söndag 11 maj 2025
ANNONS:

Historiska offerkällor utforskas

publicerad 8 april 2022
– Av Britt-Louise Hoberg
Gillberga kyrka, ursprungliga kyrkan uppfördes redan i slutet av 1100-talet.

En grupp i Gillberga hembygdsförening har sammanställt häften om historiken kring Gårdsjö lantbruksskola och Gillbergabrunnarna. Gruppen kommer nu att forska vidare kring lantbruksskolan, hälsobrunnarna och offerkällan.

Cirkelledare för nämnda historikforskning är Bo Johansson.
– Forskaren, universitetslektorn i historia, Peter Olausson vid Karlstad universitet, har varit en nyckelfigur i vår historiska sammanställning, berättar han och fortsätter:
– Gillbergagruppen har lagt ned mycket tid på att sammanställa information och boken ”I enens rike”, som handlar om Gillberga socken. Deen är skriven av Peter Olausson i samarbete med lokala historieentusiaster, bland annat Tom Hultkrantz och Ivan Johansson.

Boken ”I enens rike“ handlar bland annat om två hälsobrunnar och om offerkällan vid Gillberga. Hembygdsföreningen har tagit fram historiska data om Torps brunn, Gillberga surbrunn och Sankt Olofs källa.
Sankt Olofs källa nyttjade man redan år 1030, då Norges nationalhelgon Olof Haraldsson stupade vid Stiklestad.
Offerkällorna hade en religiös rituell betydelse. Dess besökare sökte hjälp från ovan med att lösa problem av olika slag, både kroppsliga och praktiska i sin vardag, och för det fick de offra något värdefullt i brunnen.

År 1847 startades första lantbruksskolan i Värmland, i Träfors, Ölme, och den flyttades sen till Gårdsjö, Värmlands Nysäter, år 1851.
Drängar och några lantbrukssöner var dess inskrivna elever. Någon kvinnlig elev fanns inte noterad.
Antalet sökande var stort och långt ifrån alla kunde beredas plats. Betalande elever kallades ”Herrelever” och bodde i huvudbyggnaden, medan ”Fria elever” bodde i annexet.
Skolan var tvåårig och man kan läsa sig till att allt arbete på gården var ett kretsloppstänkande, all överflödig väta i jorden ansågs vara skadlig samt att vattendränkt åker kunde inte lämna en god skörd.

I lantbruksskolans lärarkår ingick både veterinär och skogsingenjör. En lärare fungerade som arbetsledare i lantbruksdriften och ledde även elevernas praktiska arbete.
Syftet med Gillbergagruppens historikhäften är att påminna om den, vid den aktuella tiden, omfattande verksamheten vid bland annat lantbruksskolan och de tre hälsobrunnarna. Man även att besökare ska kunna lära sig mer om historiken i bygden.
Det händer mycket inom Gillbergagruppen, bland annat har Eleonor Gustafson hittat en gammal låda full med foton och negativ som ska kollas.
– Gillbergagruppen har under 2022 hittills haft tre möten och vi fortsätter med arbetet och planerar även besök hos både Värmlandsarkiv och Forskarsalen innan vårbruket. Det finns också nya utmaningar för forskargruppen inte bara i Forskarsalen utan också vid Zakrisdalsverkens bergrums arkiv, säger Bo Johansson.

ANNONS:

Black Friday pressar lokala butiker

publicerad 29 november 2024
– Av Redaktionen

Lokala butiker i Säffle satsar på Black Friday för att konkurrera med näthandeln. Men rean före jul i stället för efter påverkar butikernas marginaler och är en utmaning för många.

Black Friday har vuxit till en enorm shoppinghögtid, något som många fysiska butiker inte längre kan bortse från. För att möta konkurrensen från nätet har Säffles köpmannaförening enats om en Black Friday-kampanj under en vecka, även om vissa butiker valt att begränsa rean till ett fåtal dagar.

Här på Team Sportia kör vi tre dagar – det blir för urvattnat annars, säger Magnus Jansson, vice ordförande i köpmannaföreningen och butikschef på Team Sportia, till NWT.

Skiftet från mellandagsrea till rea inför högtider som Black Friday har förändrat handeln och påverkat butikers marginaler.

Det tär, det gör det, och det är tufft för många att ha tillräckliga marginaler.

Mobilförbud infört på skola i Säffle

publicerad 3 september 2024
– Av Redaktionen

Tegnérskolan i Säffle har infört ett totalt mobilförbud, som en del av ett växande initiativ inom svenska grundskolor. Redan efter en och en halv vecka ser skolans personal positiva effekter på studiemiljön och elevernas sociala samspel.

Som en del av den nationella debatten om mobiltelefoners plats i skolan, har Tegnérskolan i Säffle nu infört ett totalt mobilförbud. Förbudet, som ligger i linje med den politik som förespråkas i Tidöavtalet, syftar till att skapa en mer fokuserad och lugn studiemiljö för eleverna.

Vi hoppas på och ser redan nu, efter en och en halv vecka, att vi har en lugnare studiemiljö, säger Maria Bondegård, biträdande rektor på Tegnérskolan, till SVT.

Lånekläder för elever

publicerad 14 maj 2024
– Av Redaktionen

I Säffle har ett nyskapande projekt lanserats för att underlätta för elever som närmar sig studenten: En lånegarderob fylld med balkläder på Herrgårdsgymnasiet.

Jessica Snahr, projektets initiativtagare, delade sin idé på sociala medier, med hopp om att hitta ett nytt hem för sina gamla klänningar. Responsen var överväldigande och ledde till att flera lokala invånare började donera sina festkläder till skolan.

Det är helt fantastiskt och det visar den omtänksamhet som finns och när man går ihop så kan man göra mycket tillsammans, säger Snahr till SVT.

Tillsammans med Tina Skott Koppfeldt har Jessica bidragit till att samla in tio klänningar och kostymer, vilka nu är tillgängliga för eleverna att låna för den stundande balen. Tanken är att det ska bli en permanent lånegarderob även till kommande studenter.

Djurskyddet Säffle-Åmål öppnar snart

publicerad 9 april 2024
– Av Redaktionen

Djurskyddet Säffle-Åmål står snart redo att öppna dörrarna till sitt nya djurhem, ett projekt som blivit verklighet tack vare en generös donation och otaliga timmar av frivilligt arbete.

Tack vare en testamenterad villa utanför Säffle kan man nu snart öppna djurhemmet. Efter att ha sålt av lösöret i huset har föreningen genomfört omfattande renoveringar för att anpassa fastigheten till dess nya syfte.

Det går framåt, men det har varit mycket tungt arbete för att komma hit, säger Monica Schyman till NWT.

Föreningens arbete har helt förlitat sig på insatser från frivilliga, och projektet har även lockat till sig nya hjälpande händer. Från tapetborttagning till konstruktion av djurboenden och en karantänzon – inget har sparats för att skapa en inbjudande och funktionell miljö för både djur och volontärer.

Totalt kommer det att finnas plats för cirka 30–40 katter.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.