Medan världens klimatförhandlare kämpar med förberedelserna inför klimattoppmötet i Paris om bara en dryg vecka, äter nio miljoner svenskar i vanlig ordning sin dagliga frukost, lunch och middag.

Även om varje måltid har en minimal effekt på miljön i förhållande till det förhandlarna i Paris försöker åstadkomma ska man inte underskatta sin möjlighet att rädda världen, en lunch i taget.

Många känner till att köttindustrin har negativ effekt på omvärlden. Nötköttsindustrin är den största klimatboven. Inte nog med att det går åt stora ytor för att odla djurfoder, kossorna rapar och fiser dessutom ut metangas motsvarande 27 kilo koldioxid per kilo kött.

Till detta kommer den överdrivna antibiotikaanvändningen som används av djuruppfödare och som kraftigt påskyndar bakteriernas antibiotikaresistens.

Johanna Lundgren Gestlöf
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 151127

Share