Stark kvinna tog över klubban

publicerad 6 maj 2022
- Av Dennis Johansson
Centerkvinnornas nya förbundsordförande sedan den 2 maj 2022 heter Malin Bergman. Här ser vi henne i en lokal jämtländsk folkdräkt.

Ett av landets största kvinnoförbund, Centerkvinnorna, har fått en ny förbundsordförande.
Dalarna byttes ut mot Jämtland, Sofia Jarl, 45, mot Malin Bergman, 46.
Värmlandsbygden fick ett samtal med Malin under förbundsstämman i Karlstad.

Centerkvinnorna har genom åren flyttat fram sin maktposition rejält. Inte minst under ledning av Sofia Jarl, som varit förbundsordförande sedan 2016 men som i lördags i Karlstad lämnade över ordförandeklubban till Malin Bergman (boende i Ås utanför Östersund).
– Mäns våld mot kvinnor var huvudfrågan som 2013 fick mig att engagera mig i Centerkvinnorna, det är en fråga jag brinner väldigt mycket för även i dag, säger Malin till tidningen.

Den nya förbundsordföranden och Centerkvinnorna tycker att frågan om ”mäns våld mot kvinnor” kommer i skymundan, av till exempel frågan kring gängkriminalitet.
– I Sverige har i år 17 kvinnor på 17 veckor dödats av mäns våld. När fem personer dödades på tre veckor i gängrelaterat våld förra året tog regeringen fram ett 34 punkters gängkriminalitetsprogram, berättar Malin och fortsätter:
– Då vände vi i Centerkvinnorna på siffran och tog fram ett 43-punkters mäns våld mot kvinnor-program.

Centerkvinnorna menar på att gängkriminalitet klassas som ett samhällsproblem, medan mäns våld mot kvinnor klassas som ett jämställdhetsproblem.
– Vi måste trycka våra riksdagspolitiker och regeringen framför oss i den här frågan. Hela Sverige oavsett om det är på riksdags-, regions- eller kommunnivå måste fås med och prata om samma typ av frågor.

Malin Bergman säger att utvecklingen går framåt men att hon känner att man hela tiden på ett eller annat sätt kommer tillbaka till huvudfrågan.
– Frågan ”mäns våld mot kvinnor” finns med genomgående.

Den nya förbundsordföranden anser att Centerkvinnorna är en styrka för Centerpartiet.
– Vi är väldigt pådrivna. När Annie (Lööf) pratar om jämställdhet går partiet framåt som helhet.

Centerkvinnorna tog under förbundsstämman i Karlstad fram fem programpunkter för att ge kvinnor starkare rättstrygghet och ändra i lagstiftningen.
– De fem punkterna berör alla tre punkter för kvinnor, ekonomisk frihet, sexuell frihet och strukturell frihet, berättar Malin och menar att Centerkvinnorna flyttar fram sina positioner i raskare takt än partiet.

Sedan 2018 har Malin Bergman varit verksam i Centerpartiets förbundsstyrelse, de två senaste åren har hon funnits med i riksdagens arbetsutskott och hade det inte varit för det stöd och det systerskap hon haft hemma i Jämtland så hade hon nog inte ens varit kvar inom politiken.
– Först blev jag både förvånad och ledsen över att Sofia (Jarl) skulle sluta, hon har varit en fantastisk ledare, sen även både glad och hedrad över att jag blev tillfrågad att ta över som förbundsordförande, säger en leende Malin Bergman, regionstyrelseordförande i Region Jämtland och har även tidigare varit ordförande i såväl kommunstyrelsen som socialnämnden i Krokom samt varit chef inom Försvarsmakten, Rikspolisstyrelsen och socialtjänsten till Värmlandsbygden.