också hittats en kropp. Däremot är man inte säker på att det är kvinnan som omkommit, även om det pekar mot det.

Ja, det finns inget som talar i annan riktning, säger Karin Uppvall, förundersökningsledare vid polisen i Torsby, till NWT.

Branden utreds som mordbrand, men polisen betonar att det inte innebär att de misstänker brott.

Hjältehunden Pivvik larmade om brand i Torsby

publicerad 14 januari 2025
– Av Redaktionen

Hunden Pivvik väckte sin ägare mitt i natten. När ägaren Anders gick ut med hunden såg han lågor på andra sidan sjön.

Mitt i natten i Lekvattnet, utanför Torsby, väckte jämthunden Pivvik sin ägare Anders Jakobsson, 67, genom att envist dra i täcket.

Hon skulle ut, säger han till SVT.

När Anders tog ut henne för en kort promenad såg han stora lågor över sjön. Han larmade genast räddningstjänsten och åkte sedan själv till platsen för att hjälpa till innan brandkåren anlände. På plats upptäckte Anders att en hel länga med tre lägenheter brann kraftigt, varav en redan var helt övertänd. Han knackade på och väckte grannarna i de intilliggande husen och började sedan flytta bilar från området.

Det är ännu oklart om någon människa befann sig i de nedbrunna lägenheterna, men i Emma Madås lägenhet brann hennes tre katter inne. Själv befann hon sig utomlands vid tillfället.

Det går upp och ner hur jag mår nu. Jag tänker på katterna och hur det gick till, berättar hon för NWT.

Anders är övertygad att Pivvik väckte honom på grund av röklukten och tycker att hon förtjänar en medalj.  Ännu har hon inte fått någon, men blev rikligt belönad med en falukorvsmacka.

Sunne satsar på att motverka ofrivillig ensamhet

publicerad 20 december 2024
– Av Redaktionen

Sunne kommun tar krafttag mot ensamhet och ger ekonomiskt stöd till föreningar som arbetar för gemenskap och social sammanhållning.

Regeringens gemenskapssatsning, där 300 miljoner kronor årligen avsätts under tre år för att bekämpa ofrivillig ensamhet, har inspirerat Sunne kommun att agera lokalt. Med bred politisk enighet har kommunen beslutat att ekonomiskt stödja föreningar som arbetar aktivt med att skapa sociala nätverk och sammanhållning.

Vi måste hjälpas åt allihopa. Vi har ett välfärdsuppdrag, säger Kristina Lundberg (C), som var in initiativtagare till motionen, till SVT.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.