Veckans gård till salu är en jordbruksfastighet på knappt 77 hektar i flera skiften. Hemskiftet är bebyggd med trevligt bostadshus samt ekonomibyggnader, en trevlig gårdsbild och lämplig för den som vill ha lite djurhållning. Välkommen till Kålleboda Haget i Årjäng.

Det handlar om två fastigheter, Kålleboda 1:31 vars areal är 57,7 hektar och Kålleboda 1:38 på 19 hektar som är uppdelade i flera skiften. Enligt en nyupprättad skogsbruksplan uppgår virkesförrådet till 11464 skogskubik och boniteten är 6,1 skogskubik per hektar. Hemskiftet är bebyggt med trivsamt bostadshus samt flera andra byggnader. Åker finns i anslutning. Det finns även en skogskoja vid Mellansjödammen.

Fastigheten är belägen sydväst om Årjängs centrum dit man tar sig via E18 som går mellan Oslo och Stockholm. Till Karlstad har du nio mil och till Torsby två timmars resväg. Från Kålleboda till Årjängs busstation tar det en kvart med bil.

Husets planlösning är som följer.Man kommer in i hallen där det är heltäckningsmatta på golvet och här finns trappan upp till övervåningen.Till vänster från hallen finns en kammare och till höger från hallen ligger vardagsrummet som har kakelugn.

Köket når man både från kammaren och vardagsrummet. Här finns en köksspis och spiskåpa, spis, kyl samt skafferi Från köket kommer man till husets köksentré. Här finns ett rymligt skafferi och även badrummet nås från köksentrén. Här finns tvättställ, duschkabin och WC. Det finns ett rum med vattenpumpen som har en separat ingång bredvid köksentrén.

På övervåningen finns en hall samt två sovrum, det ena med vedspis och stor rymlig klädkammare

Bostaden är i ett och ett halvt plan och byggåret är 1923 och ett ombyggnadsår från 1966. Fönstren är i både två- och treglas. Vatten och avlopp är båda enskilda. Huset har stått obebott sedan 2015.

Gällande övriga byggnader finns en sädesbod med snickar – verkstad, vagnskjul med vedbod, förråd för maskiner och traktor. En ladugård med hö – skulle ovan, bilgarage, jordkällare och en liten skogskoja belägen vid en damm.

Arealen är på 76,9 hektar varav produktiv skogsmark 69,1 hektar, Skogen är uppdelad på flera skiften. Enligt skogsbruksplan finns 11464 skogskubik och 166 skogskubik i medel per hektar. Bonitet är 6,1skogskubik per hektar. Övrig mark består av åker 2,1 hektar samt impediment 4,9 hektar.

Det här är en riktigt fin fastighet om du är intresserad av skogsbruk. Bostadshuset behöver kanske lite omsorg eftersom ytskikten är omoderna. Priset på fastigheten är 3 800 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HELENA OSCARSSON HAMMAR

Share