tisdag 13 maj 2025
ANNONS:

Vi äter allt mindre svenskproducerad ost

publicerad 31 maj 2019
– Av Dennis Johansson
Knappt 45 procent av all ost som säljs i Sverige har svenskt ursprung. En siffra som sjunkit med runt 20 procentenheter på tio år. Foto: PIXABAY

LIVSMEDEL (VB)

Gris är det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent, medan endast 30 procent av lammköttet har sitt ursprung i Sverige. Svenska ägg har haft en gynnsam utveckling sedan 2007 och uppnått marknadsandelar på 93 procent. På mejerisidan har den totala marknadsandelen sjunkit sedan 2010, främst på grund av att knappt 45 procent av osten som säljs har svenskt ursprung.

Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn visar att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra.

– Siffrorna visar på en blandad utveckling inom livsmedelsförsäljningen. Inom vissa sektorer, som kött, ökar både produktionen och den svenska marknadsandelen, säger Gustaf Svenungsson, jordbrukspolitisk utredare och fortsätter:

– Inom mejerisektor är utvecklingen olika beroende på produktgrupp, men som helhet minskar den svenska andelen något.

Både den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris är det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, procent, medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Svenska ägg har sedan 2007 haft en gynnsam utveckling där både produktion och marknadsandel ökat. Marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Salmonellagarantierna har varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Trots att i princip all dricksmjölk som konsumeras i Sverige kommer från Sverige och att syrade mejeriprodukter har en positiv utveckling har den totala mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent sedan 2010. Denna trend drivs främst av en negativ svensk ostförsäljning, där knappt 45 procent av all ost som säljs i Sverige har svenskt ursprung, en siffra som sjunkit med runt 20 procentenheter på tio år.

– En hög marknadsandel indikerar en konkurrenskraftig produktion, vilket ju är ett av målen i livsmedelsstrategin. Eftersom det är en ganska stor spridning mellan olika livsmedel går det inte sätta någon fast siffra på Sveriges självförsörjningsgrad.
– För att räkna ut den måste vi också ta hänsyn till var insatsvaror som diesel, växtskyddsmedel och gödning kommer från.

2018 var ett speciellt år för spannmålsodlingen på grund av den varma och torra sommaren. Under lång tid har Sverige exporterat ett överskott på omkring 1 miljon ton spannmål. Den dåliga skörden 2018 gjorde dock att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110-130 procent.

Den rekordstora äppleskörden 2018 märks i statistiken, då marknadsandelen för svenska äpplen ökade med nästan tio procentenheter under 2018, upp till 28 procent. Överlag är frukt- och grönsakssektorn väldigt spridd, med en svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 31 maj 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

ANNONS:

Två misstänkta i Karlstad – utreds för mordförberedelser

publicerad 6 maj 2025
– Av Redaktionen

En man med gängkopplingar och en kvinna i 30-årsåldern misstänks för att ha planerat ett mord i Karlstad under valborgshelgen.

Mannen har kopplingar till Bandidos och misstänks för förberedelse till mord, medan kvinnan misstänks för att ha medverkat. Hon greps den 1 maj och häktades i helgen, rapporterar SVT.

Mannen greps två dagar senare och sitter nu frihetsberövad i väntan på tisdagens häktningsförhandling i Värmlands tingsrätt. Båda misstänks på sannolika skäl – den högre misstankegraden – men nekar till brott.

Åklagarna är i nuläget förtegna om vad utredningen rör sig om.

Värmland bland topplänen för hundraåringar – kraftig ökning på fem år

publicerad 22 april 2025
– Av Redaktionen

Allt fler svenskar blir 100 år – och Värmland tillhör de län där ökningen varit som störst. Mellan 2020 och 2024 ökade antalet hundraåringar i länet med 6,3 procent, enligt ny statistik från SCB.

Totalt har gruppen hundraåringar i Sverige ökat med 20 procent de senaste fem åren. Värmland placerar sig bland de fem län med störst ökning, tillsammans med bland andra Dalarna och Östergötland.

Ökningen hänger ihop med att vi fått bättre sjukvård och mer kunskap om vad som är skadligt, exempelvis rökning, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Akademiska sjukhuset till SVT.

Bland dem som nyligen fyllt 100 år finns Ingrid Hollvaster från Uppsala. Hon tar sin ålder med ro.

Det är inget märkvärdigt, men man måste sköta sig, säger hon.

Totalt ökade antalet 100-åringar i 16 av landets 21 län under perioden. Förutom Värmland låg även Gävleborg, Jönköping och Skåne högt i statistiken.

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.