måndag 21 april 2025
ANNONS:

Utsläppen minskar inte

publicerad 24 maj 2019
– Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Centerpartiet måste bryta med sitt historiska motstånd mot ”atomkraften”.
Utsläppen av växthusgaser minskar inte. Det rapporterade Naturvårdsverket i en bulletin den 9 maj. Den preliminära statistiken för Sveriges samlade utsläpp år 2018 landade i ett redovisat resultat på 53 miljoner ton, vilket är en knapp procent mer än året innan.

Liksom tidigare står transport- och industrisektorn för två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Nyckeln till att rädda klimatet är att minska utsläppen från fordon och industrierna. Dit måste de politiska prioriteringarna riktas. Att jaga boskapspruttar är med andra ord ett rent slag i luften (vår planet har dessutom aldrig haft så få kor som nu).

Energiproduktionen genererar betydligt lägre utsläppsnivåer, mycket tack vare att lejonparten av vår energi kommer från vind- vatten- och kärnkraft. Den sistnämnda energikällan är den största och absolut viktigaste. Även om vind- vatten- och solenergi är bra komplement, så kommer dessa energikällor aldrig att kunna producera el i sådan mängd att den tillgodoser de ständigt stigande energibehoven. Risken är annars överhängande att för många kolkraftverk får stå orörda. Vi måste vara realistiska och inse att kärnkraften är en förutsättning för att rädda klimatet.
Kärnkraftsmotståndet var relevant förr, då tekniken var förhållandevis ny och kunskaperna var färre. I takt med att forskningen brutit ny mark, har även kärnkraftstekniken förbättras till den grad att de senaste modellerna (som ännu ej finns i drift) skulle ge kärnavfall som bara varar i århundraden i stället för årtusenden, 100-300 gånger mer energiutbyte från samma mängd kärnbränsle och möjligheten att förbruka existerande kärnavfall vid elproduktion. Dagens högaktiva kärnavfall skulle alltså kunna bli morgondagens kärnbränsle.
Jag tror Centerpartiet måste bereda sig på en ny kärnkraftsdebatt inom de kommande åren, och vara redo att bryta med sitt historiska motstånd mot ”atomkraften” (som det hette på 70-talet). För att besegra det största hotet mot den mänskliga existensen måste vi anamma den moderna forskning och teknik som finns idag, och inte låta dåtidens förutsättningar hindra framtida utveckling.

NILS AHLQVIST (C)
Kretsordförande i Sunne

Publicerades på sidan fyra i Värmlandsbygdens papperstidning den 24 maj 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
– Av Redaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.