En insändare i en annan av våra värmländska tidningar ställde frågan kring varför inte staten bedriver bordellverksamhet, så våldtäkterna kan minska. Svaren dröjde inte länge för att problematisera påståendet, de flesta emot men också någon för. Och här tänkte jag göra mitt inlägg i debatten, om varför staten absolut inte ska bedriva bordellverksamhet.

För det första måste vi klargöra att en våldtäkt inte har något med sex att göra. Det handlar om våld. Om makt. Att kontrollera en person. Att ta den personen och fullständigt strunta i vad hen tycker. Och våldföra sig på dennes kropp. Att då skattepengar skulle gå till att underlätta detta skeende är för mig en absurd tanke.

Skulle en offentligt finansieras bordellverksamhet ens kunna förhindra övergrepp och att arbetet sker mot personens vilja? Om vi nu leker med tanken att bordeller finansierades med offentliga medel, hur kan man kontrollera vad som händer i rummen och att inget våld sker? Ska en vakt titta på som kan ingripa vid övergrepp? Hur många om dagen är rimligt att de som arbetar ska ha sex med eller ska man mäta ”antal gånger per hål” eller ”minuter per hål”?

Sexindustrin drabbar kvinnor negativt. Det handlar ofta om män som lurar in eller kidnappar kvinnor till att sälja sina kroppar för pengar de aldrig får ta del av. De får inte röra sig fritt. De får inte ha kontakt med omvärlden och deras familjer hotas. Tvivlar du på detta – läs vad som helst av Simon Häggström, eller boken Slav av Jason Johnson, Anna, vars kidnappare faktiskt åker in i fängelse i Sverige.

Porren debuterar i tidig ålder, 12 år för pojkar och 14 år för flickor, och den blir allt mer våldsam. P3, med en ung publik, gör ett 45 minuter långt avsnitt som normaliserar kring att vara en hardcoreporrskådis. Som vilket jobb som helst. Överallt ser vi sexualiserade kroppar, om de så ska sälja choklad eller rengöringsmedel. Porren påverkar negativt, speciellt unga flickor upplever press, och våldsamma inslag i sex blir normaliserat. Därför måste vi öka kunskapen om sex, speciellt hos våra barn och ungdomar. Gör sexualkunskap till ett obligatoriskt ämne i skolan. Inför porrfilter på förskolor, grund- och gymnasieskolors datorer. Just detta med porrfilter är något jag varit skeptisk till, vad gör det för nytta egentligen när alla har eget internet på telefonen? Men undersökningar visar att porrsurfandet på skolornas datorer ofta innebär barns porrdebut. Därför har jag ändrat åsikt, inför filter.

Sluta normalisera våld som ett okej inslag i sex. (Om du sysslar med BDSM och har säkerhetsord så struntar jag helt i det, det är ett helt annat ämne, en lek i samförstånd.)  Och staten ska inte äga bordeller eller underlätta för dem att finnas. Vi ska inte underlätta för våldtäktsmän. Vi ska motarbeta dem.

Share