lördag 19 april 2025
ANNONS:

Bästa läsare…

publicerad 27 december 2019
– Av Dennis Johansson

Här hade du förmodligen hoppats på puffar från Värmlandsbygdens senaste reportage, men hemsidan är pausad under en spännande förändringsprocess.
Vår förhoppning är att snarast möjligt in på år 2020 kunna återkomma och berätta mer om utvecklingen – samt återkomma med var du i framtiden kommer kunna köpa lösnummer av Värmlandsbygden.

Tills dess hänvisar vi till papperstidningen via prenumeration, prova på-prenumeration eller via lösnummerbeställning direkt från vår redaktion:
E-post: anette@vby.se
Telefon: 0739-21 70 20

Med hopp om ett snart återseende!
God fortsättning…

Dennis Johansson Hall
Chefredaktör och Ansvarig utgivare
E-post: dennis.johansson@vby.se

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Frukt på lågstadiet ska ge lugnare klassrum

publicerad 14 april 2025
– Av Redaktionen

En frukt om dagen kanske inte bara håller doktorn borta – den kan även bidra till en bättre skolmiljö. Det hoppas forskare bakom ett pågående experiment på Kvarnbergsskolan i Karlstad.

Skolan är en av tio i landet som deltar i ett fruktexperiment för att undersöka om en daglig fruktstund kan påverka arbetsmiljön i klassrummet. Under två veckor har ljudnivån mätts i två årskurs två-klasser – en vecka med frukt, en vecka utan.

Tanken är att se om något så enkelt som en frukt kan ge effekt på både energi och koncentration.

Det har gått superbra, man får energi och är inte lika hungrig, säger 8-årige Jack Elfstrand till SVT.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt i Munkfors

publicerad 4 april 2025
– Av Redaktionen

Ungdomsarbetslösheten i Munkfors har sjunkit från 13,7 till 8,7 procent på bara ett år. Kommunen har därmed minskat arbetslösheten bland unga mest i Värmland – och fjärde mest i landet.

Enligt Arbetsförmedlingen är det nu åtta färre unga mellan 18 och 24 år som är arbetslösa jämfört med förra året. En av dem som snabbt hittade arbete efter studenten är 20-åriga Linnea Jansson, som arbetat heltid i snart ett år – först inom hemtjänsten, nu som elevresurs på Munkerudsskolan.

Jag tycker det är underbart. Man får känna sig så respekterad, säger hon till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Lindquist (S) lyfter fram både högre gymnasieexamen och företagens positiva utveckling som förklaringar till minskningen.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.