Svenskt (?) julbord

Skinkan ska vara svensk. Det visar en undersökning, Julmatsrapporten som branschorganisationen Livsmedelsföretagen låtit göra. Drygt 1 000 har svarat på Demoskops frågor och en majoritet, 59 procent, svarar ”att maten är svenskproducerad” på frågan om vad som är viktigast i planeringen av julbordet. Och över 90 procent säger att Janssons frestelse ska vara hemlagad.

Nu är nog det inte så konstigt. Frågar man en norrman eller en dansk skulle nog svaret vara motsvarande; norsk mat för norrmannen, dansk för dansken. Men utan tvekan ställer konsumenterna högre krav på vad som platsar på julbordet. Och det verkar som att medvetenheten har ökat. Fyra av tio anser att det är viktigt att maten håller hög kvalitet och var fjärde att maten är producerad under rättvisa och miljömässigt hållbara villkor.

Sven Erik Jansson
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 151218

Share